Alle må overbevise Hareide

Det gis ikke ut klippekort på landslaget lenger. Åge Hareide savner ingen spillere til kampen mot Serbia, men er bekymret for Steffen Iversen.

Si din mening om laguttaket!ULLEVAAL (Dagbladet.no): Landslagssjef Åge Hareide har testet mange forskjellige spillere i løpet av sine fire første landskamper. Han og assistenttrener Stig Inge Bjørnebye har kartlagt hvordan de fungerer i spillesystemet som skal ta Norge til VM-sluttspillet i Tyskland i 2006.

Fra og med nå begynner spissingen av troppen. Nå er det ikke lenger rom for testspillere.

- Det blir som en trakt nå, sier Hareide til Dagbladet.no.

- Spissinga av troppen har begynt, og det blir mer og mer spissing inn mot september.

Slik slår vi Serbia

4. september er datoen alle i Fotballforbundet har merket med rødt. Da møter Norge Italia borte i den første VM-kvalifiseringskampen. Den første kampen som virkelig betyr noe for Hareide og nye Norge.

For serbiakampen er bare et delmål, selv om kampen i seg selv er viktig for Hareide. Det er først nå motstanden er av topp kvalitet.

- Det kan bli interessant hvis vi er presise, sier Hareide, og røper at slagplanen allerede er klar. Norge skal vinne mot Serbia. Og Hareide vet hvordan.

- Vi må forsvare oss godt og omstille oss veldig hurtig offensivt. Det blir våpenet vårt. Og dødballer. Vi har allerede scoret en del på det, men vi skal bli enda bedre, lover landslagssjefen.

- Savner ingen

Troppen han presenterte i dag består av de spillerne trenerteamet anser som de beste akkurat nå. Det er bare Ronny Johnsen som hadde vært med om han ikke hadde hatt pappapermisjon etter barnefødsel i helgen.

- Jeg kan ikke si at jeg savner noen som helst, sier Hareide.

Likevel nevner han et par navn han gjerne skulle hatt skadefrie, uten at det egentlig betyr noe. For Ole Gunnar Solskjær, Eirik Bakke, og Espen Johnsen er navn du garantert får se i landslagsdrakta senere. Og da er det bare positivt at andre bærer lasset nå.

- Vi skal ikke være avhengig av Ole Gunnar Solskjær på landslaget. Derfor kan det være greit å se andre spillere også, sier Hareide.

Bekymret for Iversen

En av spillerne han har sett, vært fornøyd med, men vraket, er Wolverhamptonproffen Steffen Iversen. Steffen har knapt spilt klubbfotball siden landskampen mot Nord-Irland i februar, og i helgen var han ikke en gang med i troppen til bortekampen mot Liverpool.

- Steffens situasjon er bekymringsfull, sier Hareide.

- Hvis han virkelig vil noe nå, må han sette i gang med å skaffe seg spilletid og sørge for å være i god nok form.

Klarer han ikke det innen kontrakten med Wolverhampton går ut til sommeren råder Hareide Iversen til å komme hjem.

Spissvalget

Tore Andre Flo og John Carew er med for første gang under Hareide til kampen i Beograd. Carew kjemper om spissplassen med Sigurd Rushfeldt, mens Flo er tiltenkt rollen som hengende spiss. På mange måter er det et være eller ikke være for Italia-proffene.

- Begge har signalisert at de vil være med på landslaget, sier Hareide om motivasjonen til de to. Og bruker unggutten Morten Gamst Pedersen som bilde på hva han vil se av dem i Serbia.

- Gamst Pedersen la inn en sterk søknad til å være med videre gjennom det han viste på trening og kampen i Nord-Irland. Det er jeg håper på med John Carew og Tore Andre Flo også, sier han.

For:

- Det handler om å prestere der og da.

Og gjør de ikke det, er det ingen av dem som har klippekort på landslagsturene. Den tida er definitivt over. Under Hareide er det knallhard jobbing og gode prestasjoner som kvalifiserer til landslagsplass. Også for de store stjernene.

- Vi kan ikke ha noen som parkerer der oppe. Det har vi ikke plass til, sier Hareide.

STILLER KRAV: Åge Hareide er på jakt etter de som presterer. Derfor er det ikke lenger noen som kan føle seg trygg på landslagsplass uten spilletid i klubblagene.
MÅ OVERBEVISE: John Carew er nødt til å vise at han vil være med på landslaget når Norge møter Serbia. Da må han prestere på banen.
OVERBEVISTE: Morten Gamst Pedersens innsats i Nord-Irland har gitt ham ny plass i landslagstroppen.