OL-STJERNE: Magnus Carlsen skal kjempe for de norske fargene i sjakk-OL i Tromsø i august. Dette bildet er fra seieren i VM mot Vishy Anand i fjor. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
OL-STJERNE: Magnus Carlsen skal kjempe for de norske fargene i sjakk-OL i Tromsø i august. Dette bildet er fra seieren i VM mot Vishy Anand i fjor. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Alle lagene får likevel delta i sjakk-OL

Arrangøren snur.

(Dagbladet): Sjakk-OL starter i Tromsø 1. august, men de siste ukene har en konflikt med Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) fått mye oppmerksomhet.

I dag kom den endelige avgjørelsen: Alle lagene får delta.

Det melder arrangøren på sine egne nettsider

De mener derimot fortsatt at FIDE-president Kirsan Iljumzjinov ikke har rett når han viser til artikkel 6.1 i det olympiske reglementet, den såkalte «nuclear option». I regelverket heter det:

«FIDE-presidenten representerer FIDEs interesser, og har mandat til å ta den endelige beslutningen i alle spørsmål relatert til olympiaden som en helhet.»

- COT2014 står ved sin tolkning av regelverket og er derfor ikke enig i at FIDE-presidenten kan bruke punkt 6.1 i Olympic Regulations. COT2014 stiller seg likevel positiv til FIDE presidentens henvendelse av hensyn til spillere, forbund og god sportsånd. COT2014 aksepterer dermed at de forbund som ikke har meldt seg på innen fristen 1.6.2014, får lov å melde på sine respektive lag, slik de ville vært den 1. juni.

I pressemeldinga, som er signert styrelder Hans Olav Kaarde og direktør Børge Robertsen, står det også at arrangøren skal gå i samtaler med FIDE om kompensasjon for eventuelle ekstrautgifter som måtte oppstå som en følge av at de utestengte lagene likevel får delta. 

- De beste bør med Avgjørelsen får bred støtte i sjakkmiljøet, kanskje særlig fordi de regjerende mestrene fra Russland var ett av lagene som var for seint ute. 

- Hele poenget med et slikt mesterskap er at alle som vil skal få være med. FIDE er en stor familie og da synes jeg det er helt korrekt at alle nå faktisk får delta, sier Dagbladets sjakkekspert og stormester Einar Gausel.

- Jeg har hørt mange teorier om hvorfor landene først ble nektet, og jeg synes det nå er fint å se at arrangøren ikke er en paragrafrytter. I et OL bør alle de beste være med, sier Gausel, som nylig ble nummer fire i sjakk-NM.

For seint ute Bakgrunnen for konflikten er at ni lag opprinnelig ikke fikk delta i OL.

De ni er: Russland, Afghanistan, Gabon, Pakistan, Kambodsja, Den sentralafrikanske republikk, Elfenbenskysten, Oman og Senegal.

Lagene overholdt ikke fristen for innsending av laglistene. Sjakkstormakten Russland er regjerende olympiske mestre på kvinnesida, men sendte inn påmeldinga 4. juni - tre dager etter fristen.

Sint president FIDE-president Kirsan Iljumzjinov skrev før helga et åpent brev på nettsidene til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) der han tok et kraftig oppgjør med arrangørene av sjakk-OL i Tromsø.

- I kraft av å være president i FIDE, vil jeg på det sterkeste klage på de siste avgjørelsene og oppførselen til organisasjonskomiteen bak sjakk-OL i Tromsø, skrev sjakk-presidenten.

I brevet ramser Iljumzjinov opp fem punkter han hevder er problematiske, og sier han aldri har opplevd lignende:

• Deltakere fra enkelte nasjoner må reise til nabolandet for å få visum.
• Dommerne må bo på hotell 70 kilometer unna stedet hvor partiene spilles.
• Enkelte nasjonale sjakkforbund har ikke fått tilgang til den elektroniske påmeldinga på nettet.
• Reisefølget og støtteapparatene til deltakerne har ikke fått invitasjoner som en følge av manglende hotellkapasitet.
• Forbund som hadde meldt på lagene sine, som Russland, fikk først påmeldinga godkjent, og deretter avslått - to uker før mesterskapet.

- Krig Iljumzjinov ga arrangøren av sjakk-OL frist til i dag, mandag klokka 11, for å komme med en løsning der alle de ti utestengte lagene kan delta.

- Hovedoppgaven til organisasjonskomiteen bør være å løse problemene med arrangementet, ikke å gå i krig med FIDE eller nasjonalforbundene, skrev Iljumzjinov.

I brevet står det også at alle tiltak vurderes, inkludert å ta penger fra arrangørens bankgaranti. Ifølge den offisielle søknaden fra Tromsø var det satt av 11,8 millioner til uforutsette hendelser i budsjettet, av de totalt 119,3 millionene arrangementet skal koste.

Sjakk-OL avvikles fra 1.-15. august.