Alkoholsladder, intriger og kaos

Mens idrettens toppledere måtte forklare seg om idrettens verdigrunnlag på Stortinget i går, kom meldingen om at landslagstrener Steinar Mundal var kalt hjem. Treneroppsigelser, intriger og alkoholrykter ligger som en klam hånd over Langrenns-Norges forberedelser til VM i Lahti.

Mundal-saken er egentlig bare tragisk, men den handler også om verdier og ledelsesprinsipper som Norges Skiforbund og president Jan Jensen ikke har vært flinke til å etablere hos sine ansatte. Og det er ikke tilfeldig at en slik sak preger forberedelsene til VM om to uker.

Steinar Mundal fikk en skriftlig advarsel i oktober fordi han to ganger på treningssamlinger i sommer og høst hadde blitt det som på dårlig norsk kalles «dritings». Den tidligere politimannen tok seg en dram for mye på en fridag, men han hadde ikke gjort noe ulovlig eller festet sammen med løperne. Dette kom naturlig nok arbeidsgiveren for øret og en skriftlig advarsel for slik oppførsel var sikkert berettiget.

Steinar Mundals største tabbe var å gå ut med disse ryktene nå før VM. Han har flere kvelder på rad latt seg intervjue av NRK-sporten om sitt forhold til alkohol og tatt all oppmerksomhet fra Odd-Bjørn Hjelmeseth og Bente Skari som seinest torsdag vant sprintrenn i verdenscupen.

Mundals begrunnelse var at han ville stoppe rykteflommen før VM, men virkningen er blitt den motsatte. Og han burde vite at mediene ikke omtaler to fyllekuler på fritida med mindre det dukker opp nye forhold.

Norsk langrenn står i en krisesituasjon 11 dager før VM i Lahti , ikke på grunn av utøvere som er uten medaljesjanser, men på grunn av trenerbråk og dårlig ledelse. Kvinnetrener Ketil Grindheim gikk av med øyeblikkelig virkning under NM i Steinkjer fordi han var lei av rotete organisering og fordi han måtte bruke mer tid på å blande saft og koke grøt enn å trene langrennsjentene, som i tillegg hadde sine personlige trenere.

Sprinttrener Pål Rise gikk også på dagen uten begrunnelse, men i miljøet er det ingen hemmelighet at den oppsigelsen kom som en følge av VM-uttaket der en sprinter som Trond Einar Elden ble utelatt til tross for at han var i finalen under prøve-OL. Også Rise skal ha blitt stadig mer frustrert over manglende samarbeid i den topptunge ledelsen av norsk herrelangrenn.

Langrennskomiteens formann, Jan Erik Granamo, som for øvrig også har gitt beskjed om at han vil slutte, ansatte Terje Langli som overordnet fagsjef for landslagstrenerne Steinar Mundal og Pål Gunnar Mikkelsplass. Denne organisasjonen har åpenbart ikke fungert godt nok, men det øverste ansvaret har president Jan Jensen som nå må sørge for at langrenns-Norge får en ledelse som kan samarbeide under VM i Lahti.

  • Heldigvis virker det som utøverne står samlet og ikke lar seg påvirke av kaoset.
Thomas Alsgaard har klokelig sagt at han vil vente til etter sesongen med å si sin mening.

Spørsmålet nå er bare i hvor stor grad trenerbråket vil ødelegge målsettingen om fem norske langrennsgull i Lahti-VM.