Alexander Dale Oen døde av hjerteinfarkt

Som følge av blodpropp i en av de tre kransarteriene.

HJERTEINFARKT: Alexander Dale Oen med gullmedaljen han vant på 100 meter bryst under svømme-VM i Shanghai 25. juli i fjor. Foto: Michael Sohn, AP / NTB scanpix
HJERTEINFARKT: Alexander Dale Oen med gullmedaljen han vant på 100 meter bryst under svømme-VM i Shanghai 25. juli i fjor. Foto: Michael Sohn, AP / NTB scanpixVis mer


(Dagbladet): Klokka 17 i dag, norsk tid, offentliggjøres den amerikanske obduksjonsrapporten etter Alexander Dale Oens dødsfall tidligere i år.

Oen ble funnet død i dusjen 30. april under et treningsopphold i Flagstaff i USA.

«Obduksjonsrapporten viser at Dale Oen hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død,» skriver Olympiatoppen og Norges svømmeforbund i en pressemelding.

- Dette er svært overraskende funn, og det er nesten uforståelig at en 26 år gammel verdensmester i svømming kan ha utviklet så alvorlig hjertesykdom. Jeg har hatt det medisinske ansvaret, og vil på vegne av meg selv og Olympiatoppen uforbeholdent utrykke en beklagelse overfor familien for at vi ikke klarte å avdekke hans hjertelidelse før det fatale skjedde, sier Olympiatoppens OL-lege og ansvarlig lege for svømming, Ola Rønsen.

Skulderplager Rønsen sier det på bakgrunn av obduksjonsrapporten er sannsynlig at det er en sammenheng mellom plagene Dale Oen hadde i forbindelse med skulderskaden og hjertesykdommen.

Dale Oen fikk smerter i skulderen på Lanzarote i januar, og ble undersøkt av flere forskjellige spesialister i løpet av de nærmeste par månedene. Undersøkelsene tydet på at en nerve i skulderregionen kunne være i klem.

Han ble videre undersøkt ved Mayoklinikken i Rochester i Minnesota i USA.

«Mayoklinikken påviste en skade i skulderleddet, samt en betennelse i plexus brachialis (nerverøttene til skulder og overarm). EKG som ble tatt ved Mayoklinikken ble rapportert som normalt, og kolesterolverdien var lett forhøyet, men ikke slik at funnet utløste mistanke om hjertesykdom,» heter det i pressemeldingen som ble sendt ut fra Olympiatoppen i ettermiddag.

- Kunne vært forhindret Overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus, Ullevål er engasjert av familien i sakens anledning. Han sier sykdommen kunne vært oppdaget dersom man hadde mistenkt den, og det hadde blitt gjort målrettede undersøkelser hos en hjertespesialist.

- Dersom man hadde mistenkt kransarteriesykdom, ville det sannsynligvis ha vært mulig å oppdage sykdommen og forhindre dødsfallet. En belastningstest på ergometersykkel eller tredemølle ville sannsynligvis ha avslørt at surstofftilførselen til hjertet var redusert. Men utredningen fulgte et annet spor, og dermed ble ikke sykdommen oppdaget, sier Berge.

Familien sier at svarene obduksjonsrapporten gir gjør at de kan komme over i en ny fase i sorgprosessen.

- Familien er takknemlig for å få klarhet i årsaken til Alexander sin bortgang. Fra familiens side er det viktig for oss å formidle at vi er takknemlige for at alle har gjort det de kunne for Alexander. Han er død fordi han hadde en alvorlig sykdom. I ettertid kan man kanskje se at ting kunne vært gjort annerledes, men vi i familien er ikke ute etter syndebukker. Vi vet hvilken innsats som er gjort for Alexander, og vi får ham uansett aldri tilbake. Fra familiens side oppfordrer vi mediene til å akseptere funnene i rapporten, og ikke starte noen heksejakt for å lete etter syndebukker. Vi ønsker nå ro til å få sørge i fred, sier familien via pressemeldingen.

• Det vil bli holdt en pressekonferanse på Olympiatoppen klokka 17 i ettermiddag. Der vil Ola Rønsen, Eivind Berge og Olympiatoppens sjefslege Roald Bahr være til stede.