Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fra VM i Lahti 2001 til VM i Lahti 2017

Alle lagkompisene ble dopingtatt. Sjokkutspillet: 
- Jeg har bare gode minner

Aino-Kaisa Saarinen deltok i Lahti-VM i 2001 da majoriteten av det finske laget ble dopingtatt. Overfor Dagbladet hevder hun at hun bare har gode minner fra skandalemesterskapet.

LIVETS SIRKEL: Aino-Kaisa Saarinen gikk i går trolig siste siste VM-renn hvor hun gikk sitt siste: i Lahti.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
LIVETS SIRKEL: Aino-Kaisa Saarinen gikk i går trolig siste siste VM-renn hvor hun gikk sitt siste: i Lahti.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): VM i Lahti 2001. Bekmørkt. Festen som ble en skandale. De finske langrennsheltene ble avslørt på hjemmebane. Doping. Game over.

Nasjonalheltene Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä, Mika Myllylä og Janne Immonen ble avslørt for systematisk å ha dopet seg med det plasmaekspanderende stoffet HES. Også kvinneløperne Virpi Kuitunen og Milla Jauho testet positivt.

En total snuoperasjon ble gjort. Finsk langrenn startet på nytt. Rullebladet har vært rent i mange år. Finnene belønnes med et nytt mesterskap. 16 år etter er vi tilbake der skandalen ble et faktum. VM i Lahti 2017.

To langrennsløpere har fått æren av å fullføre Lahti-sirkelen og deltok i både 2001 og i det inneværende mesterskapet i Lahti: Marit Bjørgen (36) og Aino-Kaisa Saarinen (38). Begge ble mødre forrige sesong og gikk trolig sitt siste VM her i Lahti.

- Bare gode minner

For Saarinen er returen til Lahti helt spesiell. Dette er hennes hjemby. Det var her hun fikk mesterskapsdebutere. Det var her hun ble hyllet som en finsk helt. Og det var her, i Lahti, at den finske dopingskandalen ble avslørt.

EN SUNDBY: Det var flere løpere som var uheldige under dagens lagsprint. En av dem var finske Aino-Kaisa Saarinen. Hun snublet i bakken. Etter gårsdagens uhell under herrenes tremil, har skiløperne fått et nytt utrykk. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Ja, det var mitt første mesterskap. Jeg gikk sprinten og ble nr. 11. Jeg slo Bente Martinsen (Skari), som var en verdensener. Det var ekstremt stort for meg. Det er faktisk min beste skøytesprint i mesterskap noensinne. Jeg har bare gode minner fra Lahti-VM i 2001, sier Saarinen til Dagbladet.

- Du har bare gode minner? Hvorfor det?

- Pirjo Muronen og Katja Sundqvist har også gode minner. Det er faktisk litt morsomt, fordi Lahti er min hjemby. Før var det en grå industriby, men da vi hadde VM, ble det så internasjonalt og kult. Hele byen vokste. 25 000 ropte navnet mitt på sprinten. Jeg sto der og var helt målløs på startstrek.

- Men hva med dopingskandalen? Forringer ikke den det idylliske bildet av «bare gode minner»?

- Jeg husker så klart det også, og det var ikke bra. Jeg snakket med mammaen min etter det som skjedde og spurte om det var verdt å gå mer på ski? Er det noe poeng i å fortsette med dette? lurte Saarinen på.

Derfor la ikke Saarinen opp likevel

Den finske veteranen bestemte seg til slutt for å fortsette karrieren. Det angrer hun ikke på.

- Jeg tenkte at jeg kan ikke stoppe karrieren min for andres feil. Jeg hadde ingenting med den dopingskandalen å gjøre. Derfor fortsatte jeg. Og her er jeg nå, sier 38-åringen og smiler.

LATTER: Sergej Ustiugov må som regel ha tolk under intervju. Men her begynner han å le av reporterens spørsmål til Nikita Kriukov på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Her er Lahti. Der hvor det hele startet. Stedet hvor finsk langrenn skulle gjenreises og hvor Saarinen skulle vise at hun ikke er ferdig som langrennsløper. Iivo Niskanens VM-gull på 15-kilometeren var en seier for hele nasjonen. For Saarinen gikk det tråere.

- Det er fantastisk å se Marit Bjørgen. Hun gir meg håp og tro på at jeg også kan komme tilbake på et bra nivå. Jeg håper jeg er der i VM i Lahti, sa Saarinen før mesterskapet.

Hun kom seg med på det finske stafettlaget og fikk en bronse. Det blir etter all sannsynlighet hennes siste VM-medalje, men Saarinen satser videre mot OL neste år.

- Livets sirkel

38-åringen har hatt en strålende karriere, til tross for en brutal mesterskapsdebut i 2001. På merittlista har hun fire VM-gull å se tilbake på:

Ett fra kvinnestafetten i 2007 og tre fra drømmemesterskapet i Liberec i 2009, da Saarinen ble VM-dronning med gull på stafetten, lagsprinten og 10 kilometer klassisk.

- Dette blir nok mitt siste VM. Det er livets sirkel å komme tilbake til Lahti, mener Saarinen.

- Det er en god følelse å være tilbake i hjembyen. Det har vært et flott mesterskap.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media