Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alexander Aas ba om å få lavere lønn

- Altfor mange bortskjemte spillere i fotball-Norge, sier Godset-kapteinen.

SIGNALEFFEKT: Administrerende direktør Tom Berntzen (t.v.) og sportsdirektør Jostein Flo (t.h.) i Strømsgodset mener kaptein Alexander Aas sender ut et sterkt signal til norsk klubbfotball når han nå har skrevet under på en ny kontrakt med drammensklubben som medfører at han går ned 35 prosent i lønn.Foto: Jørgen B. Hoff/Dagbladet
SIGNALEFFEKT: Administrerende direktør Tom Berntzen (t.v.) og sportsdirektør Jostein Flo (t.h.) i Strømsgodset mener kaptein Alexander Aas sender ut et sterkt signal til norsk klubbfotball når han nå har skrevet under på en ny kontrakt med drammensklubben som medfører at han går ned 35 prosent i lønn.Foto: Jørgen B. Hoff/Dagbladet Vis mer

||| GULSKOGEN (Dagbladet): Å sette tæring etter næring har blitt et mantra i norsk fotball med flere tippeligaklubber som lever på kreditorers og stadig mindre betalingsvillige investorers nåde.

Strømsgodset så tidlig faresignalene av at bobla norsk toppfotball har befunnet seg i de siste årene, kom til å sprekke på et eller annet tidspunkt, som en konsekvens av den globale finanskrisa.

Derfor ble også et lønnskutt på 10 prosent blant spillere, støtteapparat og administrasjon implementert smidig og stille - uten at partene førte forhandlinger seg imellom i avisene og i tv-kanalene, som man så eksempler på i andre klubber.

Brev til Berntzen
Fellesskapsfølelsen og samholdet er sterkt på klubbhuset på Gulskogen utenfor Drammen sentrum. Administrerende direktør Tom Berntzen fikk seg likevel en overraskelse da han nylig fant et langt brev ført i pennen av klubbkaptein Alexander Aas (31) på skrivebordet sitt.

Aas er en av de best betalte spillerne i Strømsgodset. Det ønsket han å ta konsekvensene av. Derfor ba han Berntzen - i skriftlig form - om en ny kontrakt med kraftig lønnsreduksjon.

Det var noe mannen med åtte landskamper for Norge hadde overveid lenge - helt siden han fikk entydige signaler på at klubben ønsket å satse på ham i årene framover.

- Med den kontrakten jeg hadde, fikk jeg lyst til å skrive et langt brev til klubben og fortelle at jeg syntes klubben ble drevet fornuftig, men at lønna mi måtte ned for at vi skulle komme oss ned på et mer edruelig lønnsnivå. De var ikke så vanskelige å be da en spiller kom til klubben og ba om å gå ned i lønn. Det var tross alt snakk om betydelige beløp. Den kontrakten jeg har skrevet under på nå, innebærer at at jeg går ned mellom 35 og 37 prosent i lønn, sier Aas til Dagbladet.

Han understreker at han fortsatt har en veldig god avtale med klubben.

Mange kan bli arbeidsledige
Midtstopperen, som hadde to år igjen av kontrakten, har forlenget med Godset i ytterligere to sesonger. Det betyr at han er bundet til klubben fram til 2013. Han mener at forutsetningene er radikalt endret siden han skrev under på sin forrige kontrakt i januar 2007 da rundhåndede tippeligaklubber gladelig gikk med på lønninger i millionklassen.

Nå er imidlertid festen over, og den tidligere Odd- og Odense-spilleren mener spillerkollegene bør verdsette at de faktisk har en klubb å spille for.

- Jeg tror de fleste klubbene kommer til å skjære ytterligere ned på lønningene framover. De har prøvd i år. Det har vært lønnskutt i mange klubber. Neste år blir det ytterligere nedjusteringer i budsjettene og reduksjon i størrelsen på stallene. Da kommer det til å bli mange arbeidsledige fotballspillere — i hvert fall i Tippeligaen, advarer Aas.

Han mener derfor at man i større grad bør sette sporstlige kriterier høyere på prioriteringslista enn størrelsen på lønnsslippen.

- Det er veldig mange fotballspillere som tenker litt for mye på på kroner og øre i stedet for egen utvikling. Ser man på fotball-Norge generelt føler jeg at det er altfor mange bortskjemte fotballspillere. Som fotballspiller er du fantastisk privilegert: Du tjener godt og kan leve av hobbyen din. Da synes jeg det er viktig at man har nærhet til klubben. Man ønsker hele tiden utvikling, og da må man ha en forståelse av hvordan klubben skal drives. Her synes jeg det er så mange gode prosesser at jeg synes det bare var moro å gå til klubben og be om å gå ned i lønn, avslutter Aas.

- Unik
Sportsdirektør Jostein Flo har jobbet i klubbledelsen i Strømsgodset siden han la opp som spiller i 2002.

Drammensklubben har i løpet av de sju årene som har gått vært igjennom enda tyngre økonomiske tider enn hva som er tilfelle nå — noe som resulterte i en nestenkonkurs høsten 2005. Likevel har ikke den tidligere landslagsprofilen opplevd et lignende engasjement som det klubbkaptein Alexander Aas nå viser gjennom å påta seg et betydelig lønnskutt på eget initiativ.

- Alex er litt av en type. Jeg har ikke opplevd noe lignende så lenge jeg har jobbet i administrasjonen. Det er spesielt, og det viser bare at han skjønner mer enn sin egen lønn og det å gå på trening. Han er opptatt av klubben og hvordan den drives, og det er ufattelig viktig. Han er kaptein og en foregangsfigur gjennom det han viser her. Det er helt unikt, sier Flo til Dagbladet.

Administrerende direktør Tom Berntzen var mannen som mottok brevet fra Aas. Selv om han er full av lovord om midtstopperens oppofrelse for klubben, vil han ikke legge press på resten av spillergruppa til å følge kapteinens eksempel.

- Vi har inngått kontrakter, og som arbeidsgivere ellers, skal selvfølgelig ikke vi bryte de forpliktelsene vi har påtatt oss. Vi forholder oss til det vi har gjort. Likevel er dette et signal som burde sette i gang noe både her og andre steder, poengterer Berntzen overfor Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling