Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alle må rydde opp i RBK

TRONDHEIM (Dagbladet): Av og til er fotball bare trist. Som da ingen andre enn Erik Hoftun fulgte med på et tilsynelatende ufarlig innlegg i sluttminuttene, og Rosenborg dyttet seg selv enda et stykke lenger ned i grøfta.

For nå er alt som skjer selvforskyldt.

Både bråket rundt trener Ola By Rise, mangelen på flyt i angrepsspillet og rekken av baklengsmål på grunn av sviktende konsentrasjon.

AKKURAT SOM

Martin Andresen umarkert fikk slå inn Stabæks siste scoring på lørdag, kunne John de Jong helt alene sende PSV Eindhoven videre som gruppefavoritt sammen med Arsenal.

Det er ok i den forstand at PSV er et bedre lag enn Rosenborg, men vondt med tanke på hvilken kapasitet RBK har hatt på Lerkendal.

Og det er nettopp drømmen om gammel storhet resten av fotballhøsten i Trondheim kommer til å dreie seg om.

DET VAR

en rar stemning over sodden i Brakka allerede før kampen. Dagblad-nyheten om at Ola By Rise blir evaluert ut som trener om noen uker, ble ikke tatt nådig opp rundt bordene.

Det skulle bare mangle.

Rosenborg Ballklub har ingen tradisjon for å felle trenerne sine mens de ennå strever for å gjøre det beste for klubben. Til overmål er fellingstillatelsen denne gangen tilsynelatende gitt av klubbens to sterke menn, og det mot en av deres nærmeste og mest trofaste medarbeidere.

Sånt stemmer ikke med bildet av RBK som den proffe fotballbedriften med det menneskelige ansiktet.

SAMTIDIG ER

åpenheten til direktørene Rune Bratseth og Nils Skutle om årets skuffende spill akkurat Rosenborg slik klubben har vokst seg sterk de siste årA.

-  En grusom åpenhet, har den tidligere lokale sportskommentatoren Otto Ulseth en gang sagt om tonen på og rundt Brakka på Lerkendal.

Det er en presis karakteristikk, og akkurat nå er det Ola By Rise som har det grusomt.

PÅ TROSS

av en mannsalder i miljøet sliter han med å takle åpenheten og skjønner knapt nødvendigheten av den. Det er lett å forstå. Der en hvilken som helst trener med såpass resultater og en slik lojal bakgrunn ville fått kraftig offentlig støtte fra sine overordnede for å komme seg igjennom motgangen, må By Rise daglig i mediene fordøye doser med kritikk fra RBK-sjefene.

Det verken han eller mange muligens ikke får med seg, er at direktørenes refs går atskillig lenger enn til trenerbenken. Under evalueringen i november går diskusjonen like mye på eks-trener Åge Hareides klart kortsiktige resultatorienterte arbeid sist sesong samt de treige spillerkjøpene i år.

Begge deler er direktørenes kritikk av seg selv. I en prosessorientert klubb som RBK gjelder det ikke å imponere med korte resultater, samtidig som fornyelsen av spillerstallen er et felles anliggende for ledelsen.

HVILKEN VEKT

Rune Bratseth og Nils Skutle til slutt legger på denne selvkritikken, blir avgjørende for om det i det hele tatt kan komme noe godt ut av en personstrid som er i ferd med å bli uvanlig bitter.

Da gjelder det å løfte trykket vekk fra Ola By Rise.

Det er faglige grunner til det:

 RBK spilte ikke gjennomført underholdende fotball under Åge Hareide i fjor heller.

Kanskje er en slik litt klisjéaktig målsetting ikke mulig å gjennomføre før generasjonsskiftet er ferdig.

Muligens ikke da heller.

FOR DET

går an å se RBKs mangeårige angrepssuksess i lys av spesielle spilleres evne til å skape den karakteristiske rytmen. Som for eksempel Erik Hoftuns særegne offensive stopperspill og aller mest Bent Skammelsrud og Ørjan Bergs trygge ledelse fra sentral midtbaneposisjon.

I går var det igjen en vikar for Ørjan Berg. Jan Gunnar Solli fylte plassen godt mot Arsenal, men har egne kvaliteter som fungerer klart best som indreløper eller kant. Først da RBK-benken lot Fredrik Winsnes overta seint i første omgang, kom perioden da laget liknet på sitt gamle angreps-jeg.

DEN VAR

skuffende kort, men samtidig hadde RBK et trøkk i laget som gjør at det går an å tro at klubben krabber opp av grøfta.

I beste fall samlet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media