FIRE LITT FOR GLADE JUKSERE: Stjerneløperne Olga Zaitseva, Ekaterina Glazyrina, Olga Vilukhina og Irina Starykh med det russiske flagget etter stafettseieren i Ruhpolding januar 2014. Seinere er alle disse jentene blitt tatt for doping, og Russland ekskludert som medlem i IBU. FOTO: AFP/ John MacDougall
FIRE LITT FOR GLADE JUKSERE: Stjerneløperne Olga Zaitseva, Ekaterina Glazyrina, Olga Vilukhina og Irina Starykh med det russiske flagget etter stafettseieren i Ruhpolding januar 2014. Seinere er alle disse jentene blitt tatt for doping, og Russland ekskludert som medlem i IBU. FOTO: AFP/ John MacDougallVis mer

Skiskyting holder russerne ute

Alle på stjernelaget ble tatt for juks. Er det rart de andre er forbanna?

Skiskytingen gjør som friidretten. Nå presses Russland hardt av de som før beskyttet svindelen.

DET var en verdenscupstafett i den vakre sydtyske alpebyen Rupholding for noen år siden. Med titusener av entusiastiske tilskuere ble rennet enda en fest i den idretten som de siste årene har vokst fram som den morsomste av alle vintersportene.

Stemningen på de tettpakkede tribunene på flotte Chiemgau Arena langt oppe i skogen, var på topp den dagen. Pølser, salte kringler og slett ikke mer øl enn at moroa beholdt preget av bayersk familiefest. Alt var som det skulle være på skiskyting, selv om hjemmefavoritten Tyskland sammen med Norge skjøt seg bort på stående før første veksling, og Russland vant.

Etterpå jublet fire vanlige russiske jenter foran fotografene. Seiersbildet viser Ekaterina, Irina og to ganger Olga. De var tilsynelatende like stolte over denne triumfen som hvilke som helst lykkelige utøvere rett etter et stort renn..

Men alle disse jentene var like preppa på dop som russiske skiskytterstjerner flest.

DET med alt dopet skjønte skiskytterfamilien først en god stund seinere. Rett før jul 2016 kom den andre rapporten fra den uavhengige granskeren Richard McLaren med sjokkerende nyheter om tilstanden i russisk toppidrett før og under Sotsji-OL. De fleste tilskuerne hadde nok fått med seg at det lenge hadde vært dårlig stell hos russerne, men disse funnene viste elendigheten i all sin gru:

  • Rapporten avslørte at 31 av de russiske eliteløperne i skiskyting var dopet.

I realiteten betyr det at russisk skiskyting har vært pill råtten. Samtlige saker har ikke ført til domfellelse, men det har vært mange nok dommer til å skjønne at russisk skiskyting lenge har drevet med en sammenhengende svindel. Det er den svindelen som nå er grunnlaget for den pågående strafferettslige etterforskningen mot Anders Besseberg, den legendariske norske eks-presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Og det er den svindelen som til slutt har gjort konkurrentene så sinte at den skandalerammede skiskytingen bare på noen måneder er blitt den første vintersporten som følger friidretten i forsøket på å få en renere sport. Nå setter IBU tøffere krav for å ta Russland tilbake til den internasjonale idrettsfamilien.

DER Besseberg helst unnskyldte russerne, har den nye IBU-ledelsen under svenske Olle Dahlin valgt en helt annen linje. IBU-kongressen tidligere i høst vedtok å opprettholde utestengelsen av Russland som fullverdig medlem, og sist uke fikk russerne en liste med strenge krav som de må oppfylle før de eventuelt får komme tilbake.

Det viktigste av disse kravene er full tilgang til de russiske prøvene i det avstengte dopinglaboratoriet i Moskva. Som friidretten vil skiskytingen ha en uavhengig gransking av alle disse prøvene for å slippe Russland tilbake.

SKISKYTTERSPORTEN har dessverre en god grunn til det. Ekaterina Glazyrina som var på dette stafettlaget i Ruhpolding sammen med de nå dopingutestengte Olga Zaitzeva, Irina Starykh og Olga Vilukhina , er den eneste vintersportsutøveren som hittil er blitt dømt på grunnlag av datakopier fra nettopp de prøvene som russerne skjuler i Moskva. Fire andre saker i skiskyting er på vent. Sannsynligvis er de basert på det samme bevismaterialet.

Det var dette sentrale kravet som Verdens Antidopingbyrå (WADA) så skuffende ga opp for et par måneder siden da de med nesten åpne armer ønsket Russland tilbake. Mens WADA nå bare forlanger innsyn i enkelte utvalgte prøver innen 31.desember, er friidretten og skiskytingen langt tøffere:

- Det er vanskelig å spekulere når russerne får komme tilbake. De har mye hjemmearbeid å gjøre, sa den nyvalgte IBU-presidenten Olle Dahlin da han presenterte skiskytternes kravsliste.

DETTE utspillet fra IBU er viktig i den pågående dragkampen om hvem som skal styre dopingjakten. Klarer flere internasjonale særforbund å presse Russland til en troverdig dopingkontroll, øker sjansene for en avgjørende, positiv endring.

Samtidig har skiskytter-ledelsen ennå ikke brukt det beste våpenet sitt:

  • De kan nekte russiske utøvere å konkurrere i mesterskap før hver enkelt skiskytter har gjennomført en individuell troverdig dopingkontroll.

Det er dette grepet som har gitt friidretten en maksimalt gunstig posisjon i de forhandlingene som nå pågår med de russiske myndighetene. Friidretten har vist at idrettssirkuset fungerer flott også uten russiske jukselag på programmet. Sommerens Berlin-EM var et eksempel på det.

DET er slike glade, ærlige konkurranser skiskytingen vil ha tilbake. For mens flere av utøverne har jukset og noen i ledelsen muligens har vært korrupte, går det fortsatt en grense.

Når folk skjønner sannheten bak russiske vinnere som jentene på dette jukselaget fra festen i Ruhpolding, blir de forbannet nok til å kreve at leken fortsetter uten Russland.