- Alexander var en eventyrer

Da Alexander Dale Oen tok fri fra svømmingen, brukte han tida på toppturer, surfing og padling — aller helst sammen med broren Robin (32).

ELSKET FJELLET: Alexander Dale Oen likte seg aller best på en eller annen fjelltopp. Her er han på topptur i Lofoten med kameratene helga før påske 2008. Foto: Privat
ELSKET FJELLET: Alexander Dale Oen likte seg aller best på en eller annen fjelltopp. Her er han på topptur i Lofoten med kameratene helga før påske 2008. Foto: PrivatVis mer

FLAGSTAFF (Dagbladet): Selv om han trente så mye som rundt 1500 timer i året betydde ikke det å ha ferie å legge seg på en solseng for verdens beste brystsvømmer. Han hatet nemlig å sitte inne, og hadde et helt spesielt forhold til den norske naturen.

- Jeg har vært mye rundt i verden, men å se Norges landskap er uten tvil noe av det beste du kan gjøre, fortalte han da Dagbladet møtte ham i Arizona forrige uke.

Hordalendingen hadde blant annet et nærmest romantisk forhold til kysten i Nord-Norge.

- Å stå på Bleiksøystranda og se Bleiksøy rett foran deg. Du ser månen, nordlyset kommer over. Bølgebrusen. Det er så utrolig fint. Det er en fin måte å «bonde» med kompiser på, og den kuleste opplevelsen jeg har hatt, sier han.

Grønland på ski Dale Oen hadde planlagt å padle langs Helgelandskysten etter OL til sommeren, og i april neste år var planen å gjennomføre hans heftigste tur hittil. Han skulle nemlig gå Grønland på tvers på ski sammen med broren Robin Dale Oen (32).

- Vi har ikke planlagt til siste detalj ennå, men målet er å gjøre det. Robin har masse erfaring fra slike turer, og har god peiling på arktiske forhold. Han kan for eksempel navigere, så min oppgave er bare å holde følge, sa 26-åringen.

Broren Robin er også tidligere landslagssvømmer, og har brukt mye tid på ekstremturer de siste åra. Hans lag vant verdens hardeste skirenn, «Expedition Amundsen» i mars. Det 100 kilometer lange løpet følger ruta Roald Amundsen brukte over Hardangervidda under opptreningen til sydpolekspedisjonen.

En annen turkamerat av Alexander Dale Oen, padleren Mats Møller Christensen, mottok dødsmottaket i går med sjokk. Møller Christensen og Dale Oen ble nære venner, og de har vært på flere turer sammen.

- Jeg husker turene våre veldig godt, de inneholdt toppturer og rafting og andre spennende ting, han likte å prøve nye ting, sier
Christensen.

Samlet gjengen Han forteller at kompisen var svært god på å samle vennene når han hadde ledig tid.

- Jeg har bitt meg merke i at han hadde lite tid til venner og kjente, fordi at han reiste så mye, men når han var hjemme og hadde fri, så prøvde han alltid å samle flest mulig og finne på noe eller dra på tur, sier Christensen.

SKULLE TIL GRØNLAND: Alexander Dale Oen og storebror Robin Dale oen (32) hadde et svært tett forhold og  hadde planlagt å gå over Grønland sammen neste år.

Foto: Oddmund Lunde
SKULLE TIL GRØNLAND: Alexander Dale Oen og storebror Robin Dale oen (32) hadde et svært tett forhold og hadde planlagt å gå over Grønland sammen neste år. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

Som turkamerat beskriver han kameraten som positiv.

- Han var slik han alltid var, positiv og med en god innstilling til turen. Han drømte alltid om nye turer, sier Christensen.

En annen kamerat, Sander Smørdal, kjente Dale Oen best fra basseng og trening. Han forteller at når han selv likte å ligge inne og slappe av mellom treningene, skulle Oen alltid ut.

- Han var en eventyrer, og hatet å sitte inne. Han var veldig glad i fjellet, og dro på toppturer både om vinteren og om sommeren, sier Smørdal.

På sine turer pleide 26-åringen så godt som alltid å ta med et fotoapparat, og beskrives som en ivrig hobbyfotograf.

- I det siste har han snakket mye om den planlagte Grønlandsturen neste år, sier Smørdal.

PÅ TUR MED VENNER: Alexander Dale Oen på fjelltur med venner i Lofoten 2008. Foto: Privat
PÅ TUR MED VENNER: Alexander Dale Oen på fjelltur med venner i Lofoten 2008. Foto: Privat Vis mer