- Alle byttene har svekket oss

Hangeland har hatt 12 kolleger bakerst de siste 11 kampene.

MANGE PARTNERE: Brede Hangeland har spilt med 12 forsvars- og keeperkolleger de siste 11 kampene. Her er han i en duell med en av dem Kjetil Wæhler, under gårsdagens trening. Foto: ARNT E. FOLVIK
MANGE PARTNERE: Brede Hangeland har spilt med 12 forsvars- og keeperkolleger de siste 11 kampene. Her er han i en duell med en av dem Kjetil Wæhler, under gårsdagens trening. Foto: ARNT E. FOLVIKVis mer

|||• Direkte 17.45: Følg Makedonia - Norge i vårt livestudio

LONDON/SKOPJE (Dagbladet): Landslagskaptein Brede Hangeland er overbevist om at de stadige skiftene bak på banen har ødelagt for landslaget det siste halvannet året.

Å gå gjennom lagoppstillingene fra Norges 11 landskamper i 2008 og 2009, er som å studere resultatene i Tippeligaen de siste sesongene:

Det er umulig å se et mønster.

Brede Hangeland har spilt i alle 11 landskampene, John Arne Riise har vært med på alt bortsett fra da han hadde karantene mot Tyskland, men på de andre posisjonene har det vært et salig virrvarr av bytter.

12 spillere bakerst
- Jeg er helt klar på at det beste landslagsåret i min tid er 2007, da jeg og Erik Hagen var stoppere, og vi hadde en veldig stabil firer for øvrig også, sier Brede Hangeland til Dagbladet.

12 forskjellige forsvarsspillere og målvakter er blitt benyttet på de 11 kampene. Kun to ganger har Norge vunnet.

- Ideelt sett så hadde det vært de samme spillerne ute på banen hele veien. Det er mye av grunnen til at vi i Fulham har gjort det så bra i år, at vi har lært hverandre å kjenne. For det tar tid å bli kjent med nye folk.

- Derfor er jeg helt overbevist om at alle skiftene er en grunn til at 2007 var et bedre år enn 2008, sier Hangeland.

Orker ikke formsnakk
I tillegg til det meget omdiskuterte keeperproblemet, har skader rammet spillere akkurat idet de begynte å bli varme i flaggtrøya, og i tillegg har andre slitt med å finne formen etter avbrekk.

- Jeg skjønner jo hvorfor det er blitt så lite stabilitet. Det har vært mange skader, og man må spille med de beste til en hver tid.

Men det at spillere sliter med å finne formen, kjøper ikke Hangeland sånn helt uten videre.

- Alle snakker så mye om form. Slik jeg ser det, er du enten skadet, eller så er du frisk. Og er du frisk, så er du i form, sier rogalendingen.

- Du skal ikke drive og svinge for mye i prestasjonene, og jeg synes ikke jeg gjør det heller. Jeg synes jeg spiller stabilt, normalt godt både for klubb- og landslag, og sånn må det være. Hvis en er i dårlig form i ti kamper, må en se seg selv i speilet og spørre: Hvorfor er det sånn? For sånn skal det ikke være. Er du i dårlig form, må du ta deg selv i nakken, sier han, med en kapteins bestemthet.

STABILITET: Brede Hangeland forklarer noe av Fulham-suksessen med kontinuiteten i forsvarsleddet. Foto: ARNT E. FOLVIK
STABILITET: Brede Hangeland forklarer noe av Fulham-suksessen med kontinuiteten i forsvarsleddet. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer