TABBE: Sir Alex Ferguson angrer på at han annonserte at han ville gi seg etter 2001/02-sesongen. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS
TABBE: Sir Alex Ferguson angrer på at han annonserte at han ville gi seg etter 2001/02-sesongen. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLISVis mer

Alex Ferguson avslører: - Det er min største tabbe

Managerlegenden konkluderer.

(Dagbladet): I 2013 ga Sir Alex Ferguson seg som Manchester United-manager og rundet av kanskje tidenes beste trenerkarriere med seriegull.

Skotten vant 34 trofeer i løpet av sine 26 år i Manchester United, deriblant 13 Premier League-gull, fire FA-cup-triumfer og to Champions League-seirer.

Eventyret kunne imidlertid ha blitt avsluttet elleve år før. I forkant av 2001/02-sesongen annonserte Ferguson at dette ville bli hans siste sesong.

Dette året endte storklubben på en skuffende 3. plass i Premier League, ti poeng bak seriemester Arsenal og tre poeng bak Liverpool. I FA-cupen og ligacupen forsvant Manchester United i henholdsvis 4. og 3. runde.

- Min største tabbe Champions League ble redningen, men der var det over og ut i semifinalen mot Bayer Leverkusen.

- Min største tabbe i karrieren var å annonsere at jeg skulle slutte før sesongen. Det påvirket spillerne, som visste at manageren skulle forlate klubben. Men da jeg ombestemte meg i januar, begynte jeg å tenke på klubben igjen og hvordan vi skulle tilbake til toppen, sier Ferguson til The Mirror.

Svenske Sven-Göran Eriksson var Fergusons tiltenkte erstatter og skulle etter planen ta over etter at han hadde ledet England i VM i 2002. Det skjedde imidlertid ikke da skotten gjorde helomvending og ledet storklubben i elleve år til.

- Det var min feil I 2005 havnet Ferguson og Manchester United i en liknede situasjon. De røde djevlene endte på en skuffende 3. plass, hele 18 poeng bak seriemester Chelsea og seks poeng bak Arsenal.

I Champions League røk Fergusons menn ut i første utslagsrunde mot AC Milan.

- I 2005, i perioden vi ikke vant noe, vurderte jeg å pensjonere meg, noe som påvirket alle. Det var min feil, og min kone og mine tre sønner endret min holdning, slik jeg begynte å tenke stort igjen, sier 74-åringen.

- Etter dette fikk vi Wayne Rooney og Cristiano Ronaldo til klubben og startet litt på nytt med nye talenter. Perioden derfra og ut var strålende. Det var fantastisk, forteller Ferguson.

Ronaldo og Rooney havnet i en konflikt i VM i 2006, og portugiseren indikerte at han ville vekk fra Old Trafford etter å ha fått kritikk for å forsøke å få Rooney utvist i VM-kvartfinalen mellom England og Portugal.

Duoen ble sitert på at de aldri ville spille sammen igjen, men blomstret i stedet som bare det den påfølgende sesongen og skjøt Manchester United til et etterlengtet seriegull.

Dernest fulgte mange år med jubel, titler og god angrepsfotball med Ronaldo og Rooney som to av Fergusons viktigste menn.

JUBEL: Slik var Manchester United-fansen vant til å se Sir Alex Ferguson: jublende for en tittel. Foto: NTB Scanpix
JUBEL: Slik var Manchester United-fansen vant til å se Sir Alex Ferguson: jublende for en tittel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.