Alex er 17-åringen halve England jakter på

Liverpool og Arsenal leder an. - Ekstreme kvaliteter, mener Lundekvam.

SUPERTALENT: Alex Oxlade-Chamberlain er den nest yngste spilleren gjennom tidene til å debutere for Southampton, i en alder av 16 år og 199 dager. Nå er han blitt 17 - og kobles til de fleste store klubber i England. Her er han i aksjon for Englands U18-landslag. Foto: Getty Images
SUPERTALENT: Alex Oxlade-Chamberlain er den nest yngste spilleren gjennom tidene til å debutere for Southampton, i en alder av 16 år og 199 dager. Nå er han blitt 17 - og kobles til de fleste store klubber i England. Her er han i aksjon for Englands U18-landslag. Foto: Getty ImagesVis mer

(Dagbladet): Southampton har fostret talenter som Gareth Bale og Theo Walcott de siste årene.

Nå er en ny unggutt med lysende framtidsutsikter på vei til å vokse seg for stor for League 1-klubben.

Navnet er Alex Oxlade-Chamberlain (17). Flere engelske toppklubber skal ha kastet seg inn i jakten på unggutten, som kan spille både sentralt på midtbanen, bak en spiss eller på kanten.

Har bare startet 14 kamper
Ifølge The Guardian og Daily Mail er Liverpool blant de fremste i køen. Så seint som i går var klubbens nyansatte direktør for fotballstrategi, Damien Comolli, på tribunen da Oldham ble knust med 6-0 på eget gress (Chamberlain scoret det første målet, journ.anm.).

Til stede var også sir Alex Ferguson - uten at det nødvendigvis betyr at han har 17-åringen på radaren. Manchester United skal møte nettopp Southampton i FA-cupens 4. runde, i tillegg til at Ben Amos nettopp er gått på lån til Oldham.

Men Liverpool kan vente seg kamp om signaturen til til Oxlade-Chamberlain uansett: Chelsea, Tottenham og Arsenal nevnes også blant interessentene. Altså er så godt som hele kobbelet av engelske storklubber koblet til unggutten, til tross for at han bare har startet 14 kamper for klubben.

Walcott forlot Southampton som 16-åring, mens Bale var året eldre da han gikk til Tottenham. 

- Trenger mer matching
Tidligere Southampton-kaptein Claus Lundekvam håper Chamberlain har is i magen og blir på St. Marys i et par sesonger til. 

- Det var tilfellet med Bale og Walcott. De gikk noen runder og fikk matching i Southampton. Riktignok var klubben en divisjon høyere opp den gangen, men jeg synes det er viktig. Jeg sier ikke at de ikke har gode utviklingsmuligheter i en større klubb, absolutt ikke, men der han er kan han blomstre en sesong eller to. I en større klubb får han kanskje ikke spille, og så blir han sendt på utlån igjen, i stedet for å få erfaringen han trenger i Southampton en periode, sier han til Dagbladet.

Både Liverpool og Arsenal, som i The Guardian pekes ut som de helrødes største konkurrent i kampen om Chamberlain, skal imidlertid være innstilt på å gjennomføre en handel umiddelbart.

Førstnevnte står angivelig klare for å legge inn et bud på 10 millioner pund.

Oxlade-Chamberlain beskrives i engelsk presse som et større talent enn det Theo Walcott var på samme tid. Riktignok var han et år eldre enn Arsenal-kanten da han fikk førstelagsdebuten for Southampton - nærmere bestemt 16 år og 199 dager - men både Lundekvam og journalister mener ferdighetsregistreret er bedre utviklet.

- Jeg har sett ham mer på treningsfeltet enn i kamp, men jeg har hørt mye om ham. Han har ekstreme kvaliteter, så jeg er ikke overrasket over at storklubbene prøver å sikre ham allerede nå. Etter det jeg vet er han bedre med ballen enn det Theo var på samme tid, men selv om han er hurtig har han kanskje ikke den samme ekstremhurtigheten, sier Lundekvam.

På vei opp
Southamptons hjemmeside beskrives han som en rask spiller med «imponerende touch».

SOTON-PRODUKTER: Gareth Bale og Theo Walcott er to andre kjempetalenter som forlot Southampton i ung alder. Foto:  (AP Photo/Matt Dunham)
SOTON-PRODUKTER: Gareth Bale og Theo Walcott er to andre kjempetalenter som forlot Southampton i ung alder. Foto: (AP Photo/Matt Dunham) Vis mer

Siden han scoret sitt første ligamål i oktober er det blitt fem til - det foreløpig siste mot United-keeper Ben Amos i går.

Rundt 100 millioner kroner er selvsagt en svært hyggelig sum for en klubb av Southamptons størrelse, men Claus Lundekvam sier klubben nå har råd til å la være å slå til.

- Økonomien i klubben er bra nå, etter at en sveitsisk familie tok over for et par år siden. De har mye midler, så sånn sett trenger man ikke pengene. Men om summene blir store er det nok vanskelig å si nei.

- I Southampton prøver man å bygge opp klubben etter noen forferdelige år. Det begynner å komme seg, de er oppe på 2. plass og vant 6-0 i går. Så det begynner å skje ting. Hvis de skal selge de beste spillerne sine blir det vanskeligere. Men det er pengene som styrer, sier han.

Vil prate med 17-åringen
Lundekvam har fortsatt en høy stjerne i klubben, og når han reiser over til England for å hilse på i forbindelse med FA-cupkampen planlegger han å ta en prat med Oxlade-Chamberlain - om han da fortsatt er i klubben.

- Jeg har sett så mange eksempler der unggutter har gått til en større klubb ved første og beste anledning, og så ble det ikke som de trodde, sier Lundekvam.

- Hva er det med Southampton som dyrker fram såpass mange store talenter?

- Akademiet mistet mye midler etter nedrykket fra Premier League og noen år etterpå. Men i det siste er det hentet inn veldig god kompetanse igjen, blant annet noen franskmenn som er veldig dyktige. Det er høyt prioritert i Southampton. De siste 15 årene har klubben vært blant de beste i England på å utvikle spillere, mene han.

MENER 17.ÅRINGEN BØR BLI: Tidligere Southampton-kaptein Claus Lundekvam mener Oxlade-Chamberlain trenger mer erfaring før han stikker. Foto:  REUTERS/Gerry Penny
MENER 17.ÅRINGEN BØR BLI: Tidligere Southampton-kaptein Claus Lundekvam mener Oxlade-Chamberlain trenger mer erfaring før han stikker. Foto: REUTERS/Gerry Penny Vis mer