BEGRAVES: Mange har møtt opp for å ta et siste farvel med Muhammad Ali i Louisville, Kentucky i USA. Foto: Scanpix
BEGRAVES: Mange har møtt opp for å ta et siste farvel med Muhammad Ali i Louisville, Kentucky i USA. Foto: ScanpixVis mer

Ali hylles av titusener - begraves i fødebyen

Idrettshelten minnes i Louisville. 

(Dagbladet): Klokken 20.00 i kveld norsk tid starter den offisielle minnestunden for Muhammad Ali i fødebyen Louisville i delstaten Kentucky i USA. Etter bokselegendens bortgang sist fredag har en hel idrettsverden vært i sorg.

Ali er bredt anerkjent som tidenes største utøver - ikke bare for de utrolige prestasjonene i ringen, men også på grunn av hans heltemot utenfor.

FOLKEHELT: Tusenvis av mennesker hyller i dag Ali. Foto: Scanpix
FOLKEHELT: Tusenvis av mennesker hyller i dag Ali. Foto: Scanpix Vis mer

I ettermiddag har det fått flere titalls tusen mennesker til å møte opp for å ta et siste, verdig farvel med den amerikanske folkehelten. 15 000 av dem har fått plass inne i den svære basketarenaen hvor den offisielle minnestuden holdes.

BLIR GRAVLAGT: Alis kiste på ferd gjennom fødebyen Louisville. Foto: Scanpix
BLIR GRAVLAGT: Alis kiste på ferd gjennom fødebyen Louisville. Foto: Scanpix Vis mer

Tidligere president Bill Clinton, skuespiller Billy Crystal og den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan er blant kveldens talere, mens Will Smith, som portretterte Ali i filmen med samme navn fra 2001, er kistebærer sammen med personer som Mike Tyson og Lennox Lewis.

I Norge var tidligere proffbokser Ole Klemetsen blant dem som tok dødsbudskapet for en uke siden tungt.

- Jeg føler meg nesten som i familie med ham. Han har betydd mye for meg opp gjennom årene. Sammen med min far, var det Ali som startet hele karrieren min. Jeg satt allerede som fireåring og så på videoer av Ali og lærte meg bevegelsene hans, og ikke minst uvanene med den dårlige guarden, sa Klemetsen til Dagbladet.

Ali bokset 61 kamper i løpet av karrieren sin og vant 56 av dem. Han ble 74 år gammel og døde av en luftveisinfeksjon etter å levd i lang tid med nervesykdommen Parkinsons. Ali etterlater seg ni barn.

HYLLER ALI: To Ali-fans tar en selfie sammen med et stort veggbilde av Ali. Foto: Scanpix
HYLLER ALI: To Ali-fans tar en selfie sammen med et stort veggbilde av Ali. Foto: Scanpix Vis mer