All grunn til å deppe, RBK

HELSINGBORG (Dagbladet): Ille nok at Rosenborg spilte sin dårligste Champions League-kamp på mange år. Verre at laget for første gang ikke maktet å nullstille seg til en alvorlig oppgave som dette. Kombinasjonen av 6- 1 over Helsingborg sist og 9- 0 over Bryne søndag ble for mye selv for Rosenborg.

Trøsten: Rosenborg kan fortsatt fikse et avansement til mellomrunden. Og det er bare fjern teori som forteller oss at de trenger hjelp av andre - forutsatt at Rosenborg gjør jobben.

Men etter gårsdagen er det grunn til å stille spørsmål om Rosenborg i det hele tatt er i stand til å ta flere poeng i Champions League.

Men det er fordi Rosenborg hadde en usedvanlig svak dag, ikke fordi Rosenborg plutselig er blitt et usedvanlig svakt lag.

Nonchalant

Men inntil Rosenborg overbeviser oss om at bare det første er korrekt, så er det all grunn til å dvele ved en bortimot historisk dårlig prestasjon på dette nivået.

Og jeg tror hovedgrunnen er åpenbar:

 • De nevnte 15 plussmålene på to kamper - og den manglende evnen til å fortrenge dem.

Svært ulikt Rosenborg, men like fullt forklaringen. Resultatet ble et nonchalant Rosenborg - uten den ydmykheten som har brakt laget opp på europeisk toppnivå.

Nonchalansen kunne registreres både kollektivt og på enkeltspillere:

 • Den bortimot rene 4-3-3-formasjonen fra start var i beste fall naiv. I verste fall arrogant.
 • Og spillere som Basma, Skammelsrud og Sørensen ble hver på sin måte straffet for noe som minnet om manglende skjerping.

Utvist

Symptomene forplantet seg og vokste til konsekvenser vi sjelden eller aldri forbinder med Rosenborg:

 • De skapte minimalt mot etablert forsvar. Etter pause hadde Rosenborg bare én sjanse - etter corner. Og Helsingborg hadde totalt sett flest sjanser.
 • De fikk kaptein Erik Hoftun utvist. Korrekt nok. Hoftuns eneste svakhet er at han holder igjen motstanderen når han skal kompensere for litt manglende fart. Men når Rosenborg fungerer, så lager Hoftun knapt et frispark.
 • De var heldige som ikke fikk straffe da Ørjan Berg dro ned en svenske i feltet.
 • De var usedvanlig tamme på dødballer - både i avleveringene og i mottakene.
 • De forsøkte på sedvanlig vis å heve seg et hakk etter pause, gjorde et anstendig forsøk på å få mer tempo på ballen - men mislyktes.
 • De manglet normal aggressivitet i midtbaneleddet, eller kanskje mer korrekt: De manglet to flankespillere som i større grad burde ha vært en del av midtbaneleddet. Slik Rosenborg med stadig større suksess har opptrådt ute i Europa de siste årene.

Sjokkerende

Og hvis noen skulle være i tvil: Akkurat som for tre uker siden, var det et middels tippeligalag som sto på den andre siden.

Fram til rundt 20 minutter av første omgang hadde Rosenborg bedre kontroll på Helsingborg enn etter tilsvarende tid i Trondheim for tre uker siden.

 • Det ville vært naturlig at den fem måls store forskjellen fra første kamp ble redusert i går.
 • Det ville vært overraskende om den ble utliknet.
 • Det var nærmest sjokkerende at den ble snudd i Helsingborgs favør.

Og denne gangen forteller ikke forskjellen noe om at fotballen er uforutsigbar og alle kamper lever sitt eget liv.

Den forteller bare noe om at Rosenborg ikke gjorde jobben sin.