Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alle mann i lufta

Norge er best i lufta, mener Dagbladets kommentator.

ÅRET DA NORSK FOTBALL

skulle gli stilig langs bakken, ender helst med en luftfest i kveld. Blir Slovenia like opptatt av å forsvare et viktig bortepoeng som forventet, ligger løsningen nærmest dess høyere landslaget angriper.

Høyt i lufta, altså.

Det Åge Hareide ikke har i ekstreme luftferdigheter som en Jostein Flo i Drillo-perioden, tar han igjen i antall sterke hodespillere.

Seinest på Hampden Park lørdag var det lett å se at det norske laget gjennomgående kom høyere og røffere i duellene enn motstanderne. Det i seg selv er bemerkelsesverdig mot tradisjonell britisk motstand.

På samme vis har slovenerne noen gode hodespillere, men sannsynligvis ikke mange nok. Nettopp det antallet blir fort avgjørende i kveld.

DE TO

norske målene i de to siste kampene har kommet på dødball. Da er det lettest å fylle feltet med mange nok sterke duellspillere, og selve antallet blir avgjørende. Ikke nødvendigvis for å heade rett i mål, men for å skape den forvirringen som på ett eller annet vis gir scoring.

Her er Hareides utvalg så stort at han kan tillate seg å la to av sine beste hodespillere starte på benken. Både Vidar Riseth og Frode Johnsen ville i de fleste landslagstroppene på Norges nivå vært avgjørende spillere i en forventet luftkamp, men med erstattere som Erik Hagen og Steffen Iversen er reservenes spesialstyrke ikke noe poeng i det hele tatt. Bortsett fra at Hareide kan bytte inn flere spillere uten å svekke luftstyrken.

DU FÅR

neppe se noe hokus pokus i lufta i kveld. Bare en massiv vegg med norske hoder der det ene kan være like bra som det andre.

På cornere kommer John Carew ut fra streken foran Slovenias keeper, mens Erik Hagen, Steffen Iversen og Claus Lundekvam utgjør rekken på løp inn i feltet. Selve corneren bytter Martin Andresen og Morten Gamst Pedersen på å slå.

VINNERMÅLET MOT

Skottland kom etter Magne Hoseths corner fra høyre. Nå er Hoseths fine venstrebein erstattet med Morten Gamst Pedersens samme følsomhet. Det gjør dødballene fra Norges høyreside ekstra farlige.

På frispark derfra høyt opp i banen går Carew inn i rekken utenfor straffefeltet, og gir fire muligheter til å bryte ballbanen på Gamst sitt harde, innoverskrudde legg. Så lenge selve frisparket blir slått slik at ballen uansett treffer mål, er dette situasjonen som motstanderne mest av alt frykter. Mot et godt innoverskrudd frispark med feltet fylt av sterke duellspillere, er det ikke tid til å organisere løsninger.

NETTOPP PRESISJONEN

på innleggene fra kant er utfordringen mot lag som velger å forsvare seg med mange spillere. Norge kommer til å sende fram begge sidebackene for å lage flest mulig innlegg, men Åge Hareide har satt opp laget slik at de beste beina er plassert på venstresida.

Bruken av Jan Gunnar Solli som høyre kant er mest en taktisk vri mot den slovenske angrepsoppbyggingen som kommer derfra. Solli er ingen typisk kant til bruk i angrepskamper på hjemmebane, men så tenker da heller ikke Hareide å trykke maksimalt på fra start.

Til det er slovenerne en litt for slu motstander og de tre poengene for viktige. I kveld gjelder det mer å unngå et tidlig baklengsmål.

SPØRSMÅLET ER

om Ullevaal-publikummet har vokst i visdom siden fadesen i den forrige hjemmekampen og skjønner at den som venter på noe godt, alltid piper forgjeves.

Det gode i norsk landslagsfotball er inntil videre bare poengene. De kommer neppe med stil denne gangen heller. I hvert fall ikke før spillerne er trygge på at deres egne fans virkelig bryr seg om å få Norge til VM-sluttspillet.

Om så det skjer med alle mann i lufta.

<B>«MASSIV VEGG AV NORSKE HODER»: Slik beskriver Dagbladets kommentator Esten O. Sæther landslaget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling