Ali vs. Frazier - 30 år etter

Muhammed Ali og Joe Frazier møttes i ringen tre ganger på 1970-tallet. Det endte 2-1 til Ali. I kveld får Frazier-familien anledning til å utligne når bokselegendenes døtre møtes.

Trebarnsmoren Jacqui Frazier-Lyde er sikker på seier i kveldens kamp i New York:

- Gud har gitt meg denne kampen. Jeg skal beseire Ali med godt humør, fastslo 39-åringen ifølge Aftenposten Interaktiv på gårsdagens pressekonferanse.

Unge Ali var ikke bleikere og ga kontant svar på tiltale:

- Du har slengt med kjeften lenge nå. Jeg vet jeg er en stor bokser og vil ha dette overstått, avfeide hun, før hun la til: - Hun tør ikke se meg i øynene.

Begge døtrene er ubeseiret. Frazier-Lyde har vunnet alle sine sju proffkamper på knock-out. Leila Ali står bokført med ni seiere, åtte av dem ble avsluttet før gong-gongen i siste runde var gått.

Familiehistorie

Fedrenes oppgjør

8. mars 1971: Tittelkamp i tungvekt i Madison Square Garden. Ali blir slått i gulvet i 15. runde, men kommer seg opp igjen. Frazier vinner på poeng.

28. januar 1974: Returkamp i Madison Square Garden. Ali seirer på poeng etter 12 runder.

1. oktober 1975: Kampen går i Manilla. Etter 14 runder står begge bokserne fremdeles oppreist. Når runde 15 skal starte forblir imidlertid Frazier i hjørnet sitt. Han makter ikke fortsette.

Kilde: Aftenposten Interaktiv

Fedrene Joe Frazier og Muhammed Ali utkjempet verbale bikkjeslagsmål i nesten tjue år, inntil de bestemte seg for å inngå våpenhvile for et par år siden.

Det begynte med at Ali kalte Frazier en «onkel Tom» foran det første oppgjøret mellom de to i 1971. Slik gikk det slag i slag, og i anledning at Ali tente OL-ilden i Atlanta i 1996, uttrykte Frazier ønske om å dytte erkefienden oppi fakkelen.

Uansett hvordan det går i kveld, er det få som bryr seg om at Leila og Jacqui bedyrer at dette oppgjøret ikke har med familiehistorie å gjøre. For det er nettopp derfor kampen får så mye oppmerksomhet. Og med de verbale svingslagene de to nå kaster ut mot hverandre, tvinges tankene tilbake til fedrenes to tiår lange rivalisering.

Leila Ali sammenligner seg også ofte selv med sin far:

- Vi er to store personligheter. Faren min banet veien for meg og nå er det min tur. Det tror jeg dere snart vil få se, uttalte Leila Ali i forkant av sin proffdebut i oktober 1999.

Ja, vi får se, da - om Gud og Jacqui vil.

SOM FAR...: Joe og Jacqui Frazier.
...SP DATTER: Muhammed og Leila Ali.
STORKJEFTA: Verken Leila Ali eller Jacqui Frazier-Lyde er det minste i tvil om hvem som vil vinne.