Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alex Ferguson sa unnskyld

Alex Ferguson sparket en fotballsko mot David Beckham. Beckham tok seg til øyenbrynet, oppdaget blod og løp mot Ferguson. Nå forteller Beckham i sin nye selvbiografi for første gang sin versjon av bråket.

LONDON (Dagbladet): Manchester United tapte 2- 0 for Arsenal i FA-cupen i februar. Beckham ble byttet ut. I garderoben etter kampen ble det bråk.

Det endte med at Ferguson - etter at Beckham først nektet å ta på seg skylda for Arsenals andre scoring, og deretter bannet manageren rett opp i ansiktet - i sinne sparket Ole Gunnar Solskjærs ene fotballsko i ansiktet på Beckham.

Gary Neville, Ryan Giggs og Ruud Van Nistelrooy stoppet ham fra å fly i synet på Alex Ferguson.

Et endelig oppgjør

Til nå har alle rykter, lekkasjer og påstander fra den famøse episoden gått på at Alex Ferguson aldri ba David Beckham om unnskyldning da raseriet hans påførte Becks et lite rift over øyet.

I rettferdighetens navn knuser i hvert fall boka den påstanden. For i «My Side» skriver Beckham at manageren sa «Jeg beklager, David - jeg mente ikke å gjøre det».

Han skriver også at «jeg svarte ikke - jeg gikk bare rett forbi ham».

Han gikk rett til kona Victoria.

For mer enn en ansvarsfordeling rundt et baklengsmål var episoden det endelige oppgjøret mellom Fergusons stahet og iboende manager-tro, og David Beckhams livsstil og popstjernestatus utenfor fotballbanen.

Det var med andre ord et oppgjør som måtte komme.

Og det var som Beckham skriver i sin nye selvbiografi:

- Ingen vei tilbake.

Eleven valgte popstjerna

Fergusons klare holdning overfor sine spillere er at enhver menneskelig aktivitet utenom fotballen er bortkastet tid. Og i David Beckham fikk han i 1989 en 14-åring han var overbevist om at han kunne forme som han ville. Og han gjorde det også, veldig lenge - forholdet Ferguson/Beckham var det klassiske læremester/elev-forholdet.

Inntil eleven valgte en popstjerne som skulle bli hans kone.

For Ferguson er av den gamle skolen. Skruppelløs og beinhard føler han at hans jobb er å holde fotballens maskuline tradisjoner i hevd. Hvilket betyr, satt på spissen, at han ønsker alt skal være slik det var den gangen han var på banen. Den gangen fotballspillerne reddet sine barndomskjærester fra frisørsalongene og supermarkedenes kasseapparater og det ikke spilte noen rolle om jentene glemte gebisset hjemme på matchdagen.

For det var jo ingen som var interessert i dem likevel.

Penger, pupper, korte skjørt og glamour hadde ennå ikke forurenset det britene ynder å kalle «The beautiful game».

Mor Beckham fikk svar

Og derfor avskyr han det show-businesspreget fotballen har fått. Og blodtrykket hans da han fikk spørsmål om å snu United-bussen fordi en av spillerne hadde glemt diamantøredobbene sine i garderoben - vel, det kan du vel tenke deg sjøl. Akkurat slik det må være enkelt å forestille seg hvordan han så ut da mamma Sandra Beckham ville ordne opp i sønnens betente forhold til manageren, og konfronterte Ferguson med det på Old Trafford.

For ikke å snakke om svaret, slik Beckham - som både ble sjokkert og sint over morens naive grep - presenterer det i boka:

«Du skjønner det, Sandra, at problemet med David er at alle pisser ham opp etter ryggen.»

Da nok ble nok i Tokyo

Og Ferguson har litt rett i det. Det er ikke lett å synes synd på en kar som med stort og smått tjener 10 millioner kroner i uka på å sparke fotball og markedsføre gud vet hva med et beskjedent smil. Eller som drar på turné til Asia og Amerika for å markedsføre seg sjøl og kona. Og for å selge hudkrem.

For langt flere enn Alex Ferguson - han hadde jo snudd seg vekk i avsky for lenge siden - kom det til et punkt da nok var nok under sommerens Asia-tur. Da Becks med frue, i Tokyo Beauty Center, satt under en stor plakat fra «Tatt av vinden». Og der Victoria presterte å si hvor mye David elsker ansiktsmassasje. Og ikke minst:

Hvor sikker hun var på at mange av de frammøtte simpelthen ville elske å få lov til å kjenne hvor myk huden hans er.

«Den er jo akkurat som huden til babyene våre.»

Beckham skriver i boka at Ferguson så på Victoria som en kile mellom spilleren og klubben. I læremester/elev-forholdet, slik Ferguson oppfattet det, var hun nok snarere en kile mellom ham sjøl og Beckham.

Og det er ikke lett for en mentor å finne ut at veiledningen hans ikke lenger er påkrevd fordi det har kommet et annet menneske på banen.

Med korte skjørt og høye hæler. Og som attpåtil hadde en tube aloe vera i hanskerommet. På det andre stevnemøtet. Da David hadde et lite kutt i fingeren. Og som smurte det på der de satt i bilen og ble belønnet med blomster og en håndveske fra Prada levert på døra dagen etter.

Aloe vera er virkningsfulle saker.

Lar problemene forsvinne

Sir Alex Ferguson har ikke akkurat hatt sin beste weekend, med tap for Southampton, skader, sjukdom og David Beckhams ansikt lysende mot seg i alle aviser og på alle TV-skjermer.

Men han er en tøff kar, Solskjær-bossen, og på en eller annen måte klarer han alltid å snu tingene til sin fordel.

Og derfor gråter han nok ikke når David Beckham nå framstiller ham som en av fotballens ondeste og mest utspekulerte personer. Han føler nemlig ikke at han trenger å svare på Beckhams kritikk og påstander. Så han gjør nok slik han alltid har gjort i storm - lar managerkarrieren tale for seg.

Den er jo ikke så verst.

PLASTERET: Plasteret over venstre øyebryn, der skoen fra Freguson traff, var merket som betydde at Beckhams tid i Manchester United snart var over.
MESTER OG ELEV: Beckham forlot United etter 14 år i klubben etter bråket med Ferguson.
MOTELØVER: Alex Ferguson så på Victoria Beckham som en kile mellom Beckham og laget.
NYE JAKTMARKER: Beckham gjør det han gjør best: Tar et frispark. Nå for Real Madrid.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling