- Alle seks skiskyttere er topp ti i norsk langrenn

Lars Berger mener bare Petter Northug er bedre.

RASKE GUTTER: Lars Berger og Tarjei Bø hadde de to beste langrennstidene i Ruhpolding i dag. Berger tror imidlertid ikke det blir noe ski-VM på ham denne gangen.Foto: SCANPIX/EPA/ANDREAS GEBERT
RASKE GUTTER: Lars Berger og Tarjei Bø hadde de to beste langrennstidene i Ruhpolding i dag. Berger tror imidlertid ikke det blir noe ski-VM på ham denne gangen.Foto: SCANPIX/EPA/ANDREAS GEBERTVis mer

40 dager før ski-VM i Oslo og før noe uttak er gjort, får langrennsfolket første avslag. Fra skiskytter Lars Berger (31).

Etter sprintseieren i tyske Ruhpolding i dag - den første verdenscuptriumfen til Berger på ett år og 307 dager - slår langrennsverdensmesteren fra 2007 fast at han velger VM i skiskyting i Russland framfor plass på Norges stafettlag i Oslo-VM.

- Det ser dårlig ut for Oslo-VM akkurat nå. Når jeg har vært så nær ved å vinne en VM-sprint i skiskyting før (sølv i 2009), har jeg fryktelig lyst til å forsøke på det igjen. Langrennsstafetter har jeg både gått og vunnet før (VM-gull 2005 og 2007), og kanskje hadde det vært artig for en annen skiskytter å få prøve seg på det også, sa Lars Berger med et glis til NTB etter seieren.

Men fortvil ikke, langrennssjef Åge Skinstad. Skiskytterkollegene Tarjei Bø (6,7 sek. Bak) og Emil Hegle Svendsen (20,8) matchet nesten Berger i sporet på sprinten.

Formsvake Ole Einar Bjørndalen (1.03,9) og Ronny Hafsås (1.24,1) skal heller ikke være avskrevet - foreløpig.

Samme dag Med sesongens første og karrierens sjette verdenscupseier, kvalifiserte Berger seg direkte til VM-sprinten i skiskyting. Problemet med å få med seg begge er at langrennsstafetten i Oslo og sprinten i russiske Khanty-Mansijsk i Sibir går på samme dag (4. mars).

- Også i fjor krasjet det fælt i OL, så det er ikke enkelt å få med seg alt. Jeg håper det blir en av delene nå også, og akkurat nå ser det bra ut med skiskytingen, mente Berger fredag.

Fortsatt stenger ikke 31-åringen døren for ski-VM og kaster nøkkelen. Bare nesten.

- Skulle alt falle sammen for meg på skytebanen og det går så dårlig der at jeg ikke er i nærheten av det jeg gjør i dag, kan jeg kanskje tenke på ski-VM. Det er jo ikke slik at alt står og faller med meg. Jeg håper at Sjur Røthe, Chris Jespersen eller noen andre får til skøytingen og spesialtrener på det fram til VM. Da kan det nok bli bra uansett.

- Hvor gode er egentlig skiskytterne i forhold til langrennsfolket i skøyting?

- Jeg tror at på en god dag vil hele elitelaget i skiskyting (seks mann) være topp ti i Norge. Petter Northug er nok et stykke foran oss, men vi er nok nummer to. Selv om jeg har tapt meg litt siden jeg var på mitt råeste i langrenn, ville jeg uansett ikke kunne matche Northug, hevdet Lars Berger.

Tapetsering Norge fullstendig dominerer mennenes verdenscup i skiskyting. Bergers seier var den niende norske på elleve renn hittil i sesongen. Tarjei Bø (4), Emil Hegle Svendsen (3) og Ole Einar Bjørndalen (1) har sanket de øvrige.

Da franskmannen Martin Fourcade så ut til å vinne for første gang siden trippelen i mars i fjor, kom Berger fra intet og knuste samtlige rivaler. Nordmannen endte overlegne 21,7 sekunder foran franskmannen.

Svendsen og Bø fulgte opp med henholdsvis fjerde- og femteplass. For Bjørndalen er fortsatt formen et mysterium etter 17.-plassen.

- Alt gikk som i sakte film for meg. Jeg hadde god kontroll gjennom hele løpet, men tok litt risiko på de siste to skuddene. Slikt kan man få til en av femti ganger, og det er artig når det først skjer, sa Berger om karrierens tredje feilfrie løp på skytebanen.

Forrige fulle hus satte lesjingen i prøve-OL i Whistler, der også forrige verdenscupseier kom i mars 2009.

- Det skjer ikke så ofte, nei. I Oberhof forrige helg fikk jeg hjelp til å kutte litt av håndgrepet på børsa for å komme lavere i stilling, og det ser ut til å ha hjulpet.

To dager før skjøt Berger bare ett bomskudd på de første 17 skuddene på 20-kilometeren før han gikk på en kjempesprekk i kamp om seieren.

- Jeg var såpass bitter etter det at jeg klarte å gjøre noe med det. Før løpet hadde jeg bestemt meg for ikke bare å slippe de siste to skuddene.

Søndag går mennene jaktstart i Ruhpolding med Berger foran røkla.

(NTB)