Alex (19) slo Hushovd i spurten

- Hjelper veldig på selvtilliten.

(Dagbladet.no): Det er ikke bare Edvald Boasson Hagen som utgjør framtida i norsk sykkelsport. I dag fikk Thor Hushovd spurtbank av 19 år gamle Alexander Kristoff fra Team Maxbo Bianchi, som var i en klasse for seg på oppløpet.

- Helt sinnssykt, det er det største jeg noen gang har vunnet, og det hjelper veldig på selvtilliten. Jeg kan nesten ikke beskrive hva jeg føler nå, sier en jublende glad Kristoff til Dagbladet.no.

Prosjektleder i Team Maxbo, Anders Linnestad, er ikke stort mindre begeistret:

- Dette viser at det gror litt bak Hushovd, og for vår del er det veldig flott å vise fram at det er flere enn Edvald på laget vårt også. Dette var utrolig moro!

Sliten Hushovd

Hushovd kjørte offensivt og tok initiativet til å gå i brudd da seks mil gjensto. Grimstad-oksen fikk med seg tre ryttere, deriblant Kristoff. Credit Agrocile-rytteren brukte mye krefter, og hadde lite å stille opp med i spurten.

- Det var litt taktisk også, vi hadde alltid folk på vei opp til bruddet vårt, så vi slapp å kjøre i front. Jeg sparte krefter, og Hushovd og Stian Remme kjørte hele veien. Men jeg trodde aldri jeg skulle ta Hushovd i en spurt uansett, sier Kristoff.

Hushovd og Remme kjørte såpass hardt at bruddet aldri ble hentet inn.

NORGESMESTER: Alexander Kristoff flankert av sølvvinner Thor Hushovd, og Frederik Wilmann (til høyre), som ble nummer tre. Foto: GUNNAR MJAUGEDAL / SCANPIX
NORGESMESTER: Alexander Kristoff flankert av sølvvinner Thor Hushovd, og Frederik Wilmann (til høyre), som ble nummer tre. Foto: GUNNAR MJAUGEDAL / SCANPIX Vis mer

- Jeg er ikke like god til å spurte som Hushovd, selv om jeg også er en god spurter. Dette er en annen spurt enn det han er vant med. I Tour de France er det mye større fart inn mot mål, så jeg trodde jeg hadde en viss sjanse, sier den ferske norgesmesteren.

Anders Linnestad mener det er en gledens dag for norsk sykkelsport. - Dette forteller meg at det i framtida er muligheter til å få fram ryttere som kan kjempe på Hushovd-nivå i avslutningene av de store rittene.

Fikk endelig sjansen

Sportsdirektør Gino Van Oudenhove er stolt over seieren, men roser samtidig Hushovd for jobben han gjorde underveis.

- Thor ville ikke gå gjøre samme tabbe som for to år siden, og kjørte offensivt og gikk i brudd. Vi hadde våre folk med der, og Alex fikk mye hjelp av å sitte på hjulet til Thor. Vi har snakket om det ofte på laget, at Alex skulle fått sjansen til å spurte mot Thor en gang. Den sjansen fikk han i dag, og det slo jo positivt ut, sier Oudenhove til Dagbladet.no.

Han understreker at Hushovd fortsatt er den beste spurteren.

- Jeg tviler nok sterkt på at Alex kunne gjort det samme som Thor i spurten i et stort ritt, her måtte Thor jobbe hardt og bruke krefter, sier han.

Nummer tre etter 22 mil på sykkelsetet ble Frederik Wilmann.