Alle presidentens tabber

Historien rundt forhandlingene om markedsavtalen er ikke den eneste saken Per Ravn Omdal og resten av ledelsen i NFF har vært på dypt vann i. 2000 var et annus horribilis for de som styrer norsk fotball.

Første nedtur for Omdal kom allerede på fotballtinget i mars i fjor. Og siden gikk det slag i slag. Dagbladet oppsummerer i denne saken en rekke hendelser der NFF-ledelsen kom fra begivenhetene med tap av ansikt:

Fotballtinget

10- 12. mars: Omdal og forbundsstyret presset gjennom et vedtak på fotballtinget om begrensninger på antall utlendinger uten for EU/EØS-området. Omdal ville beholde ordningen med maks en spiller per lag, mens toppklubbene ville ha åpne grenser. Forslaget fra tippeligaklubbene manglet bare tre stemmer på å få 2/3-flertall. Og det ble nærmest piping i salen da avstemningsresultatet forelå. Allerede på tingmiddagen noen små timer seinere, lovte en pinlig berørt Omdal at forbundsstyret ville vurdere saken på nytt. En flau sak for presidenten.

 • Dagbladets lesere gikk amok etter at Omdal i et intervju åpnet for at tv-rettighetene for Tippeligaen kunne selges til betal-TV.

Billettskandalen

Tidlig på vinteren gikk NFF ut og advarte nordmenn mot å kjøpe EM-billetter på svartebørs. Så gikk de rett i fella selv.

 • 23. mars: Dagens Næringsliv avslørte at Sport og Spesialreiser, som var NFFs offisielle samarbeidspartner, hadde kjøpt svartebørsbilletter for 15 millioner kroner. Selskapet hadde fått enerett av forbundet til å selge pakketurer til Euro 2000. NFF torde likevel ikke bryte samarbeidet i frykt for søksmål.

Brann raser

Omkampskandalene preget årets Tippeliga og cup. NFF ble refset fra ulike hold.

 • 9- 12. juli: Dommer Roy Helge Olsen dummet seg ut i kampen mellom Molde og Brann. Han startet spillet for tidlig ved et innbytte. Brannspillerne var ikke klare, og drakk vann da Andreas Lund ble felt og fikk straffe på stillingen 0- 1. Etter mye om og men annullerte Olsen straffeavblåsningen og Molde tapte kampen. Klubben protesterte i brevs form og krevde omkamp.
 • 12. juli: NFF bestemte seg for å beramme omkamp. Hele Bergen raste, og krevde oppvask.
 • 26. juli: Brann vant omkampen 3- 1.

Start-tabbe

Også kvartfinalen i cupen blir avgjort i NFFs korridorer.

 • 8. september: Molde slo Start 4- 3 i Kristiansand, men sørlendingene leverte inn protest fordi Martin Andresen kom inn som innbytter uten å være påført dommerkortet. Start krevde først seier, deretter omkamp. NFF-styret ga til slutt Start seieren.
 • 18. september: NFF forkastet Moldes anke, til tross for at Start i mellomtida hadde tilbudt seg å spille omkamp. Fotball-Norge raste over NFFs avgjørelse, som ble dårlig mottatt selv på Sørlandet.
 • Saken ble enda mer patetisk for NFF, da de seinere avslo en liknende klage fra Bryne som krevde seier og tre poeng mot VIF for en helt identisk dommerkorttabbe i serien. Men NFF nøyde seg med å gi Vålerenga bot. Protester og anker til tross.

Mygg og tuba

Landslagsflausene preget høsten i norsk fotball. Omdal og NFF måtte tåle kritikk for å ha håndtert bråket dårlig.

 • 16. august: Norge tapte 3- 1 for Finland, og Per Omdal holdt tale på banketten.
 • 24. august: Det ble avslørt at Omdal hadde skjelt ut spillerne i sin tale.

- Spill heller tuba, skal presidenten ha sagt til provoserte spillere.

Det endte med at kaptein Henning Berg reiste seg opp og ba Omdal avslutte talen. Presidenten kommenterte aldri episoden, som ble høstens store «snakkis» i Ball-Norge. Også Erik Mykland skapte vanskeligheter for forbundet. En sak de taklet dårlig.

 • 31. august: Myggen innrømmet å ha gått på fylla to dager før VM-kval.kampen mot Armenia. NFF svarte med å gi ham bot på 30000 kroner. I etterkant måtte NFF tåle kritikk fra ulike hold.
 • Forbundet ventet ett døgn før de offentliggjorde straffen.
 • Forbundet vegret seg også for å komme med reaksjoner etter at flere landslagsspillere var observert beruset etter TV-sendingen under «Årets Spiller»-gallaen i Fredrikstad.

Taus om bok

 • 12. oktober: Myggen ga ut bok der han refset idrettsledere og fotball-ledere for dobbeltmoral. Dagen etter bokutgivelsen trakk han seg fra landslaget. Kampen mot Ukraina den 11.oktober ble Myggens siste på landslaget.
 • På en pressekonferanse et par dager etterpå, der både Nils Johan Semb, Karen Espelund og Per Omdal var til stede, var det paradoksalt nok keepertrener Erik Thorstvedt som tok til orde mot Myggens bok. - Boka er uærlig, raste Thorstvedt. Omdal & co holdt kjeft.
 • Omdal har ikke bare vært omstridt i sitt internasjonale arbeid. Presidenten har hatt hele nasjonen bak seg i den viktige saken om EUs nye overgangssystem. Omdal har ledet forhandlingsutvalget for UEFA, og får trolig gjennom et system der overgangssummene beholdes i fotballen. Noe som vil ha enorm betydning for lille Norge.
<B>FOR VEIKT:</B>Myggen fikk 30 000 kroner i bot av NFF for øldrikking