Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Erling Braut Haaland

Alle gode spillere gjør feil

Erling Braut Haalands enorme suksess har fått mange til å glemme at han bare er 19 år. Det er dumt.

FLYR VIDERE: Erling Braut Haaland hadde en middels dag mot Wolfburg sist lørdag. Det er lov. Det er helt naturlig. Det er også en del av det å være fotballspiller. Ingen er ufeilbarlige, selv ikke de beste. Foto: Wolfgang Rattay, Reuters/NTB Scanpix
FLYR VIDERE: Erling Braut Haaland hadde en middels dag mot Wolfburg sist lørdag. Det er lov. Det er helt naturlig. Det er også en del av det å være fotballspiller. Ingen er ufeilbarlige, selv ikke de beste. Foto: Wolfgang Rattay, Reuters/NTB Scanpix Vis mer

DA EN FORSIDE i Spania akkurat hadde forklart gutten som halvt menneske/halvt maskin, viste Erling Braut Haaland at ingenting kommer av seg selv. Takk for det.

Han er ingen kyborg selv om coveret i sportsavisa AS var en artig variant på 2019/2020-sesongens desidert største gjennombrudd.

Det er ikke bare å trykke på knapper.

Alle fotballspillere møter motgang og gjør feil.

Spesielt de yngste og uerfarne.

Erling Braut Haaland er et hett navn i Spania. Forsidene er fra landets to mest leste aviser AS og Marca fra den siste tiden.
Foto: Montasje / NTB scanpix
Erling Braut Haaland er et hett navn i Spania. Forsidene er fra landets to mest leste aviser AS og Marca fra den siste tiden. Foto: Montasje / NTB scanpix Vis mer

FARTSDUMPA HAN MØTTE borte mot Wolfsburg sist lørdag, der Brauten ikke scoret mål på en ganske middels dag, beviste det kloke fotballhoder alltid vil dempe den tabloide hypen med, at alle fotballspillere har dager da lite stemmer.

Du går ikke på vannet selv om du har scoret 41 mål på 35 kamper

Ingen gjør det.

DE BESTE SPILLERNE tar dårlige kamper til etterretning, aksepterer dem som en del av det hele, finner svarene på hvorfor det som er iboende var fraværende, og bruker erfaringene som læring på veien videre. Helt siden det vakre spillet ble satt i sitt første vilkårlige system på London-puben The Fremasons Arms tilbake i 1863, har det vært en naturlig del av de beste spillernes utvikling. De beste er best av mange forskjellige grunner, og en av dem er forståelsen og aksepten for at talent og ekstreme ferdigheter ikke virker hundre av hundre ganger.

Det handler om å kjenne seg selv og bransjen man er en del av.

Det handler om perspektiv og forståelse av vanskelighetene (motspillet) tribunene og kritikerne sjelden tar høyde for i analysene av de beste.

NÅR BORUSSIA DORTMUND møter Bayern München i kampen om bundesligagullet 2019/2020, vil det være ekstra store forventninger knyttet til Erling Braut Haaland. Det er helt naturlig. 1) Fordi han har gjort den sesongen han har gjort så langt, tatt verden med storm og skapt førstesider som den i AS. 2) Fordi han ikke fikk det til sist lørdag. Men ikke minst, 3) fordi han endelig møter mannen som også har 41 mål på 35 kamper så langt, Robert Lewandowski (31), Bayern-stjerna som var Dortmunds forrige storscorer, og som topper scoringsstatistikken i Champions League med ett mål mer enn nordmannen (11/10).

Det er kampen i kampen.

For mange også den største kampen.

ERLING BRAUT HAALAND har beriket Borussia Dortmund med fart, tøffhet, fysikk og scoringsegenskaper langt over det man kan forvente av en 19-åring. Han tok nivået i Bundesliga i første forsøk med hattricket borte mot Augsburg i debuten, akkurat som han egentlig har tatt alle nivåer på stigen med en selvfølge. Spørsmålet nå, det alle stiller seg, er om han er klar for det neste.

Det høres sykt ut etter bare en kvart sesong i Bundesliga, men sånn er det når du leverer som Brauten.

Det går fort.

I EN BRANSJE der veldig mange slåss om det samme beinet, for ikke å snakke om at mange må angre for at de ikke oppdaget guttens evner, egenskaper og ferdigheter da han ble speidet som aldersbestemt norsk landslagsspiller – ja, kanskje skamme seg litt også – skjer det ekstra fort. Når de virkelig store klubbene setter øynene på en spiller, klubbene som nær sagt er villige til å betale hva som helst for å skaffe seg spilleren de føler de bare må ha, blir det fort sånn at alle kart tegnes om.

Da er det ikke lenger sånn at karrierestigen sitter med trumfen.

Blir tallene store nok er det pengene som rår.

FOTBALL ER EN kynisk bransje der alle er til salgs bare prisen er riktig. Når en spiller går fra A til B på dette nivået vil det alltid handle om hvem som tjener hvor mye. I Erling Braut Haalands tilfelle er grunnprisen 50 millioner euro (klausul i kontrakten), der alt over det ifølge kilder skal deles likt mellom Borussia Dortmund og Mino Raiola/Alf Inge Haaland.

Prisen på Brauten har allerede passert en milliard norske kroner.

Resten, om han scorer Dortmund til seriegullet på bekostning av Robert Lewandowski og Bayern, kan du tenke seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!