FORTIDSERKLÆRING: Generalsekretær Inge Andersen i NIF var først ute med å skrive under på erklæringen, som heretter følger samtlige ansettelseskontrakter til fast ansatte, midlertidig ansatte, konsulenter og stipendutøvere i Norges Idrettsforbund. 
Foto: Anette Karlsen / Scanpix
FORTIDSERKLÆRING: Generalsekretær Inge Andersen i NIF var først ute med å skrive under på erklæringen, som heretter følger samtlige ansettelseskontrakter til fast ansatte, midlertidig ansatte, konsulenter og stipendutøvere i Norges Idrettsforbund. Foto: Anette Karlsen / ScanpixVis mer

Alle i NIF må skrive under på «ren samvittighet»-kontrakt

- Ingen grunn til at det bør ligge frykt i dette.

Innen 1. februar må alle som er ansatt i Norges Idrettsforbund (NIF) skrive under på at de har stien ren for doping, seksuell trakassering og kampfiksing.

Nøyaktig tre måneder etter at daværende sportssjef Steffen Kjærgaard i Norges Cykleforbund sto fram med sin dopingfortid, har Norges Idrettsforbund (NIF) tatt grep som skal føre til at tilsvarende ikke skjer igjen.

Generalsekretær Inge Andersen i NIF var først ute med å skrive under på erklæringen, som heretter følger samtlige ansettelseskontrakter til fast ansatte, midlertidig ansatte, konsulenter og stipendutøvere i Norges Idrettsforbund.

- Slike kontrakter legger opp til gode samtaler med de ansatte og muligheten til å få opp på bordet opplysninger som øker kunnskapen om vår organisasjon, sier Inge Andersen til NTB.

Vil forebygge - Bør ansatte med slik fortid frykte for jobben?

- Nei, jeg ser ingen grunn til at det bør ligge frykt i dette. Først og fremst ønsker vi å forebygge for framtiden tilfeller som enten er i gråsonen eller over streken. Vi vil ha både ansatte og utøvere som er godt fundamentert på det verdigrunnlaget vi skal fungere under.

Det finnes fortsatt ansatte i norsk idrett ut over NIF sentralt med dopingdom fra fortiden.

- Dette er ikke ment som noen heksejakt. Vi kjenner til at det utenfor NIF sentralt jobber mennesker med en dopingdom fra tidligere. Disse har sonet sin straff. Så lenge de har bevist i ettertid at de har levd rent i forhold til disse punktene, er det viktigst her. Vi skal vurdere det skjønnsmessige i de eventuelle saker vi måtte bli kjent med og behandle disse på en klok og god måte, hevder Inge Andersen.

NIF sentralt Tidligere proffsyklist Kjærgaard var en «storfisk» i norsk idrett nettopp på grunn av hans seks år i sportssjefsjobben, som opphørte ved nyttår. I høst kom det også dopingpåstander mot friidrettstrener Petar Vukicevic.

Foreløpig gjelder de nye kontraktene kun for dem med ansettelsesforhold i NIF sentralt, men Idrettsstyret anmoder særforbundene og andre underliggende enkeltorganisasjoner om å innføre tilsvarende.

NIF har omkring 300 fast ansatte i staben. I tillegg kommer en rekke midlertidig ansatte og konsulenter.

(NTB)