Alle disse blendahvite jentelagene svekker Norge

Uten flere minoritetskvinner i idretten, får vi svakere landslag og dårligere helse.

HELT HVIT HÅNDBALL:  Verdensmesterne våre jubler etter nok en suksess. Det skjer uten hjelp fra den raskt voksende andelen minoritetsjenter. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HELT HVIT HÅNDBALL: Verdensmesterne våre jubler etter nok en suksess. Det skjer uten hjelp fra den raskt voksende andelen minoritetsjenter. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet): I kveld samler den tradisjonsrike «Idrettsgallaen» over en million TV-seere. Lite er mer populært enn dette årlige premiedrysset over norske idrettshelter, men du finner knapt noen jenter med innvandringsbakgrunn blant dem som blir hyllet:

•• Mens over 800 000 nordmenn nå er født i utlandet eller har to foreldre født der, er den svært lovende bordtennisspilleren Aida Dahlen den eneste av de nominerte idrettstjernene som denne gangen oppfyller disse kriteriene.

Akkurat Aida har en bakgrunn som forteller lite om hvilke kulturelle utfordringer norsk idrett møter når klubbene forsøker å få med jenter med minoritetsbakgrunn. For hennes framgang er løftet fram av familie og nærmiljø.

Idrettsbevegelsen har i mange år jobbet systematisk over hele landet for å dra inn disse jentene, men utviklingen går seint. I Norge er imponerende 70 prosent av alle mellom 6 og 12 år med i en idrettsklubb. Men mens gutter med minoritetsbakgrunn er overrepresentert i de ulike sportsgrenene, er deltakelsen blant innvandrerjenter uten bakgrunn fra vestlig kultur langt lavere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer