Allah på laget

Her - bedende på kne i moskeen - startet Vålerengas Pa-Modou Kah i går oppladningen til kveldens storkamp mot Lyn på Ullevaal.

- Fredagsbønnen gir meg ro i sjelen, sier Pa til Dagbladet.

Vålerengas offensive midtbanespiller ble født muslim i Gambia 30. juli 1980. Dagen før lille Pas ettårsdag - 29. juli 1981 - møttes Vålerenga og Lyn i serien. Vålerenga vant kampen 4- 2, og kapret seriegullet samme høst. Lyn ble sist og rykket ned. Siden har lagene aldri spilt i samme divisjon. Før nå. Sammen med Kjetil Rekdal utgjør Pa-Modou Kah den sentrale midtbanen som skal knekke Lyns sterke duo Jonny Hanssen og Thomas Lagerløf.

- Foran spesielle kamper blir jeg litt smånervøs. Da er det godt å be for å få slappet av. Kampen mot Lyn er en spesiell kamp, sier Pa.

Som i går gjorde som han alltid gjør:

- Jeg ber for mine nærmeste og de som er i nød. Dagen før kamp ber jeg også min Gud om velsignelse og hjelp til å gjøre det bra slik at laget vinner. I dag ba jeg min Gud om seier over Lyn.

Ber hver fredag

Pa-Modou Kah kom til Norge åtte år gammel i 1989. Faren hans med samme navn spilte fotball for Skeid. De bodde på Grünerløkka, og Pa spilte fotball på Dælenenga døgnet rundt sammen med bestekameratene Rashid Mahnin og Suleiman Gullu.

- Vi spilte til vi ble stive i nakken, og båret hjem, sier han.

I 1993 flyttet Pa og familien til Tøyen. Fem år seinere gikk han fra Skeid til Vålerenga.

- For meg var det et soleklart valg. Dessuten er Vålerenga et bedre utstillingsvindu enn Lyn og Skeid, sier Pa, som allerede har vært knyttet til Real Madrid og Manchester United.

Hele tida har han fulgt opp religionen sin. Så sant Pa er i byen, går han hver fredag sammen med pappa til bønn i moskeen på Grønland, i kjernen av det flerkulturelle Oslo.

- Også når det gjelder prestasjonen på fotballbanen, er religionen veldig viktig for meg. Den gir meg sjøltillit og stor tro på at jeg klarer å gjøre jobben min. I tunge perioder er det dessuten fint å komme tilbake hit. Gå rundt her inne, snakke med imamen og få gode råd.

De gode råda har han hatt lite bruk for hittil i år. Pa har hatt flyt, og for første gang bevist i mange kamper på rad at han er voksen for det øverste nivået i Norge. Vålerenga-trener Kjetil Rekdal ler hjertelig når vi spør om han tror at sjansen er større med Allah på laget.

- Jeg ser ikke bort ifra det, he, he.

Han er mest opptatt av å skryte av framgangen Pa har hatt denne sesongen.

- Han har tatt seg sammen, og jobbet hardt med å strukturere seg. Han har hatt stort potensial lenge, men har manglet stabiliteten. Den er i ferd med å komme, sier Rekdal.

Pa skryter for sin del av Rekdal:

- Kjetil er en direkte og rettferdig person. Han har vært proff i 12 år og ser straks hva du må rette på. Overfor meg har han lagt på at jeg må forbedre pasningsspillet og ikke ta sjanser på egen banehalvdel.

Sjefen bestemmer

Det siste fikk Pa demonstrert da Rekdal tok sjefsgrep og flyttet ham ned som høyreback etter utvisningen av Freddy dos Santos mot Odd. Vålerenga ledet 1- 0.

- To minutter før slutt (Vålerenga ledet da 2- 0) var David (Hansen) på vei opp på min side og jeg fulgte etter. Da kom Rekdal løpende, veivende med armene og ropte «Nei, nei, nei. Hold deg bak». Da måtte jeg bare le. Han var helt vill i blikket, sier Pa.

Men han har lært å gjøre som treneren sier.

- Pa har fått beskjed om at det er lov å være klovn i garderoben. Men på treningsfeltet og på banen under kamp må han legge bort klovnestrekene. Han begynner å bli flink til det, sier Rekdal.

- Ingen Mini

Sjøl mener Pa at klovnestempelet er noe urettferdig.

- Jeg er ingen Mini. Bare en glad og spontan gutt som liker å følge med på morostreker. Men om andre spillere er litt anspente før kampene, så bruker jeg å kødde litt for å myke opp stemninga.

Det kan han få bruk for i dag. Bortimot 20000 er ventet til Ullevaal. Mer enn poengene står på spill etter avspark 19.05.

- Det blir en tøff kamp. Vest mot øst i Oslo. Men Lyn har vært bra i år, og blir ikke lenger dømt som sutrende pappagutter. Nå jobber de hardt - som oss. Seieren går til laget som bretter opp ermene og blør mest.

Bare seieren teller i kveld.

Ingen bønn.

<B>PÅ KNE FOR ALLAH:</B> For Vålerengas Pa Modou Kah er det mer enn fotballen som teller. Hver fredag går han til moskeen for å be. - Dette hjelper meg på mange måter, sier Pa.
<B>SANDRA:</B> På vei til moskeen møtte Pa lillesøster Sandra (20) helt tilfeldig.