Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alle andre ville tjene på Caster

Til slutt ble hun bare et passende offer.

GULLVINNEREN: Caster Semenya ble kjønnstestet dagen før hun løp inn til seier på 800 meter i VM. Foto: AP/Anja Niedringhaus
GULLVINNEREN: Caster Semenya ble kjønnstestet dagen før hun løp inn til seier på 800 meter i VM. Foto: AP/Anja Niedringhaus Vis mer

||| DEN dypt personlige fortellingen om den 18 år gamle sørafrikanske jenta Caster Semenya som vant VM-gull på 800 meter bare for å bli brettet ut som tvekjønnet, er også historien om de idrettslederne som har brukt henne som et passende offer i sitt eget maktspill.

I Dagbladets papirutgave kan du lese om hvordan den sørafrikanske friidrettsledelsen hemmelige spill med tenåringen førte til at Caster måtte bli kjønnstestet kvelden før hun løp inn den overlegne seieren i en av friidrettens mest prestisjefylte øvelser.

18-åringens uvirkelige måneder fra hun ble plukket opp som et sjeldent løpstalent til hun ble lagt på en benk på hotellrommet for en gynekologisk undersøkelse bare 24 timer før VM-finalen, gjør at denne historien uansett ikke får noen lykkelig slutt.

Kanskje får den ingen rettferdig heller. Til det er sørafrikansk friidrettspresidenten Leonard Chuene; arkitekten bak narrespillet, vel nært knyttet til det allmektige regjeringspartiet ANC.

 

I MORGEN samles rådet i det sørafrikanske friidrettsforbundet (ASA) for å avgjøre om Chuene får fortsette som president. Det var den samme mannen som i dagene etter Semenyas VM-gull høylydt raste mot enhver som satte spørsmålstegn ved løperjentas kjønn og som
forsikret omverdenen at 18-åringen var plassert i riktig klasse.

- Hvis vi hadde hatt noen tvil om det ville vi ikke latt henne være med i en konkurranse for jenter, het det i pressemelding fra Chuenes friidrettsforbund på den tida da tvilen ble framstilt som et internasjonalt overgrep mot Sør-Afrika og landets fargete befolkning.

Akkurat der og da fikk Chuene bred nasjonal støtte:

- Dette viser at imperialistlandene ikke aksepterer det talentet Afrika besitter. Noen land har en rasistisk agenda som brukes mot Sør-Afrika, het det blant annet i en uttalelse fra spillerforeningen til sørafrikansk fotball. Og i den hjemlige medgangen trakk friidrettspresidenten selv  enda hardere til:

- Dette ville ikke ha vært slik om det var en ung jente fra Europa. Om det var et hvitt barn, ville hun sittet et sted med en psykolog, men dette er et afrikansk barn, sa Chuene.

Der hadde han utvilsomt hatt et poeng om han i denne saken ikke hadde visst bedre.


RETT før helgen ble det en brå slutt på vinklingen av Semenyas seier som et kilent spørsmål om etnisitet eller vestlig forakt. Da offentliggjorde den sørafrikanske avisa Mail & Guardian e-post-utvekslingen internt i det sørafrikanske friidrettsforbundet som viste at 18-åringen i hemmelighet var kjønnstestet av sine egne ledere allerede før avreisen til VM og at de samme lederne lot henne starte i Berlin på tross av en anbefaling fra troppens lege Harold Adams om å la det være.

Friidrettspresident Leonard Chuene var tatt i løgn, men gav seg ikke helt:

- Nå skjønner jeg at akkurat dette var dårlig vurdert og det ber jeg fullt ut om tilgivelse for. Som ASA-president vil jeg likevel ikke unnskylde at jeg lot Semenya løpe og at jeg har beskyttet hennes privatliv, la han til; sannsynligvis etter råd fra PR-byrået MS Worldwide som etter de verbalt ville VM-dagene har overtatt informasjonsarbeidet for det sørafrikanske friidrettsforbundet.


MEN det skal svært gode PR-råd for å forhindre at denne saken blir stående igjen som noe annet enn enda et eksempel på hvordan sjeldne idrettstalent gjerne blir utnyttet av sine nærmeste.

Leonard Chuenes langvarige regime som friidrettspresident har vært svært omdiskutert. Seinest i fjor ble han kraftig kritisert for å ha gitt en angivelig elskerinne i forbundet ny jobb og tredobbelt lønn, og Mail & Guardian gjengir nå samtalene i ledergruppa hans som viser hvordan Caster Semenya ble sendt til start på 800 meter i VM fordi de trengte en slik suksess for å møte all den hjemlige kritikken.

Semenya selv fikk ikke vite om resultatene fra den hemmeligholdte kjønnstesten i Pretoria før avreisen til Tyskland selv om denne testen sannsynligvis viste at hun aldri skulle vært tillatt start i kvinneklassen.


TIL DET var det for mye på spill for det sørafikanske friidrettsforbundet som i løpet av VM-oppholdet også sparket Semenyas økonomiske rådgiver og overtok de økonomiske mulighetene selv.

Slik ble det Phiwe Mlangeni-Tsholetsane, den kvinnelige sjefen for VM-troppen, som forhandlet fram de glamorøse reklamebildene av Semenya i magasinet «You» for å stilne snakket om løperjentas manglende feminitet. Det er ukjent hvor mye You måtte betale for sin eksklusive sak om den mest omdiskuterte utøveren i internasjonal idrett, men Caster selv fikk beskjedne 20 000 rand (18 000 kroner) for dette mediascoopet.

DET er dette misforholdet mellom eksponeringen av Caster Semenyas kjønn og fordelene til de som kalkulert lot henne eksponeres, som gjør at sørafrikansk offentlighet er midt i et oppgjør med seg selv.

Plutselig var ikke dette lenger noen sak mellom Sør-Afrika og resten av verden. Den gjelder i steden et regjeringsparti som litt for ofte beskytter typer som Leonard Chuene; de som driver privat forretning med stempel fra myndighetene.

Nå presser regjeringspartiet ANC også på for at den løgnaktige friidrettspresidenten skal trekke seg. Det er sportsministeren som har forlangt morgendagens avklaringsmøte, men denne reaksjonen kommer litt for seint til å overbevise.

Og alt for seint til å la Caster Semenya selv velge om hun vil løpe i kvinneklassen.

LØY OM TESTEN: Leonard Chuene, den sørarfrikanske friidrettspresidenten beklaget usannhetene i ettertid. Foto: AP
LØY OM TESTEN: Leonard Chuene, den sørarfrikanske friidrettspresidenten beklaget usannhetene i ettertid. Foto: AP Vis mer
DOLLET OPP: Forbundet forhandlet fram Semenyas avtale med ukebladet.
DOLLET OPP: Forbundet forhandlet fram Semenyas avtale med ukebladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media