Alexander Dale Oen er død

Døde brått tirsdag morgen.

BLE FUNNET AV LAGKAMERATER: Lagkamerater reagerte etter at Alexander Dale Oen hadde stått svært lenge i dusjen, og de tok seg inn på badet da han ikke ga livstegn etter rop og banking på døren. Der fant de 26-åringen livløs.  Foto: JESSICA GOW / Scanpix
BLE FUNNET AV LAGKAMERATER: Lagkamerater reagerte etter at Alexander Dale Oen hadde stått svært lenge i dusjen, og de tok seg inn på badet da han ikke ga livstegn etter rop og banking på døren. Der fant de 26-åringen livløs. Foto: JESSICA GOW / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Toppsvømmer Alexander Dale Oen er død, 26 år gammel.

Det bekrefter Norges Svømmeforbund og Olympiatoppen i en felles pressemelding.

- Jeg kan bekrefte at han er død, etter at han i går kveld (amerikansk tid) ble innlagt på vår akuttavdeling, sier Michelle Wenger ved Flagstaff Medical Center til Dagbladet.

Forsøkte gjenopplivning i én time
I pressemelding som ble sendt ut 12.53 i dag opplyses det at lagkamerater reagerte etter at Dale Oen hadde stått svært lenge i dusjen.

De tok seg inn på baderommet da han ikke responderte på verken roping eller banking på døren. Der fant de ham liggende delvis på gulvet, delvis på kanten av badekaret.

- Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, kom raskt på stedet, og det ble igangsatt hjerte- og lungeredning, men uten reaksjon. Ambulansen ankom 6-7 minutter senere, og det ble forsøkt gjenopplivning kontinuerlig på vei til sykehuset. Etter en drøy times forsøk på å få hjertet til å slå igjen, ble Alexander Dale Oen erklært død klokken 21.00 lokal tid, heter det i pressemeldingen.

Landslagstrener Petter Løvberg, som var med Dale Oen i Flagstaff i USA, er i dyp sorg over det plutselige dødsfallet.

- Vi er alle i sjokk, og dette er en utenfor-kroppen opplevelse for hele laget her borte. Våre tanker nå går først og fremst til familien som har mistet Alexander så altfor tidlig. Ord kan ikke beskrive den sorgen de og vi kjenner nå. For oss her i Flagstaff er det viktigste nå at vi står sammen, og tar vare på svømmerne og hverandre. Det er en uvirkelig situasjon for alle, og vi får noen tøffe dager fremover, sier han.

Virket frisk
Lege Ola Rønsen sier i pressemeldingen at han var sammen med Dale Oen hele mandagen, og at 26-åringen var frisk og i god trening. Han hadde gjennomført en lett økt, vært på fysioterapibenken og spilt golf tidligere på dagen.

Ikke på noe tidspunkt skal han ha gitt uttrykk for noe ubehag. 

- Først og fremst går tankene mine til Alexanders familie. Dette er utrolig trist og tragisk. Som lege er det vondt å erfare at vi ikke lyktes med gjenopplivning. Alt ble gjennomført etter prosedyrene, og alt ble forsøkt, så det er uendelig trist at vi ikke klarte å gjenopplive ham. Det er vondt å akseptere, men virkeligheten siger etter hvert innover oss, sier Rønsen.

- Dette er en forferdelig tragedie. Det er grusomt, først og fremst for familien og de nærmeste, sier president for Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes, til Dagbladet

Kort tid før dødsfallet skal han ha snakket med familien på Skype, skriver bt.no. Da tydet ingenting på at han var syk.

Dale Oen var et av Norges største medaljehåp i London-OL i august. Han var Norges beste og mest meritterte svømmer gjennom tidene, og av mange regnet som verdens beste brystsvømmer.

Et OL-sølv på 100 meter bryst i 2008 og to VM-gull på samme distanse er høydepunktene på en imponerende merittliste.

26-åringen har trøblet med en nervebetennelse i skulderen i vinter og vår, men opplevde stor framgang under treningsoppholdet i USA.

- Jeg kjenner ingenting til skaden nå, sa han til Dagbladet i forrige uke.

Men i dag tidlig, norsk tid, døde han.

Dagbladet utvider saken.