Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alkohol, sex og sparken

De gikk ut for å hygge seg etter å ha slått Norge 4- 0, drakk noen øl, kom tilbake til hotellet 02.27 og hadde firkant-sex med en 22 år gammel kvinne.

Til natta er det ei uke siden Hockey-Sverige mistet dyden.

Og nasjonen Sverige skjelver fortsatt. Andreas Lilja, Kristian Huselius og Henrik Tallinder er i dag tre devaluerte ishockey-kronor. Sparket fra landslaget og sparket fra klubbene de spiller for i Sverige på grunn av NHL-lockouten i Nord-Amerika, er de uten ære.

Men det verste av alt:

De er tilsynelatende også uten skam.

Da Sverige skulle åpne Sweden Hockey Games mot Tsjekkia sist torsdag, satt spillerne i politiavhør - anmeldt for voldtekt. Og det var ikke bare det at de ble hentet av politiet før avreisen til matchen - nyheten om sexskandalen ble offentliggjort direkte på svensk TV.

Med familier, venner og en hel nasjon foran skjermene.

-  Vi har ikke gjort noe galt, sier spillerne som gikk på bar midt på natta, drakk alkohol og rundet av kvelden med å ta med seg en godt beruset kvinne tilbake til hotellet.

Skylder på politiet

Etter medieoppslag nærmest uten sidestykke i svensk idrettshistorie har politiet for lengst avsluttet etterforskingen i saken. Leif Silbersky, spillernes advokat, sier til den svenske avisa Expressen at han tviler på at det i det hele tatt har foreligget en anmeldelse fra den 22 år gamle kvinnen. Og med dette som utgangspunkt prøver han å flytte fokus fra spillernes sexskandale til en rettsskandale iverksatt av politiet.

-  Finnes det en anmeldelse, hvem har gjort den og i så fall når? spør Silbersky i Expressen.

Mens advokaten venter på svar fra politiet har Sverige i det minste og endelig fått noen svar fra Andreas Lilja, Kristian Huselius og Henrik Tallinder. I et intervju med det svenske telegrambyrået TT, gjort på oppfordring av advokat Silbersky, hører vi for første gang spillernes syn på saken. Og det er ingen angrende syndere som snakker - i hvert fall ikke hva bruddene på det svenske ishockeyforbundets kjøreregler for landslagssamlinger angår.

Skulle bare ta en øl

-  Ingenting har skjedd mot hennes vilje. Det som hendte var vi overens om. Vi er uthengt som voldtektsmenn med fornedrende kvinnesyn. Vi er ikke de bøllene vi framstilles som selv om vi ved ett tilfelle opptrådte som bøller, sier Andreas Lilja.

-  Meningen vår var bare å gå ut og snakke litt, sier Kristian Huselius.

-  Vi har egentlig ikke gjort galt bortsett ifra at vi er blitt uthengt i mediene, sier Henrik Tallinder.

I intervjuet med TT forklarer spillerne hvorfor de gikk ut, «for å ta en øl og surre litt», og hvorfor de tok med seg en kvinne de aldri hadde truffet før.

-  Hvem foreslo at dere skulle til hotellet?

-  Vi sa vel at vi skulle gå, og da vi gikk fulgte hun med, sier Huselius.

-  Var kvinnen beruset?

-  Hun var litt beruset (Tallinder).

-  Hadde dere noen betenkeligheter med å gå ut, dels ta med en kvinne tilbake til hotellet?

-  Nei, det hadde vi ikke. Jeg tror ikke noen vet hvordan vi kunne havne i en slik situasjon. Meningen vår var bare å gå ut og snakke litt etter en match (Huselius).

-  Vi hadde ikke planlagt å gå ut og ta med ei dame på rommet (Tallinder).

-  Det skal ikke skje, men det skjedde. Jeg angrer veldig og vil be om unnskyldning til slekt og venner og Idretts-Sverige for det som har skjedd (Lilja, før de andre nikker i enighet).

Ledernes dobbeltmoral

Men den 22 år gamle kvinnen får ingen unnskyldning. Spillernes syn er at hvis de skal skamme seg, bør hun gjøre det også. Og kanskje også det svenske ishockeyforbundet.

For håndteringen av saken.

SPORT-Expressen kunne i går fortelle det svenske hockeyfolk at ishockeyforbundet har fulgt sine egne regler - når det har passet dem.

-  Å forlate hotellet på natta inngår ikke i spillereglene. Det er helt uakseptabelt. Å ta med ei jente på rommet er også helt uakseptabelt, sa ishockeypresident Christer Englund lørdag kveld.

Men to dager før, og i full visshet om hva som hadde skjedd natt til onsdag, ville det svenske ishockeyforbundet likevel at spillerne skulle spille kampen mot Tsjekkia. Generalsekretær Michael Englund ba til og med politiet om å vente med avhørene til etter matchen. Og da Expressen ba om en forklaring på forbundets dobbeltmoral svarte Christer Englund følgende:

-  Hvor vil du med spørsmålet?

-  Jeg vil at du skal erkjenne at dere visste at spillerne hadde brutt reglene, men at dere likevel ville at de skulle spille mot Tsjekkia, sier Expressens journalist.

-  Det kommer du aldri til å få meg til å si, svarer det svenske ishockeyforbundets president.

 Andreas Lilja har bedt kvinnen som han hadde sex med og som seinere politianmeldte ham om unnskyldning. I motsetning til Kristian Huselius og Henrik Tallinder slipper Lilja å få sparken fra sitt klubblag.

IKKE BØLLER, MEN: De svenske hockeyspillerne Andreas Lilja (t.v.), Kristian Huselius og Henrik Tallinder da de satt sammen på pressekonferansen før helga. - Vi er uthengt som voldtektsmenn med fornedrende kvinnesyn. Vi er ikke de bøllene vi framstilles som selv om vi ved ett tilfelle opptrådte som bøller, sier Andreas Lilja.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media