- Alle går rundt og er livredde

Emil Hegle Svendsen og skiskytterne om noroviruset som preger OL i Sør-Korea.

SKISKYTTER-FRYKT: Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø (t.h) på vei tilbake til hotellet etter pressetreff i Isskulpturparken. Alle skiskytterne er ekstra varsomme for å unngå virus i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKISKYTTER-FRYKT: Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø (t.h) på vei tilbake til hotellet etter pressetreff i Isskulpturparken. Alle skiskytterne er ekstra varsomme for å unngå virus i OL. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet):

Olympiatoppen løfter beredskapen knyttet til sykdom i OL til øverste nivå.

Da Dagbladet møtte de norske skiskytterherrene fredag morgen, ble pressen bedt om å unngå nærkontakt med utøverne og holde god avstand under intervjuene.

- Alle hos oss er friske og raske. Jeg tror andre er mer varsomme i OL-landsbyen, der det er tusenvis av utøvere, sier Tarjei Bø til Dagbladet.

- Hva gjør du for å unngå smitte?

- Vi vasker hender og gjør egentlig som vi pleier. Vi bor som lag - både hos langrenn og skiskyting - der vi alle er på plass for å prestere. Vi er mange vinnerskaller som vet hva som kreves, sier Bø.

Blant tiltakene hos skiskytterne er at flere bruker gummihansker så ofte som mulig, blant annet under måltider. I OL-troppen er det også flere som unngår å bruke for eksempel samme ostehøvel. Flere skiskyttere forteller også at de unngår å bruke hender for å åpne dører.

SPRINT-LAGET: Emil Hegle Svendsen, Erlend Øvereng Bjøntegaard , Tarjei Bø og Johannes Tingnes Bø (t.h.) på pressetreff i isskulpturparken like ved hotellet deres. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPRINT-LAGET: Emil Hegle Svendsen, Erlend Øvereng Bjøntegaard , Tarjei Bø og Johannes Tingnes Bø (t.h.) på pressetreff i isskulpturparken like ved hotellet deres. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Uromoment

Lillebror Johannes Thingnes Bø forteller:

- Vi er vanligvis flinke med hygiene - men nå er vi blitt superflinke. Jeg vasker hender nøye og unngår dørhåndtak, sier Thingnes Bø.

Skiskytterlandslagene bor i likhet med langrennslandslaget på hotell utenfor såkalt akkreditert sone i OL. De bor dermed utenfor OL-landsbyen der de fleste utøvere bor. Brødrene Bø, Emil Hegle Svendsen og Erlend Bjøntegaard er de fire som går sprinten søndag og som møtte pressen i formiddag lokal tid.

- Alle går rundt og er livredde for å bli smittet av viruset. Det er et uromoment, men jeg har ikke hørt om noen utøvere som er smittet. Jeg er litt stresset, men ikke annet enn at jeg unngår å ta på ting. Jeg går med hansker og er så forsiktig som mulig, sier Emil Hegle Svendsen.

OL-debutant Bjøntegård forteller:

- Det henger lapper i hele bygget om at vi må være flinke med håndvasken. Vi er heldige som bor isolert fra andre nasjoner. Jeg føler vi forholder oss rolig, sier Bjøntegård.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norovirus

Det er det smittsomme noroviruset som skaper frykt for syke utøvere i OL-byen Pyeongchang. Så langt har antall rammede kommet opp i 128 - men ingen utøvere skal være rammet.

Fredag bestemte den norske OL-troppen seg for å øke beredskapen til aller høyeste nivå.

Det skriver medierådgiver Halvor Lea i en melding fredag morgen norsk tid.

- Vi har informasjon som tilsier at vi ser oss nødt til å løfte forsiktighet og beredskap knyttet til sykdom til aller øverste nivå. Det betyr at absolutt alle, også vi i troppen, må unngå nærkontakt og hilsing, skriver Lea.

Tidligere i uka ble det kjent at 1200 sikkerhetsvakter var sendt bort fra OL-området på grunn av smittefare. Disse er seinere erstattet av forsvarspersonell.

Noroviruset fører i mange tilfeller til omgangssyke og diaré og det er svært smittsomt mellom mennesker og kan smitte også via mat og drikke. Håndhygiene er alfa og omega for å unngå spredning av smitten.