Kindred-saken

- Alle ønsker saken død og begravet

Simen Agdestein er en viktig skikkelse i Sjakk-Norge. Han innrømmer at han har følt Kindred-saken som belastende.

SE TV LIVE: NSF holder kongress i Larvik. Avstemming i spørsmålet om Norges Sjakkforbund skal inngå en sponsoravtale med bettingselskapet Kindred. Vis mer

LARVIK (Dagbladet): Debatten har allerede rast i ukevis, og temaet skaper stor splid i Sjakk-Norge. Søndag kveld stemmes det om hvorvidt Norges Sjakkforbund skal inngå en avtale med bettingselskapet Kindred.

Avtalen er verdt 50 millioner over fem år.

Den sjudoble norgesmesteren Simen Agdestein har holdt lav profil i debatten, men likevel uttrykt klart og tydelig hva han mener: At Norges Sjakkforbund ikke skal gå inn i nevnte avtale.

Før kongressen startet søndag, sier Agdestein til Dagbladet at det blir godt å bli ferdig med saken. Han har følt den svært belastende.

TIL STEDE: Simen Agdestein følger spent med på debatten søndag kveld. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
TIL STEDE: Simen Agdestein følger spent med på debatten søndag kveld. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

- Jeg tror alle ønsker å legge denne saken død og begravet. Det har vært forferdelig slitsomt for mange mennesker. Vi håper å gå samlet ut av det, i form av at det har mobilisert oss veldig. Sjakken betyr noe for oss, det har denne debatten vist, sier Agdestein til Dagbladet.

- Belastende

Han er klar og tydelig på at han ikke vil ha det på denne måten.

- Jeg synes det har vært belastende og slitsomt. Jeg har vært anonym og blandet meg minst mulig inn i konflikten, selv om jeg har tatt stilling til saken. Det har vært diskutert så fillene fyker. Det har vært svært belastende for alle som har vært tett på, sier Agdestein.

NTG-læreren sier det er mange elementer som gjør at han er imot avtalen, men ønsker ikke å gå i detalj.

- Kommer du til å si noe her i dag?

- Jeg vet ikke ennå. Det betyr noe for meg at det går den veien jeg håper. Hvis jeg ikke trenger, blir jeg glad. Jeg føler ikke at jeg absolutt må si noe, men mitt bidrag som toppsjakk-trener, mener jeg er viktig.

FORVENTER DISKUSJON: Generalsekretær Geir Nesheim (midt i bildet). Foran er møteleder Cato Schøitz og visepresident Vibeke Ekeland Grønn. Foto. Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
FORVENTER DISKUSJON: Generalsekretær Geir Nesheim (midt i bildet). Foran er møteleder Cato Schøitz og visepresident Vibeke Ekeland Grønn. Foto. Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Kan være endret

Generalsekretær Geir Nesheim innrømmer at Norges Sjakkforbund kan være forandret allerede i morgen dersom det gis grønt lys for Kindred-avtalen.

- Vi vil være endret økonomisk, om det sies ja til avtalen. Det er fordi vi har mange flere muligheter til å gjøre ting vi har lyst til, som vi ikke har hatt penger til. Blir det et nei, har dette vært en viktig diskusjon, men vi er ikke veldig forandret, sier Nesheim til Dagbladet.

- Forventer du en opphetet diskusjon her i dag?

- Jeg forventer sterke innlegg, der de er tydelige og sier at «dette må vi gjøre» eller «dette må vi absolutt ikke gjøre». Om det blir hett mellom personer … Vi kommer til å tillate replikk-utveksling. Det kan bli opphetet. Men vi får tro det ikke tar helt av, selv om det nok blir noen tøffe ordvekslinger.

Stor usikkerhet

Det er på forhånd stor usikkerhet rundt hva utfallet av kveldens avstemning blir. Spørsmålet har som nevnt skapt stor splid i Sjakk-Norge de siste ukene.

Superstjerna Magnus Carlsen (28) har klart og tydelig sagt at han ønsket at Sjakkforbundet skulle inngå nevnte avtale, men det har også vært flere som har uttrykt tydelig motstand. Blant annet har visepresident Vibeke Ekeland Grønn sagt at hun vil vurdere sin stilling dersom det sies ja til avtalen.

Carlsen opprettet nylig sjakklubben Offerspill, som raskt vokste og ga Carlsen-siden en haug med delegater - derav stemmer - under årets kongress. Lørdag ble det imidlertid klart at Carlsens klubb bare får seks stemmer.

Carlsen har selv benektet at det dreier seg om et kuppforsøk.

- Jeg tenker at de som snakker om et kuppforsøk, får ta det på sin kappe. Vi ønsker å være en sjakklubb for flest mulig, og vi ønsker å få gjennom avtalen på lovlig og demokratisk vis, har Carlsen sagt til NRK.