Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alle olympiske curlingsteiner kommer fra denne øde øya utenfor Skottland

Var tilfluktssted for pirater og ble solgt i vinter.

ØDE OG FORLATT: Ailsa Craig utenfor kysten av Skottland er opphavet til granitten som brukes i samtlige olympiske curlingsteiner under lekene i Sotsji. Foto: Johnny Durnan/Geograph.org.uk/Creative Commons
ØDE OG FORLATT: Ailsa Craig utenfor kysten av Skottland er opphavet til granitten som brukes i samtlige olympiske curlingsteiner under lekene i Sotsji. Foto: Johnny Durnan/Geograph.org.uk/Creative Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg alt som skjer i Sotsji i vårt OL-studio

(Dagbladet): I disse dager sklir, koster og kaster de norske curlinggutta seg rundt på isen i Sotsji.

Det ikke mange vet, er at curlingsteinene som blir brukt under lekene alle kommer fra en liten øy utenfor kysten av Skottland.

En øy som inntil nylig kunne blitt din for beskjedne 14,7 millioner kroner.

Ingenting av verdi Den lille øya Ailsa Craig er på en snau kvadratkilometer, og for øyeblikket er den ubebodd. Grunnen til at den i det hele tatt eksisterer på manges kart, er at den er opphavet til en spesiell form for vannresistent mikro-granitt. Den samme granitten som brukes i samtlige olympiske curlingsteiner.

Øya har ikke folk, ikke elektrisitet, ikke ferskvann og ingen dyrkbar jord - med andre ord, fint lite av verdi. Kanskje med unntak av restene av en gammel borg som er faretruende falleferdig.

Øya hadde vært til salgs siden 2010, men etter over tre år på markedet sank prisen fra 24,5 millioner kroner, til 14,7 millioner. Uten at folk sto i kø for å sikre seg det lille landstykket.

En av de som daglig har nærkontakt med Ailsa Craig er hummerfiskeren Mark McCrindle. Han synes fortsatt prisen var i stiveste laget.

- 200 000 kroner er alt jeg hadde gitt for øya. Hva skulle jeg vel gjort med den?, sier han til New York Times.

Lord Archibald I sommer ble to tusen tonn med tidligere utvunnet granitt hentet fra øya, og levert til «Kay's» i Mauchline som ligger omlag 40 kilometer unna. Her ble steinene som nå er i bruk i Sotsji klargjort.

Mannen som selger øya går under det lett gjenkjennelige navnet Lord Archibald Angus Charles Kennedy, den åttende Marquess av Ailsa. Han er ikke veldig sentimental over å ha solgt familiearven.

- Øya kommer bestandig til å være der, og det er strengt tatt ikke så farlig hvem som eier den. Dessuten er curling noe av det kjedeligste man kan se på, flirer han.

Bedømmelsen av curlingens appell får stå for hans egen regning, men det er ikke mye av interesse på en store steinen ute i havgapet.

Pirater Øya har én bygning som fortsatt står oppreist, blant en rekke ruiner av hus som en gang ble brukt av fyrvoktere og de som arbeidet i steinbruddene.

I tillegg har øya to gassdrevne tåkehorn som ble bygd tilbake på 1880-tallet.

Likevel mangler ikke øya historie. I tidligere tider ble den brukt som en ytre forsvarspost mot spanske invasjonsstyrker.

Deretter ble den brukt som tilfluktssted for sjørøvere, før den de siste 25 årene har blitt et fuglereservat.

Enden på visa Og nettopp det at øya har blitt et viktig hekkested for en rekke fugletyper, ble avgjørende i salgsprosessen.

Nesten fire år etter at den ble lagt ut for salg, tok en organisasjon som jobber for bevaring av naturområder ansvar og bladde opp.

HISTORIE: Øya mangler ikke historie. I tidligere tider ble den brukt som en ytre forsvarspost mot spanske invasjonsstyrker. Deretter ble den brukt som tilfluktssted for sjørøvere, før den de siste 25 årene har blitt et fuglereservat. Foto: Google Maps
HISTORIE: Øya mangler ikke historie. I tidligere tider ble den brukt som en ytre forsvarspost mot spanske invasjonsstyrker. Deretter ble den brukt som tilfluktssted for sjørøvere, før den de siste 25 årene har blitt et fuglereservat. Foto: Google Maps Vis mer

Dermed kan lundefugl og havsule fortsette å ha Ailsa Craig som hjem, samtidig som Pyeongchang kan få granitt til sine curlingsteiner også i 2018.

Nye stunt Det norske curlingslandslaget med skip Thomas Ulsrud i spissen, ble en av de store snakkisene under OL i Vancouver for fire år siden takket være sine fargerike bukser.

Under trening i Ice Cube Curling Center i går skapte gutta igjen furore blant verdens medier med årets antrekk.

Til årets leker har nordmennene erstattet de sparglete buksene med det se selv kaller «rosemalte knickers», knebukser, komplette med fotballstrømper tilsvarende de det norske landslaget bruker, og en six-pence.

- Du kan ikke mene dette? Selv sier Ulsrud til Associated Press at han i utgangspunktet var skeptisk til habitten, men at den etterhvert har falt i riktig så god smak.

- Da Christoffer (Svae) kom med disse, sa jeg: «Kom igjen, du kan ikke mene dette? Jeg kan gå ut på isen i skrikende bukser, men måtte du virkelig kappe dem av ved kneet?», flirer han til AP.

- Men, og jeg hater å si dette, de er faktisk veldig behagelige å spille i.

STEIN OG IS: Thomas Ulsrud og resten av de norske laget i aksjon under de olympiske lekene i Vancouver. Steinene var også den gang fra Ailsa Craig. Foto: AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
STEIN OG IS: Thomas Ulsrud og resten av de norske laget i aksjon under de olympiske lekene i Vancouver. Steinene var også den gang fra Ailsa Craig. Foto: AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA Vis mer

Det er forventet at nordmennene skal benytte seg av ni ulike uniformer iløpet av mesterskapet som for curling-guttas del starter i morgen.

- I utgangspunktet har vi et antrekk til hver kamp, men vi får se om vi får noen spesielle lykkebukser, sier Ulsrud.

HJEM: Lundefuglene som holder til på Ailsa Craig vil få sine interesser ivaretatt av øyas nye eier. Foto: REUTERS/Nigel Roddis
HJEM: Lundefuglene som holder til på Ailsa Craig vil få sine interesser ivaretatt av øyas nye eier. Foto: REUTERS/Nigel Roddis Vis mer
Hele Norges coronakart