All makt til Hareide

Åge Hareide har tatt ut spennende folk i sin første landslagstropp. Like spennende er at han har tatt den totale makten over landslaget.

I høst brukte Norges Fotballforbund toppfotballsjef Tore Krogstad som en buffer i den betente Carew-saken. Historien forteller oss at de offisielle uttalelsene som falt fra hovedkvarteret på Ullevaal Stadion stort sett gjorde vondt til verre. For Tore Krogstad hadde ingen bestemmende myndighet _ han hadde bare en stemme.

Og slik sett er Carew-saken ennå ikke løst. Offisielt.

15. januar reiser Åge Hareide til Roma for å få denne betente saken ut av verden en gang for alle. Ved neste konflikts korsvei _ hvis det skulle skje under hans tid som landslagstrener _ lover han å ta ondet ved roten. Det vil si at han vil løse de problemene som eventuelt dukker opp når de eventuelt dukker opp.

Fordi han ser det som sitt ansvar.

- Når det gjelder personalsaker rundt landslaget skal ingen andre enn treneren bestemme _ ferdig med det, basta, sier Åge Hareide til Dagbladet. - Når man har ansvaret for det spillerne skaper av resutater må man også ha ansvaret for personalsaker. Og hvis så skjer i min tid _ eksempelvis at spillere slåss på trening _ så skal det skværes opp der og da både innad og utad.

- Det sier seg sjøl at man ikke blir sterk som gruppe hvis man ikke løser de problemene som oppstår.

- Hvilket betyr all makt over landslaget på og utenfor banen?

- Ja, sier Hareide krystallklart. - Enhver personalsak skal gå gjennom meg.

Hva personalsaken John Carew angår reiser Åge Hareide til Roma med ett eneste spørsmål. Får han ja på det _ hvilket han er overbevist om at han får _ handler resten om å fortelle Roma-proffen om det nye landslagsregimets retningslinjer for adferd på og utenfor banen.

- Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen _ jeg er ikke interessert i 2003, fortsetter Hareide. - Det eneste jeg er opptatt av dette året er 2004. Og når jeg har fått det svaret jeg vil ha av John, at han ønsker å spille for Norge, skal vi gå gjennom hva som gjelder fra den dagen. Når jeg reiser til England i begynnelsen av februar for å møte proffene og deres managere der borte vil jeg gjøre akkurat det samme med dem.

- Hvilket er?

- Å snakke om retningslinjene for det nye landslaget. Noen regler skal det jo være. Men før spillerne har fått høre det vil jeg ikke si noe om det i media. Jeg mener det er riktigst at de får høre det fra Stig Inge Bjørnebye (assistenttrener) og meg først, og ikke lese om det i Dagbladet.

- Andre ting du kan si noe om?

- Samtalene, som den jeg vil ha med John Carew i Roma, vil gå mye på hvordan landslaget skal opptre spillemessig. Samtidig vil jeg snakke om hva det vil si å være representasjonsspiller for Norge. Og ikke minst _ og det er viktig for den enkelte _ hvordan jeg ser deres rolle i laget. Spillerne skal brukes der de kan gjøre den beste jobben.

Men proffene skal brukes utenfor banen også. Som forbilder og videreformidlere av erfaring til mange av de spillerne Åge Hareide tar med seg til Hongkong og Singapore 17. januar.

- Vi må ikke glemme at de spillerne vi har ute er de viktigste vi har når det gjelder å vise alle de andre at det er mulig å nå langt bare man vil, sier Norges nye landslagstrener. - De er jo der de er fordi de har vært dyktige. Og det vil jeg at de skal videreformidle til omgivelsene _ det vil være en sterk apell når jeg snakker med dem.

- På den måten kan vi bruke de erfaringene den enkelte har til å skape noe positivt for alle som er involvert i landslaget.

Tydelighet er viktig for Åge Hareide. Ikke bare når han forklarer hvorfor han f.eks valgte Karl Oskar Fjørtoft fra Hammarby framfor Rosenborgs Fredrik Winsnes til januar-kampene i østen _ men i alt.

- Jeg vil være direkte og synlig, sier han. - Ikke bare i forhold til spillerne, men også til media. Jeg verken kan eller vil ikke ha det på noen annen måte. Og derfor er eksempelvis Fredrik Winsnes ikke tatt ut fordi det ikke er noen vits i å ta med en spiller jeg kjenner ut og inn helt til den andre siden av jorda. Og derfor får Karl Oskar Fjørtoft sin sjanse til å bevise at han er så god som alle i Hammarby sier han er.

- Hva med Brattbakk, Flo og Stensaas _ de er ikke akkurat spillere vi ser i et eventuelt VM 2006?

- Kanskje ikke, men vi skal komme dit også. Derfor er alder ingen hindring. Og så lenge folk som var både gode og scoret flest mål i fjorårets Tippeliga har lyst og engasjement er det godt nok for meg. Vrakes de på alder tar vi bort det essensielle ved fotballen, sier Åge Hareide til Dagbladet.

HÅNDFAST SJEF: Åge Hareide kommer til å bruke mye tid i komiteer med de andre ansatte i Norges Fotballforbund før han tar sine avgjørelser. Fra nå av er landslagstreneren også sjef med stor s.