- Alle mistenker alle

LAHTI (Dagbladet): Tro bare ikke at langrennsfamilien står samlet i bånn etter dopingsjokket i OL. Foran dagens v-cuprenn i Lahti flyr mistankene i alle retninger. - Alle har piggene ut mot hverandre, sier Kristen Skjeldal.

Tilbake i fjorårets VM-by - der seks finner ble avslørt med urent blod - er internasjonalt langrenn enda mer uglesett og sprikende enn da.

Larissa Lazutina og Olga Danilova hylles som vinnere i hjemlandet. Johann Mühlegg har isolert seg i sitt eget svarte hull. IOC og FIS saumfarer lovbøkene etter juridisk grunnlag for å ta fra ham gullene på tremila og jaktstarten. Kanskje finnes det klokere løsninger enn tvang.

- Noen må komme i dialog med Mühlegg. La Kristen Skjeldal snakke med ham. Skjeldal er en svært god skiløper, og samtidig står han utenfor enhver mistanke om doping. Derfor er han ikke noe dårlig alternativ for å få Mühlegg på gli, sier Sveriges landslagssjef Magnar Dalen.

Mistenkes sjøl

Uten å vurdere seg sjøl som meklingsmann, ser Skjeldal at Dalens forslag kan ha noe for seg.

- Man kunne tenke seg en slik dialog, men det blir en stor og vanskelig oppgave. Da måtte man funnet en utøver som hadde tillit og aksept hos andre nasjoner, sier han.

Men den utøveren blir ifølge Skjeldal slett ikke lett å finne slik langrennsnasjonene skuler mot hverandre i dag.

- Du ser jo hva vi nordmenn tenker om visse utlendinger. Vi mistenker noen nasjoner mer enn andre, og du kan jo bare tenke deg hvordan det er den andre veien. Nordmenn blir jo framstilt som: «ja, de er i alle fall dopet. Det er jo helt sikkert,» sier Skjeldal.

Han drar eksempler med Per Elofsson og Thomas Alsgaard.

- La oss si at en Per Elofsson hadde kontaktet Johann Mühlegg. Kan godt hende Mühlegg hadde blitt fryktelig provosert og at initiativet bare hadde gjort vondt verre. Mistanken på kryss og tvers er så stor at hvis Thomas Alsgaard kom til Mühlegg ville reaksjonen vært: «Hvorfor kommer du? Er det noe bedre med deg, da?» Jeg er redd Mühlegg bare ville blitt enda mer provosert.

- Må ha tillit

Kristen Skjedal gikk inn til fjerdeplass på tremila, og mistet muligens sin første individuelle medalje som følge av Mühleggs juks. Skjeldal er den moralske gullvinneren om sjokkfunnet av blodmanipulerende utstyr i Østerrikes hus ble brukt til å dope Christian Hoffmann (sølv) og Mikael Botvinov (bronse). Han fatter fortsatt ikke sviket fra Mühlegg, Lazutina, Danilova og nå kanskje østerrikerne.

- Jeg tror faktisk at Mühlegg, Lazutina og Danilova kunne kjempet om gull uten rusk i kroppen også. Jeg forstår ikke hvorfor de jukset, men de trodde antakelig at de ville møte konkurrenter som sjanset på det samme. Derfor tok de ikke sjansen på å ikke ha det i kroppen sjøl.

Funnet hos østerrikerne stiller Skjeldal seg avventende til:

- Den saken er foreløpig ganske ullen. For den saks skyld kan noen ha plantet utstyret på rommene etter at de forlot rommene. Det går jo fint an om noen er ute etter å sverte deg.

Midt i koket velger Skjeldal likevel å tenke positivt:

- Jeg ser ingen annen løsning enn å være litt godtroende.

- MYE MISTANKE: - Jeg tror faktisk at Mühlegg, Lazutina og Danilova kunne kjempet om gull uten rusk i kroppen også. Jeg forstår ikke hvorfor de jukset, men de trodde antakelig at de ville møte konkurrenter som sjanset på det samme, sier Kristen Skjeldal, her på hotellet i Lahti.