Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alle gode ting har aldri vært bedre enn Norges trippel i Wengen - Selv Wirkola er i trøbbel nå

Tre Wengen-konkurranser på tre dager har gitt tre norske seirer av tre forskjellige skiløpere. Hvor var du da alpingutta hoppet lenger enn Wirkola?

ENERE: Aksel Lund Svindal, Henrik Kristoffersen og Kjetil Jansrud skriver historie. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ENERE: Aksel Lund Svindal, Henrik Kristoffersen og Kjetil Jansrud skriver historie. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

FØRST VANT KJETIL JANSRUD fredagens kombinasjon og den tolvte norske seieren så langt denne vinteren. Da var den legendariske 1998/1999 frakjørt i verdenscupsammenheng.

AKSEL LUND SVINDALS utforseier lørdag sendte verdenscupens sammenlagtleder opp på seierspallen for 65. gang. Da var Kjetil André Aamodts 64 pallplasseringer også henvist til tredjeplassen.

OG I DAG vant Henrik Kristoffersen sitt fjerde av fem slalåmrenn denne sesongen, og sørget for norsk storeslem under Lauberhorn-rennene.

Den rekorden vil stå til evig tid.

DET HAR VÆRT snakket mye om 98/99-sesongen siden alpingutta begynte å herje alle verdens skibakker før jul. Først og fremst fordi den har vært et mål å strekke seg etter siden dream teamet Aaamodt og Kjus var blant verdens beste. Dernest fordi Kjetil Jansruds stein-på-stein-karriere og Henrik Kristoffersens kometkarriere har gitt Aksel Lund Svindal konkurransedyktige lagkamerater der oppe på toppen. For så lenge én mann var den som nærmest (alene) måtte vinne et tosifret antall (farts)renn for at norsk alpinsport skulle ta et historisk steg til, sa det seg sjøl at 1998/1999 var sesongen all bredde ble sammenliknet med.

Nå er det 2015/2016-sesongen, selv om den bare er halvkjørt, som legger lista.

I min bok er den allerede bedre enn Wirkola.

DU MÅ VÆRE sveitser eller østerriker for å forstå hvor stort Wengen (Sveits) og Kitzbuhel (Østerrike) er. Eller alpinist på det øverste nivået. Ingenting kan sammenliknes med disse klassikerne om du ikke tenker skihopping eller er spesielt glad i klister. Da kan du til nød prøve deg med Hoppuka eller femmila i Kollen. Men i motsetning til langrenn og hopp, der OL og VM er det største uansett hvem du spør, så er det ikke sånn i alpint.

Der er Wengen, fordi den er verdens lengste, over fire kilometer med en toppfart på over 150 kilometer i timen, en like stor triumf.

Og brutale Die Streif i Kitzbuhel enda større.

DA KJETIL JANSRUD vant fredag var det 13 år siden Norge sist vant kombinasjonen i Wengen (Aamodt 2003).

DA AKSEL LUND SVINDAL vant sin første klassiker lørdag var det 17 år siden Ja vil elsker ble spilt etter Lauberhorns utfor (Kjus 1999).

OG DA HENRIK KRISTOFFERSEN tok søndagens slalåm var det 16 år siden Kjetil André Aamodt og Ole Krsitian Furuseth vant dobbelt i Wengens første slalåm i dette årtusenet.

Snakk om å smadre historien i løpet av tre elleville norske dager.

Men:

1998/1999-SESONGEN vil fortsatt bli snakket om. Og mange vil mene at den fortsatt er størst. Dette fordi 1998/1999 hadde noe vesentlig 2015/2016-sesongen ikke har. Den hadde VM. Og det var ikke et hvilket som helst mesterskap som ble kjørt i Vail og Beaver Creek i 1999 - det var mesterskapet da Lasse Kjus vant medaljer i alle øvelsene (to gull og tre sølv).

Og Kjetil André Aamodt vant kombinasjonen.

MEN ALLE SESONGER har Kitzbuhel. Og det starter med kombinasjon og Super G fredag. Lørdag er Kjetil Jansrud tittelforsvarer i utforklassikeren Aksel Lund Svindal aldri har vunnet. Søndag er Henrik Kristoffersen storfavoritt i slalåmtraseen der han ble nummer to for to sesonger siden - to dager før han dro til kveldsrennet i Schladming (sesongens største) og vant sin første seier. Og har du gjort rent bord i Wengen kan du selvfølgelig gjøre det i Kitzbuhel også.

Om så skjer er 1998/1999 parkert for godt.

Bjørn Wirkola også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media