Aleksandr Bolsjunov gull 30km ski-VM 2021

All ære til Jukse-Russland

Russisk idrett er med rette blitt utestengt for jukset sitt. Da må vi klare å hylle verdens beste rene langrennsløper.

RUSSISK GULL: Aleksandr Bolsjunov tok sitt første VM-gull på 30 kilometer med skibytte i ski-VM i Oberstdorf. Bilder fra NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

RUSSISK idrett har fått kjørt seg de siste åra. I en salig blanding er russerne blitt hundset, utestengt og mistenkeliggjort, og det skulle bare mangle.

Svindelen før, under og etter Sotsji-OL er den største og styggeste idretten har opplevd siden det kommunistiske regimet i Øst-Tyskland på 1970 -og 80-tallet systematisk ødela ungene sine for å vinne medaljer i sport. Det er derfor de ikke er med i ski-VM som nasjon:

  • Russland er strøket, Aleksandr Bolsjunov og de andre russiske utøverne er bare med som medlemmer av det nasjonale skiforbundet uten flagg og nasjonalsang.

Men nettopp fordi russernes svik har vært så stort, gjelder det å møte det ellers fine nabofolket vårt med varme når deres aller beste idrettsutøver vinner sitt første VM-gull på flotteste vis.

I dag har vi ingen grunn til å gjøre noe annet enn en glad Hans Christer Holund i målområdet.

Altså å gi Aleksandr Bolsjunov en klem, og gratulere ham med hans største dag som skiløper.

- Jeg hadde tårer i øynene på oppløpssiden, sa Bolsjunov til MatchTV etterpå.

Og kanskje gråt han for bedre tider for en rystet russisk sport.

SLO ALLE: Nordmenne måtte seg seg slått av Aleksander Bolshunov. Foto: Bjørn Langsem
SLO ALLE: Nordmenne måtte seg seg slått av Aleksander Bolshunov. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

DET er noen år siden jeg skrev kommentaren «Hei gjerne på en russer». Den gang etter Vancouver-OL 2010 hadde de russiske skistjernene tilsynelatende tatt et oppgjør med det jukset som i årtier har preget det meste av russisk toppidrett.

De ba Putin direkte om å sørge for at nøkkelpersonene fra denne svindelen ble avsatt. At de rene russiske utøverne fikk lov til å konkurrere som de fleste andre i internasjonal skisport.

Men dette forsøket var bare «tilsynelatende».

DA den kommentaren ble publisert i Dagbladet, hadde russiske sportsmyndigheter allerede i et par år startet sine høyst personlige forberedelser til vinter-OL på hjemmebane. I hemmelighet holdt de på å teste ulike dopingblandinger med Grigory Rodchenkov; den øverste lederen på dopinglaboratoriet i Moskva, som faglig sjef.

En stund etter Sotsji-lekene ble denne statlige svindelen avslørt. Sjefsvindler Rodchenkov byttet side og rømte til USA, mens Russland mistet seieren i sitt eget OL og all sportslig ære.

Sånn virket det fortsatt mer enn naivt å be noen heie på russere. Men er du glad i idrett, har du egentlig ikke noe valg.

Det er jo bare den rene idretten som det i lengden er verdt å se på.

I DAG har vi ingen grunn til å si noe annet enn at Aleksandr Bolsjunov er ren. Ja, han har en dopingbelastet trener og han kommer fra en dopingbefengt skinasjon, men likevel er alt det andre på stell.

Aleksandr går teknisk nydelig, han får sine naturlige smeller underveis og han har ikke lenger et overveldende lag rundt seg. De andre russerne ble gått av tidlig under denne 3-mila, på samme vis som de russiske jentene ikke var sterke nok til å følge Therese Johaug og andre de beste norske og svenske løperne på 15km noen timer før.

I BESTE FALL er disse naturlige resultatene en følge av den ekstra kontrollen som det internasjonale skiforbundet (FIS) har innført i russisk langrenn.

Tiltakene når ganske sikkert ikke helt ut i dette vidstrakte vinterlandet. Det gjenstår nok av lokal ukultur å bekjempe, og det virker ennå ikke som om de russiske myndighetene er interessert i å ta tak i problemet.

Likevel er endringen blant de beste ikke til å ta feil av.

Og den er svært god.

DET er derfor de glitrende norske langrennsløperne også var gode tapere:

- Jeg er superfornøyd, sa sølvvinner Simen Hegstad Krüger.

- En veldig god dag, samstemte bronse-gutt Hans Christer Holund.

- Jeg vet ikke hvordan vi skulle slått han i dag. Da måtte vi hatt en scooter. Det han gjør i dag, er noe av det beste jeg har sett, sa landslagstrener Eirik Myhr Nossum til VG etter å ha blitt utfordret av NRK-eksperten Fredrik Aukland på feil taktikk.

AUKLAND mente at det var galt av Holund å rykke opp den siste lange bakken. Hadde Bolsjunov måttet dra alene også der, kunne kanskje Klæbo holdt liten nok avstand til å spurte inn gullet. Ifølge NRKs mann.

Men det blir i overkant mye «dersom, hvis, så fremt, i fall» på en topp norsk skidag.

For akkurat det var det. Både taktisk, smøremessig og når det gjelder distanseløpernes form. Dette var norsk herrelangrenn på sitt absolutt beste. Det sier mye i verdens beste skinasjon.

Men mest om nivået til Aleksandr Bolsjunov.

FOR det var han som gjorde dette løpet:

- Jeg synes Sasha har utviklet seg. Ikke bare fysisk, men også taktisk. Han er ettertenksom, tuller ikke underveis og unngår unødvendige bevegelser, kommenterte den russiske langrennssjefen Jelena Välbe gulløpet, og tilføyde helt korrekt:

- Dette skulle ha skjedd for lenge siden. Han mer enn noen annen fortjente dette gullet.

For det var Bolsjunov som tok de fleste føringene og nesten alle rykkene både før og etter skibyttet. Den stadig mer ekstreme farten hans slet til slutt i stykker både Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen og Sjur Røthe. På sisterunden var disse tre beste norske avslutterne satt ut av spill. Likevel vaklet Bolsjunov selv bare en gang underveis.

Det var da HC Holund slo til opp den siste harde, kilometerlange stigningen og fikk en luke før nedkjøringene mot stadion. Litt mer sug i sporet underveis og noen meters ledelse til, kunne gjort en forskjell.

Men burde ikke det.

DET er fint at den beste vinner. Så lenge han også er ren, betyr det vanligvis ingen ting hvilken nasjon han kommer fra.

Her kan det i beste fall bety mye dersom det russiske idrettsmiljøet tar til seg at det er mulig å vinne noe stort også uten å jukse.

Det hadde virkelig vært all ære til Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer