VIL BRYTE FORBANNELSEN: Chile har ikke vunnet en eneste kamp i VM-sammenheng siden bronsefinalen mot Jugoslavia på hjemmebane i 1962. Med angrep som beste forsvar vil landslagssjef Marcelo Bielsa bryte forbannelsen. Her sammen med stjernespiss Huberto Suazo.Foto: SCANPIX
VIL BRYTE FORBANNELSEN: Chile har ikke vunnet en eneste kamp i VM-sammenheng siden bronsefinalen mot Jugoslavia på hjemmebane i 1962. Med angrep som beste forsvar vil landslagssjef Marcelo Bielsa bryte forbannelsen. Her sammen med stjernespiss Huberto Suazo.Foto: SCANPIXVis mer

Alle mann i angrep i jakten på første VM-seier på 48 år

Bielsa lover å følge Chiles suksessoppkrift fra VM-kvalifiseringen.

||| Honduras - Chile direkte i VM-studio fra kl. 13.30.

(Dagbladet): Det er i dag på dagen 48 år siden chilensk landslagsfotball opplevde sitt stolteste øyeblikk i historien da Jugoslavia ble slått 1-0 i bronsefinalen i verdensmesterskapet på hjemmebane.

Lite skulle de ekstatiske tilskuerne på giganarenaen Estadio Nacional vite om at triumfen skulle bli den siste i VM-sammenheng - iallfall på 48 år.

Fire sluttspilldeltagelser og 13 VM-kamper seinere, venter Chile fortsatt på en ny VM-seier. Det er den tredje lengste seierstørken i VM-historien; bare Bulgaria (17) og Sør-Korea (14) har opplevd verre.

Når Marcelo Bielsas menn møter Honduras i ettermiddag, er det nærmest et folkekrav fra 17 millioner chilenere at ventetiden skal bringes til opphør.

Offensive
Fremskrittene Chile har gjort etter at «Loco» Bielsa overtok landslagsledelsen i 2007 gir også god grunn til optimisme. Laget gjorde en strålende kvalifisering til Sør-Afrika da de bare endte ett poeng bak kvalikvinneren Brasil. Dessuten var det ikke bare poengfangsten som var imponerende:

Et ungt, talentfullt mannskap anført av publikumsfavoritter som Alexis Sanchez, Humberto Suazo og Matias Fernandez bøttet  inn mål i superoffensiv 3-3-1-3 formasjon.

Blant dem som gleder seg, er landslagslegenden Ivan Zamorano. Den tidligere Real Madrid og Inter-spissen var med sist Chile deltok i VM, i Frankrike i 1998. Da tok landet seg riktignok videre fra gruppespillet, dog uten å vinne en eneste kamp.

- Som alle andre i Chile, forventer jeg mye. Vi har et fantastisk lag - det beste noensinne, i mine øyne. Vi har en strålende trener som har satt sitt tydelige stempel på laget. Dessuten er spillerne er fullstendig dedikerte til opplegget. Det kan man se ute på banen. De har spilt godt og oppnådd gode resultater, og jeg har aldri vært sikrere på at vi kan få et strålende VM, sier Zamorano, som er i Sør-Afrika som ekspertkommentator for chilensk tv, til fifa.com.

- Tatt alle grep
Landslagssjef Bielsa lover at suksessoppskriften fra kvalifisering vil bli fulgt også når alvoret sparkes i gang i Nelspruit onsdag.

- Vi tenker bare på å angripe, og vi vil angripe så mye vi kan, sa Bielsa på pressekonferansen før Honduras-kampen.

Samtidig forsikret han om at spillerne deler forventningene til Zamorano og Chile forøvrig.

- Spillerne forventer det samme som det chilenske folket; at vi skal gjøre et meget bra VM. Vi har ikke satt oss noen mål, men jeg mener at vi har tatt alle nødvendige grep i forberedelsene til dette viktige mesterskapet uten de store vanskelighetene, eller ihvertfall de normale vanskelighetene.

- Blitt en grinebiter
Man skal heller ikke undervurdere betydningen av en revansjelysten Bielsa. Argentineren ledet fødelandet i VM i 2002. Da endte i fiasko og exit etter gruppespillet. Selv mener spøkefuglen fra Rosario at den største forskjellen er at han har blitt en langt større grinebiter enn det han var den gangen.

- Det er åtte år siden min forrige opptreden i VM, men det er ikke helt sammenlignbart. Dette er noe annet. Jeg føler meg simpelthen eldre. Tiden går - åtte år - noe som har gått utover både hvordan jeg oppfører meg og ikke minst helsa mi. Jeg er definitivt blitt mye verre enn hva jeg var, spøkte Bielsa.