-  Alle kjører for meg i år

I fjor sleit Thor Hushovd med at laget prioriterte både ham og Stuart O'Grady. I år sykler hele laget for Thor, noe som gjør det mye lettere å vinne.

LIÈGE (Dagbladet): Formen hans er inne, på prologen slo han til med en sterk femteplass. Thor Hushovd er ingen prologekspert, men i går var det bare fire mann som var raskere enn han på de 6,1 km i Liège.

-  Dette kunne ikke vært særlig mye bedre, gliser Thor mens resultatene tikker inn.

-  Jeg gikk hardt ut fra start, litt i overkant, og måtte roe ned litt. Men det var tydeligvis ganske riktig gjort. Utrolig deilig å få en sånn start på Touren, sier 26-åringen, som endte 10 sekunder bak vinneren.

Lagets ener

Den strålende plasseringen viser at formen er inne for Tour de France. Der satser Thor maksimalt på de første ni etappene, som er relativt flate og sannsynligvis vil ende i massespurter. Nøyaktig slik 26-åringen liker det. Den store forskjellen fra fjorårets ritt er at hele Credit Agricole-laget nå ofrer seg for Thor på disse spurtetappene.

-  I år kan jeg kjøre slik jeg vil, og hele laget hjelper meg. Det gjør en seier mye enklere, sier Thor.

Han innrømmer at det var en vanskelig situasjon i fjor.

Trenger hjelp

-  O'Grady og jeg er altfor like løpere til å være på samme lag. I fjor var det ofte uklart hvem laget skulle kjøre for. Det var vanskelig, og ga heller ikke toppresultater for noen av oss, sa han til Fædrelandsvennens lørdagsutgave.

Overfor Dagbladet utdyper han.

-  Taktikken er avgjørende i sykkelritt. Hvis jeg blir hengende etter teten, så trenger jeg hjelp fra lagkamerater som kan dra meg fram i feltet. I år vil jeg alltid få denne hjelpen, og det er helt nødvendig for at jeg skal vinne.

Ingen konflikt i år

Trener Dennis Roux var svært stolt av sin norske syklist i går.

-  Dette er en veldig god prestasjon av Thor. Prologer er jo ikke engang hans spesialitet, og han slo flere ryttere som vi hadde fryktet, sier Roux til Dagbladet.

Han innrømmer at det var langt fra ideelt i laget i fjor.

-  O'Grady og Thor er altfor like som ryttere. Nå kjører alle på laget for Thor i spurter. Både de som er underveis og gir poeng i kampen om trøya, og naturligvis ved målgang. Seinere i rittet vil fokuset bli rettet mer mot Cristophe Moreau, som vi satser på for den gule trøya. Men det er ingen konflikt med Thor, dette er to helt ulike mål, sier Roux.

Tok viktige sekunder

Fabian Cancellara var sterkest på den 6,1 km lange spurten med tida 6.50,93. Lance Armstrong endte drøyt to sekunder bak, og bekreftet favorittstempelet. Det bekymrer ikke Hushovd, han var strålende fornøyd med at han slo de sterkeste konkurrentene til den grønne poengtrøya.

-  Jeg tok 12 sekunder på O'Grady, 16 på Zabell og 22 på Cooke. Det kan vise seg å være fryktelig viktig til slutt, sier Thor.

I dag kjøres den første etappen, 202,5 km fra Liège til Charleroi. Hushovd og Credit Agricole satser for fullt på seier.

-  Etappen passer meg veldig bra, og det blir garantert samlet spurt til mål. Der skal jeg være med. Og i tillegg skal jeg satse 100 prosent på de to spurtene underveis. Der kan jeg sanke mange bonuspoeng, som teller i kampen om den grønne trøya, sier Thor til Dagbladet.

FORMEN ER INNE: Thor Hushovd fikk en drømmestart på årets Tour de France med femteplass på prologen i går. - Nå bare gleder jeg meg til første etappe. Jeg er sterk og i topp form, det lover bra, sier Hushovd til Dagbladet.