Alexander Kristoff vant Gent-Wevelgem: - En av de største seierne i karrieren min

Kristoff ble tredje nordmann til å vinne klassikeren.

VANT: Alexander Kristoff kom seirende ut av klassikeren Gent-Wevelgem. Foto: AP Photo / Geert Vanden Wijngaert / NTB Scanpix
VANT: Alexander Kristoff kom seirende ut av klassikeren Gent-Wevelgem. Foto: AP Photo / Geert Vanden Wijngaert / NTB ScanpixVis mer

Det ble et raskt ritt og en gjennomsnittshastighet på over 45 km/t på de 251,5 kilometerne fra Deinze. Et stort felt med blant andre Kristoff og lagets spurter Fernando Gaviria fra UAE-laget, men også flere av de store klassiker-ekspertene som Philippe Gilbert og Greg Van Avermaet var med er framme.

Amund Grøndahl Jansen, Jack Bauer, Jasper Stuyven og Sebastian Langeveld stakk av med fem kilometer igjen og fikk noen hundre meter.

Jansen har gjort utrolig mye bra jobb for lagets spurter Dylan Groenewegen denne sesongen, men nå var nederlenderen syk slik at nordmannen fikk sjansen.

De fire ble derimot tatt igjen med 400–500 meter igjen til mål. Gaviria hadde bakhjulet til Kristoff, men hadde ikke krefter til å følge slik at nordmannen kunne juble.

- Vanligvis skal jeg være spurtopptrekker for Gaviria, men han sa til meg den siste kilometerne at han ikke følte seg bra, slik at jeg kunne gå for seieren. Dette ble en stor seier for meg. Morsomt å se hva som skjer med meg denne våren for formen er virkelig på gang. Jeg ser fram til Flandern rundt, men dette er en av de største seierne mine, sa Kristoff til Eurosport.

Edvald Boasson Hagen vant rittet for ti år siden om siste nordmann, mens Thor Hushovd gikk til topps i 2006. Peter Sagan har vunnet rittet tre ganger, sist gang i fjor.

Måtte grave dypt

Til tross for at han åpenbart ikke følte seg på topp, satt Gaviria på hjulet til Kristoff da nordmannen tråkket i gang spurten. Kanskje skapte det forvirring hos konkurrentene rundt hvem UAE-laget kjørte for.

Det kan igjen ha gitt Kristoff spillerommet han trengte. Rogalendingen måtte samtidig grave dypt på de siste meterne for å ta hjem seieren.

- Selvsagt var jeg sliten. Det var en tøff dag helt fra start, men jeg så at alle de andre var helt på grensen, og jeg vet at jeg har en god spurt når alle er slitne, sa Kristoff.

Han tok den første norske seieren i Gent-Wevelgem siden 2009. Da gikk Edvald Boasson Hagen til topps i den belgiske klassikeren, mens Thor Hushovd gikk til topps i 2006.

Peter Sagan har vunnet rittet tre ganger, sist gang i fjor.

Flandern neste

Nå retter Kristoff blikket mot et annet meget prestisjetungt ritt. Flandern rundt går neste søndag.

- Jeg ser at formen min er bra foran Flandern. Dette rittet var litt enklere enn Flandern, men dette er likevel en av de største seierne i karrieren min, sa Kristoff.

UAE-proffen vant nettopp Flandern rundt i 2015.

En annen nordmann gjorde seg også bemerket i avslutningen av søndagens ritt. Amund Grøndahl Jansen, Jack Bauer, Jasper Stuyven og Sebastian Langeveld stakk av med fem kilometer igjen og fikk noen hundre meters forsprang på forfølgerne.

Inn til mål holdt det likevel ikke til å kjempe om seieren.

Grøndahl Jansen har gjort mye bra jobb for Jumbo-Visma-lagets spurter Dylan Groenewegen denne sesongen, men søndag var nederlenderen. Dermed fikk nordmannen sjansen til å sykle for egne muligheter.