Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vinter-OL 2018

Alle olympiske curlingsteiner kommer fra denne øde øya utenfor Skottland

- Det er helt spesielt.

CURLINGVENN: Den øde og forlatte øya Ailsa Craig. FOTO: Paul Hart / Atomicjeep / Wikimedia Commons
CURLINGVENN: Den øde og forlatte øya Ailsa Craig. FOTO: Paul Hart / Atomicjeep / Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Curling slo virkelig gjennom og ble folkekjært i Norge da Pål Trulsens mannskap slo Canada i OL i 2002.

Seinere har skip Thomas Ulsrud og hans mannskap videreført arven - blant annet med de mye omtalte klovnebuksene.

Felles for de to - og alle andre som liker å drive med presisjonspirking av steiner på glatt underlag - er at steinene de bruker, er helt spesielle.

ET OMREISENDE SIRKUS? Eller bare det norske curlinglandslaget med skip Thomas Ulsrud (bakerst) i spissen iført de mye omtalte klovnebuksene under OL i Sotsji i 2014. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
ET OMREISENDE SIRKUS? Eller bare det norske curlinglandslaget med skip Thomas Ulsrud (bakerst) i spissen iført de mye omtalte klovnebuksene under OL i Sotsji i 2014. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Både ski, skøyter og hjelmer blir produsert både i inn- og utland. Men curlingsteinenes underside, de har alltid noe med den øde øya Ailsa Craig, som ligger sør på vestkysten av Skottland å gjøre.

Lang historie

Med unntaket av en gammel borg som er faretruende falleferdig, har øya bare en bygning som står oppreist blant en rekke ruiner av hus som en gang ble brukt av fyrvoktere og de som arbeidet i steinbruddet.

BRONSEN RØK: Det ble for hard motstand for den norske curlingduoen, mens medaljehåpet lever videre med Kjetil Jansrud etter en fjerdeplass i utfordelen av alpintkombinasjonen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet / NTB/scanpix Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

I tillegg har øya to gassdrevne tåkehorn som ble bygd tilbake på 1880-tallet.

I tidligere tider ble den brukt som en ytre forsvarspost mot spanske invasjonsstyrker. Deretter ble den brukt som tilfluktssted for sjørøvere, før den de siste 25 åra har blitt et fuglereservat.

Nå eier en organisasjon som jobber for bevaring av naturområdet øya.

Øya har ikke folk, ikke elektrisitet, ikke ferskvann og ingen dyrkbar jord - med andre ord fint lite av verdi.

Med unntak av granitten som blir brukt i curlingsteinene.

HISTORIE: Øya mangler ikke historie. I tidligere tider ble den brukt som en ytre forsvarspost mot spanske invasjonsstyrker. Deretter ble den brukt som tilfluktssted for sjørøvere, før den de siste 25 åra har blitt et fuglereservat. Foto: Google Maps
HISTORIE: Øya mangler ikke historie. I tidligere tider ble den brukt som en ytre forsvarspost mot spanske invasjonsstyrker. Deretter ble den brukt som tilfluktssted for sjørøvere, før den de siste 25 åra har blitt et fuglereservat. Foto: Google Maps Vis mer

Helt spesiell

Den tidligere skippen, nå leder i curling-forbundet, Pål Trulsen, forklarer:

- Granitten som felles inn under i glideflata, heter Ailsa Craig Blue Hound. Den er ekstremt hard og trekker ikke inn vann. Rundt denne «inserten» brukes Ailsa Craig Common Green, som er en mykere granitt som tåler støt bedre.

Kays, som produserer curlingsteinene som er laget av den spesielle steinen Ailsitt, er en liten bedrift med cirka 10 ansatte.

- De skal få mye å gjøre framover. Kina har sagt de skal bygge 1000 curlingbaner for OL 2022, sier Trulsen til Dagbladet.

Selskapet har dog ikke monopol på curlingsteinene. Det produserer også hos Canada Curling stone i, ja, nettopp, Canada.

MINNE FOR LIVET: Pål Trulsen jubler etter OL-gullet mot Canada var sikret i 2002. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
MINNE FOR LIVET: Pål Trulsen jubler etter OL-gullet mot Canada var sikret i 2002. Foto: Aleksander Nordahl / Dagbladet Vis mer

- De bruker også Blue Hound på glideflata men har funnet en annen granitt fra Wales som heter Blue Trefor. Har samme egenskaper som Common Green, men er noe mørkere i fargen, forklarer Trulsen.

Men heller ikke der greier de å komme unna den omtalte granitten fra Ailsa Craig:

- Canada Curling Stone har ikke tilgang på Blue Hound-stein fra Ailsa Craig så de bruker gamle steiner fra klubber som er laget av Blue Hound, og deler dem opp og bruker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!