Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alle skal med, til og med Morten P!

John Arne Riise svarer.

Foto: Geir Dokken / Dagbladet
Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

Kronikk skrevet av John Arne Riise.

En av tingene jeg elsker med fotball er at den river ned klasseskiller, skaper forståelse for andre kulturer og gir rom for mangfold. Alle som vil får bli med. Alle skal få konkurrere mot alle. Herlig!

Vi er oppfostra på at det viktigste er ikke å vinne men å delta, og det er helt riktig, spesielt under barneskirenn. Men er fotball-VM det samme som et barneskirenn?

Alle skal få mene hva de vil, om hvem de vil, i fotballen. Jeg mener mye og det er mange som mener mye om meg. Sånne som Morten P. Han mener mye og ofte mener han mye om meg.

Les kommentaren til Morten P her.

En trenger ikke å ha spilt fotball for å være fotballekspert som Morten P. En trenger bare engasjement og interesse.

Dette har vært et fenomenalt VM. Russland har gitt oss noen helt magiske dager. Det har vært mange overraskelser, mange skuffelser og noen utrolige seiere. Panama sitt første VM-mål, Sverige som dundra frem og imponerte alle, Kasper som reddet Modric' straffespark i siste minutt mot Kroatia og England som vant på straffespark igjen i et stort mesterskap.

Som tidligere fotballspiller med relativt høyt konkurranseinstinkt, så mener jeg bronsefinale er et nederlag. Det handler ikke om arroganse som Morten P tror det gjør. Det handler om det mentale du kjenner på som spiller. Som Morten P sikkert har fått med seg deles mitt synspunkt blant mange spillere og eksperter.

For min egen del handler det om at jeg har skuffet mine fans. Når jeg spilte landskamp hvor vi ikke fikk frem det beste i oss eller vi tapte, så var det skuffelsen over å ha sviktet alle våre landsmenn eller tilhengere. Skuffelsen over at jeg ikke klarte å gjøre det jeg var satt til å gjøre. Det handlet aldri om meg. Det handlet om alle de som hadde kjøpt billett, kjøpt ny TV eller satt sammen med venner og familie og gledet seg til å se laget og jeg gjøre mirakler.

En bronsefinale handler om penger til forbund og penger for arrangør og rettighetshavere. Det handler ikke så mye om fotball eller fotballglede. Fotball er ikke langrenn hvor en gir alt og får en bronse. Det kan ikke sammenlignes. En bronsefinale handler om tredje- eller fjerdeplass. Mitt poeng er at det er ikke nødvendig med å avklare en tredje- eller fjerdeplass. Om Belgia hadde kommet på fjerdeplass, så hadde ikke det betydd mye for spillerne. Spillerne ga alt for å vinne. Det er hva vi har blitt trent på, om og om igjen. Det betyr ikke at tredje- eller fjerdeplass er dårlig.

Fotball-VM handler om å delta, det handler om spenningen, det handler om festen og gleden av å glede andre. Det å få delta er et privilegium. Men ingenting slår en VM-seier. Stoltheten av å ha levert på vegne av sitt land, følelsen av å ha hele landet sitt på brystet og i ryggen. Hvis Morten Pedersen virkelig mener det er store forskjeller på en tredje- og en fjerdeplass i et fotball-VM må han tenke nytt.

Det betyr penger for forbundet men det beste for spillerne hadde nok vært å dra hjem. Jeg mener en bronsefinale med stor fordel kan avskaffes og at en kan legge mer trykk på semi og finalen. Hvis vi sammenligner bronsefinalen med semifinaler og finaler de siste fem fotball-VM er det en klar trend. Bronsefinalen er den som trekker færrest publikum. Hvis det en gang skal være viktig å vinne og gå for gull, så må det være under et fotball-VM.

La oss lytte til fansen og de som spiller. La oss gjøre fotball bedre for alle og la oss få lov å mene at det å vinne er viktigere enn å delta i et fotball-VM. Det hadde vært herlig!