I NORGE: Fabian Cancellara, eller «Spartacus» som han gjerne kalles, starter Tour des Fjords på onsdag. Her møter han Alexander Kristoff som er i ferd med å vippe ham ned fra tronen i klassikerne. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
I NORGE: Fabian Cancellara, eller «Spartacus» som han gjerne kalles, starter Tour des Fjords på onsdag. Her møter han Alexander Kristoff som er i ferd med å vippe ham ned fra tronen i klassikerne. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.noVis mer

- Alexander minner meg fortsatt mest om en spurter

Cancellara snart klar for å overgi klassikertronen.

BERGEN (procycling.no): Etter en langdryg måned av sykkelen, er Fabian Cancellara ullen i svaret på om det blir badeferie med familien eller Tour de France til sommeren.

Etter to brudd i korsryggen under E3 Harelbeke, og påfølgende operasjon, dreier denne ukas deltakelse i Tour des Fjords seg mer om kilometer enn resultater.

- Ambisjonene mine her er at jeg skal finne rittrytmen igjen, sier Fabian Cancellara til procycling.no mens han holder seg i gang på rulla utenfor Trek-bussen i Bergen.

- Er planen fremdeles å sykle Tour de France?

- Jeg sykler her, det er det første steget. Resten tar vi senere. Når trenger jeg bare kilometer, sier han.

Tampen av sykkelkarrieren Etter 16 år som toppsyklist, har han i visse kretser pådratt seg økenavnet Tony Montana (hovedpersonen i mafiafilmen Scarface, vår anm.).

Nå sitter Cancellara på en parkeringsplass noen kilometer utenfor Flesland. Omkranset av lagbiler fra Tinkoff-Saxo, Orica-GreenEDGE og spanske Caja Rural.

Han nærmer seg faretruende karriepunktum.

- Jeg fullfører kontrakten hos Trek, og så har jeg andre planer etter 2017, sier han.

Sveitseren er klar for å overlate klassikerscenen til Alexander Kristoff og John Degenkolb. Eller «den nye generasjonen» som han selv omtaler dem som.

Vinner med stil Fabian Cancellara er den kraftfulle klassikerkjempen. Mannen som angriper først, og som overlater det til de andre å klamre seg fast til bakhjulet hans.

Om de makter.

Han har vunnet Paris-Roubaix og Flandern rundt ved tre anledninger. Og selv om han har en bra avslutning i en mindre gruppe, vinner han gjerne på den mest classy måten innenfor sykkelsporten — i ensom majestet.

- Er det ekstra kult å vinne rittene på den måten du gjør?

- Det viktigste er at man er i posisjon til å vinne. Jeg vinner på min måte, mens andre finner sin egen stil. Alexander er berømt for sine tunge gir. Det er først og fremst det jeg tenker på når jeg ser ham på TV, men alle har sin egen stil, presiserer han.
 
- Alexander bedre hvert eneste år Cancellara mener hans norske utfordrer gjorde et svært godt strategisk valg da han forlot BMC Racing til fordel for Katjusja.

Han er heller ikke overrasket over 27-åringens utvikling, og mener hans stabile karrierepil vitner om en rytter som har lagt ned mange kvalitetsøkter i treningshverdagen.

- Alexander har blitt bedre hvert eneste år. Det største steget tok han fra i fjor til i år. Nå nærmer han seg den fysiske gullalder og har de beste sesongene foran seg.

- Du er ikke overrasket over stegene han har tatt de siste to årene?

- Jeg vil si det er en normal utvikling. Han er superrask, og det er hans store styrke, men jeg vil ikke si det er overraskende. Jeg har kjent til ham i mange år, og ser kanskje på ham med litt andre øyne enn folk der ute gjør.

Gradvis opptrapping i klassikerne I sitt første år i Katjusja vant Stavanger-mannen sin aller første proffseier under tredagersrittet i De Panne.

Året etter kom et stort gjennombrudd, da han tok spurten i hovedfeltet og ble nummer fire i Flandern rundt.

Dog er det én ting å vente på massespurten. Det er en helt annen ting å gå etter de største klassikerstjernene. Sykkelkjennere var usikre på om nordmannen hadde det i seg å gå etter de aller beste.

Så også Cancellara:

- Jeg husker at han for to-tre år tilbake (i 2013, vår anm.) var med foran, selv om han ikke var med helt der framme. Han maktet ikke å ta det samme steget, sier Cancellara som vant det året.
 
Da Alex gikk etter Cancellara Året etter gjorde Katjusja-rytteren skeptikerne målløse. Igjen vant den sveitsiske sykkelguden, men oppover Paterberg på de avsluttende runden, gikk nå en rask herremann fra Storhaug etter de aller beste.

Trener Stein Ørn har ved flere anledninger pekt på at Cancellara og de andre i favorittgruppa (Stijn Vandenbergh, Sep Vanmarcke og Greg Van Avermaet) økte tempoet da Kristoff kom etter på tunge gir.

Det var med andre ord slutt på å fly inn under radaren i klassikerne. Nordmannen ble nummer fem, men prestasjonen som lå bak var hans mest imponerende så langt i karrieren.

Ørns Cancellara-teori kan godt stemme. Her forteller sveitseren selv hvordan han opplevde 2014-avslutningen av Belgias største sykkelritt:

- Jeg så egentlig ikke så mye bak meg, for å se hvem som satt der. Jeg måtte følge med på veien foran meg. Jeg vet jo at man må spille kortene riktig foran når det er raske folk bak deg. Han er en rytter du ikke vil vente på, sånn er det bare.

- Men du visste at Alexander forsøkte å ta seg opp til din gruppe på egenhånd?

- Nei, for å være ærlig, så husker jeg ikke det.

De nye stjernene Med Cancellaras ryggskade og Tom Boonens skulder ute av ledd, var årets vårklassikere mer vidåpne enn på lenge.

Seg imellom har duoen 14 monumentseirer siden 2005. Det hører dessuten til sjeldenhetene at «Spartacus» ikke står på podiet i de største klassikerne (i 12 av de siste 13 monumentene han har syklet, har han endt opp der).

I deres fravær fullbyrdet Kristoff endelig drømmen om å vinne Flandern rundt, mens både Paris-Roubaix og Milano-Sanremo havnet i John Degenkolbs fang.

Åpenbart fantastiske prestasjoner, men falt de litt i verdi ettersom de to store satt hjemme foran TV-apparatet?

- Er jeg der, så er jeg der. Er jeg ikke det, er det fordi jeg er forhindret fra å delta. Vi har vært med der i så mange år, at det får være opp til andre å mene noe om dette. Dette er den nye generasjonen, men jeg tror du må spørre noen andre.

- Ser du på Kristoff og Degenkolb som de to som vil dominere klassikerne i årene som kommer?

- Det er noen nye ryttere på vei opp nå, men jeg tror John og Alex har best forutsetninger fordi de er så raske. Etter min mening, er de fortsatt nærmere sprintere enn klassikerryttere. Men de er den nye generasjonen. Innenfor sykkelsporten vil folk komme og går. Det ligger i idrettens syklus.

Gammelt mot nytt på Bryggen Onsdag står Kristoff og Cancellara på første rekke når Tour des Fjords ruller ut av startblokkene ved Bryggen i hjertet av Bergen by.

Det gamle og det nye.

Ufordreren smiler bredt når han får høre karakteristikken fra Cancellara:

- Det er jo kanskje sant. Jeg vinner jo mange spurter, og har mer resultater der enn i klassikerne. Men nå har også jeg vunnet Flandern rundt, da. Jeg vil jo si at jeg er en klassikerrytter, bedyrer Kristoff — før han supplerer spøkefullt:

- Jeg vant jo en «spurt» der også, sier han og tenker på den ujevne duellen mot Niki Terpstra.

Sendt til Norge av laget Vestlandet har storfint besøk av blant andre Tinkoff-Saxo, Kristoffs Katjusja, Orica-GreenEDGE og Cancelleras Trek Factory Team denne uka.

Så stor er faktisk Cancellara i internasjonal sykkelsport at en hel sykkelverden følger med på hans comeback etter ryggskaden.

- Jeg er nok mer berømt i Belgia, mens (Dario) Cologna (langrennsløper, vår anm.) er mer populær i Norge, sier han med et smil.

Oppkjøringen med Tour of Norway og Tour des Fjords, som den opprinnelige planen var, valgte laget for ham, bedyrer han.

34-åringen furter likevel ikke for gjensynet med landet han forrige gang besøkte under et showritt på Sørlandet for fire år siden.

- Det er et bra startfelt her, og Norge er også et land sykkelsporten har blomstret i. Dette har nok både med Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen, som jeg syklet med i flere år, å gjøre. Nå har det kommet opp nye generasjoner, nye ritt og snart skal VM arrangeres her (Bergen i 2017, vår anm.). Det er mye som skjer i Norge, og det er bra. Dere er berømt for vinteridrett, men det er bra å ha noe å gjøre på sommeren, også.

I en ideell verden hadde både klassikerne og Tour de France-oppkjøringen gått langt mer knirkefritt. På den annen side hadde vi da neppe fått Trek Factory-rytteren til Norge i mai måned.

Om man spør Fabian selv, hadde han nok helt sikkert valgt det første.

Nå har han dårlig tid om Tour de France skal inntas i godt slag:

- Sykkelryttere har alltid hastverk. Jeg trenger bare noe kilometer nå, og bygge litt form til Tour de Suisse, sier Cancellara og legger ned noen kilometer til på rulla.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no! Her følger du også Tour des Fjords LIVE de kommende dager!

DEN NYE VINEN: Alexander Kristoff har alt som skal til for å dominere klassikerne i årene som kommer, mener Fabian Cancellara. Her vinner han Flandern rundt i april. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
DEN NYE VINEN: Alexander Kristoff har alt som skal til for å dominere klassikerne i årene som kommer, mener Fabian Cancellara. Her vinner han Flandern rundt i april. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Vis mer