STILLER TIL GJENVALG: Fotballpresident Sepp Blatter. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
STILLER TIL GJENVALG: Fotballpresident Sepp Blatter. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.Vis mer

Alle presidentens skurker

I dag skulle Sepp Blatters dollarglis sørget for det femte gjenvalget som president i Det internasjonale fotballforbundet. Men, så banket politiet på hotelldørene i Zürich.

Si hva du vil om FBI, men onsdag kan de ha sørget for å materialisere det som tegner til å bli historien om en varslet fotballskandale da de fikk sveitsisk politi til å raide FIFA-hotellet i Zürich for å pågripe en gjeng fotballpamper. FIFA er dermed rystet langt inn i hvelvet av hemmelighold, korrupsjon, bestikkelser og hvitvasking av milliarder av kroner. FBI har etterforsket den mektige fotballorganisasjonen, blant annet med skjulte mikrofonopptak, i tre år og nå slo de til. Like nådeløst som i en Wall Street-thriller.

Hvor mange fotballedere som til slutt blir arrestert, siktet og eventuelt dømt er selvsagt usikkert ettersom sakene fortsatt ruller som en knallhard markkryper. Og midt i kampens hete er det å legge at ingen foreløpig dømt. Men, FBI må sitte på bunnsolide bevis for å velge denne strategien. Sittende president Sepp Blatter er foreløpig ikke en av dem som er satt under mistanke, men FIFA-hovedkvarteret er endevendt for å søke etter spor og bevis for langvarige korrupsjonsmistanker, og da ikke bare i forbindelse med tildelingen av VM til Russland i 2018 og Qatar i 2022. Vi snakker 20 år tilbake i tid.

Eller som den amerikansk statsadvokaten, Kelly Currie, sier: Dette er begynnelsen, ikke slutten på vårt arbeid.

Derfor er det mange fotballedere verden rundt som tvinner tommeltotter, øver på forsvarsretorikk og ringer et advokatkontor fordi her vil det nok ramle mange dresskledde skjeletter ut av garderobeskapene.

Generalsekretær i Det norske fotballforbundet (NFF), Kjetil Siem, valgte vel også feil uke til å si at vi i Norge ofte stiller oss på utsida og roper ulv i forbindelse med det indre liv i FIFA og at vi ofte misforstår Sepp Blatter.

Det er godt mulig vi er trangsynte som ser ulv på høylys dag, men vi er åpenbart ikke alene. Ulv ble nå til wolf, og vips så er det også kanskje på tide å granske sin egen varslersamvittighet i NFFs lokaler.

I tillegg er det antydet at også VM i Sør-Afrika 2010 ble kjøpt. Her blir kanskje Siem, som toppjobbet i det sørafrikanske fotballforbundet, innkalt som vitne. Med det samme vi er inne på NFF må det stilles spørsmål om hva de har gjort de siste 40 åra for å varsle? Svaret er kanskje: Ingenting, og hva har fotballpresident Yngve Hallén bidratt med som medlem i FIFAs etiske komité annet enn å skrape borti overflaten?

Forrige gang vi antydet at Hallén var medlem av Gutteklubben Ugrei var standardsvaret at Norge er en liten nasjon som ønsker og vil påvirke rettferdighet innenfra. Nå har amerikanske FBI sagt: Nok er nok. Tidligere president i NFF, Sondre Kåfjord, er også ute for å vaske hendene og sier med sedvanlig mine at FIFA må rydde opp. Med de siste dagenes hendelser er det grunn til å mene at FIFA i årevis systematisk har bedrevet Fair Pay til seg og sine, mens de utad har bedt om Fair Play.

FIFA har framstått som en høyt udemokratisk organisasjon som ei heller har tatt fem flate øre for å boikotte og sverte kritikerne. En som har grunn til å være stolt over den jobben han i årevis har utført er den britiske gravejournalisten Andrew Jennings. Han har vært en persona non grata i tolv år for FIFA ettersom han har publisert kritiske rapporter, artikler og bøker om korrupsjon og hvitvasking og maktmisbruk. Jennings har vært en som har samarbeidet tett med FBI i det som kan kalles FIFAGATE.

En person må faktisk ta det største ansvaret, president Sepp Blatter. Han som siden 1998 har vært fotballpresident og som virkelig ikke har utført sitt embete i tråd med et minimum av den standard som er påkrevd. Med de knallharde beskyldningene, som nå er i begynnerfasen, vitner det om en toppsjef helt uten kontroll. I dag skulle det ha vært valg for to nye år, og Blatters manipulerende kløkt ville nok ha sørget for hans femte presidentperiode. Slik lå det i hvert fall an før politiet banket på hotelldørene. FIFAs pressetalsmann sa onsdag at VM i Russland og Qatar selvsagt går som planlagt. At han våger. Men, dette er da også snakk fra en desperat mann, fotballens komiske-Ali.

I oljestaten Qatar bygges det tragisk nok VM-anlegg over lik, dokumentert blant annet av The Guardian, BBC og Amnesty. Skam oss, fotballfolk. Hvis VM blir arrangert her, bør de største fotballstjernene boikotte. Sponsorene til FIFA har begynt å reagere fordi de ikke vil bli assosiert med dokumentert slavearbeid. Blatter? Han kan ikke slippe unna denne gangen. 79-åringen kom til FIFA for 40 år siden etter å ha vært i det tradisjonsrike klokkefirmaet Longines. Nå er hans tid omme.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.