epa02842470 Norway's Alexander Dale Oen prepares to start the Men's 50m Breaststroke semi final at the 2011 FINA World Swimming Championships, Shanghai, China, 26 July 2011.  EPA/KIM LUDBROOK
epa02842470 Norway's Alexander Dale Oen prepares to start the Men's 50m Breaststroke semi final at the 2011 FINA World Swimming Championships, Shanghai, China, 26 July 2011. EPA/KIM LUDBROOKVis mer

- Alexander reiser hjem som en helt

Treneren om at gullvinneren avbryter VM.

- Alexander (Dale Oen) reiser uansett fra VM som en helt med den overlegne seieren på 100 meter bryst i VM, sa landslagstrener Petter Løvberg til NTB.

Likevel var det med tungt hjerte at avgjørelsen om å trekke ham fra 200 meter ble tatt. Ikke minst med tanke på tidene som ble prestert i kvalifiseringen.

- Han ville ha vært i semifinalen med tiden han vant NM på tidligere denne måneden, og da kjørte han bare igjennom. Han svømte over ett sekund raskere på 100-meteren i VM enn han gjorde i NM, sa Løvberg, som likevel ikke synes at avgjørelsen om å trekke Dale Oen fra startlistene var vanskelig.

- I mitt hode hadde jeg bestemt meg allerede onsdag kveld, og da vi så gørret i halsen hans torsdag morgen var det en enkel beslutning å fatte, sa Løvberg, som tok avgjørelsen i samråd med Dale Oen selv og Olympiatopplege Ola Rønsen.

- Jeg snakket med den svenske landslagslegen også. Han var ikke overrasket etter å ha sett på ham onsdag morgen, sa Løvberg.

Medalje - Hvordan tok Alexander det?

- Han syntes selvsagt det var synd. Han så muligheten av at han ga fra seg en medalje.

Løvberg tok ingen sjanser med gullklumpen sin. Det er OL i London som er det viktigste, og han poengterte at det er svært viktig å få en god start på forberedelsene til det mesterskapet. Da ville han ikke risikere noe som helst.

Dale Oen er ett av Norges aller største OL-håp.

- Etter vår vurdering ville det ha vært å gamble med helsa om han hadde startet. Hadde det bare vært snakk om ett løp, kunne vi ha latt ham svømme. Han er tross alt i sitt livs form. Men det ville ha blitt semi- og finale også. Derfor tok vi den beslutningen vi tok, sa landslagstreneren.

Framover Ingen av de tre norske jentene har så langt prestert opp mot sitt aller beste i mesterskapet. Det gjør savnet av en frisk Dale Oen større. Løvberg var likevel ikke altfor preget av at Dale Oen måtte nøye seg med to øvelser i mesterskapet. I OL blir det dessuten kun to øvelser å konsentrere seg om. 50 meter bryst er ingen OL-øvelse.

- Det er litt leit, men vi skal klare å komme oss igjennom dette. Han hadde vært videre med NM-tida, men dette er historie nå. Det er ikke uvanlig at folk blir syke etter en slik kraftanstrengelse som Alexander var igjennom. Det gjør immunforsvaret mer sårbart.

Alexander Dale Oen dediserte seieren i VM til det norske folk og mottok en svært personlig gratulasjon fra statsminister Jens Stoltenberg i etterkant.

(NTB)