Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bulgaria - Norge kl. 18.00

Alle slaktet Ullevaal. Sannheten var verre

Speaker gikk ut med et tilskuertall på 6172 mot Kypros for tre dager siden. Fasiten var 5172 tilskuere.

KRISE: Bare 5172 tilskuere møtte opp på Ullevaal stadion da Norge spilte mot Kypros torsdag. Dette bildet er tatt rett før kampen. Foto: Bjørn Langsem
KRISE: Bare 5172 tilskuere møtte opp på Ullevaal stadion da Norge spilte mot Kypros torsdag. Dette bildet er tatt rett før kampen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Bulgaria – Norge, klokka 18.00

SOFIA (Dagbladet): Det norske fotballandslaget er på plass i Sofia der laget møter Bulgaria klokka 18.00 i dag. Dette er andre kamp i nyskapningen Nations League. Torsdag ble Kypros slått 2-0, i det som var et sjokkerende dårlig besøkt Ullevaal stadion.

Over høyttaleranlegget opplyste speaker at det var 6172 tilskuere på kampen. Nå viser det seg at tallet er feil. Sannheten er at det var 5172 tilskuere på kampen. Altså 1000 færre enn det som først ble oppgitt. Norges Fotballforbund håpet i utgangspunktet på mellom 10 000 og 15 000 tilskuere.

Dermed trakk kvinnelandslaget i fotball omtrent like mange tilskuere som herrene da de spilte mot Nederland på Intility Arena tirsdag. Riktignok var dette en avgjørende kamp i VM-kvalifiseringen - som Norge vant - men tallene vekker oppsikt.

TAR SELVKRITIKK: Svein Graff, direktør for kommunikasjon og samfunn. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
TAR SELVKRITIKK: Svein Graff, direktør for kommunikasjon og samfunn. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

- Trist. Herrelandslaget trenger tid før det er oppe igjen og spiller for et fullsatt Ullevaal, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen til Dagbladet.

Men hvordan kunne det skje at tilskuertallet måte nedjusteres?

Telte to ganger

Dagbladet møter Svein Graff på landslagets hotell i Sofia. Han er direktør for kommunikasjon og samfunn i Norges Fotballforbund, og også A-landslagets pressesjef.

- Hva skjedde?

- På et rapporteringsskjema står det del-tall for de ulike seksjonene. De som kommuniserte med speaker trodde at den ene seksjonen ikke var inkludert i totaltallet. Men det var den. En seksjon på Ullevaal ble rett og slett telt to ganger.

5172 tilskuere på en landskamp på Ullevaal er på godt norsk krise. Ikke siden 1987 har det vært så lavt i en turneringskamp på hjemmebane. Da kom det 3540 tilskuere i EM-kvalifiseringen mot Island.

- Hva er omkvedet i fotballforbundet etter Kypros-kampen?

- Samtlige er enige om at tilskuertallet er altfor lavt. Derfor må vi se på prisene før oktoberkampene mot Slovenia og Bulgaria. Vi har sagt at vi skal spille bortekampen mot Bulgaria først. Så blir det en vurdering på hva vi skal gjøre til de to hjemmekampene 13. og 16, oktober.

500 kroner

Fotballforbundet fikk kritikk for at billetter på langsida kostet 500 kroner.

- Det ble mye debatt rundt de dyreste billettene. Det druknet litt i fokuset på at det faktisk eksisterte andre og billigere alternativer, mener Graff.

- For eksempel kunne du kjøpe billetter for alle de tre hjemmekampene i Nations League, men bare betale for to. Vi hadde tilbud på kortsidene for to voksne og to barn for 800 kroner. Vi hadde også rabatter til studenter, men fokuset ble på de dyreste billettene.

Fotballforbundet har et budsjett på seks millioner kroner for høstens tre hjemmekamper i Nations League.

- Selv om vi gjorde en dårlig første kamp, kan vi ta igjen det tapte på kamp to og tre, påpeker Graff.

- Vi møter Slovenia på en lørdag klokka 18.00. Historisk viser tilskuertallene at dette er et fortrinn sammenliknet med klokka 20.45 som var kamptidspunktet torsdag. Samtidig var tilskuertallet et varsko, og derfor kommer vi nå til å se på hva vi skal gjøre.

- Høl i hodet

Heller ikke på bortekampen på Vasil Levski stadion i Sofia søndag er det ventet mange tilskuere. Mellom 5000 og 10 000, opplyser arrangøren til Dagbladet. Stadion tar 43 000 tilskuere.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er ikke i tvil om at interessen ligger latent hos det norske folk.

- TV 2 var fornøyde med seertallene, med tanke på at Norge spilte mot Kypros. Men billettprisene var helt høl i hodet. Det var jo galskap å ta 500 kroner for Norge mot Kypros. Det har Norges Fotballforbund lært av nå. De tar ikke de prisene igjen, tror Mathisen.

- Slår vi Bulgaria søndag topper vi gruppa. Da tror jeg det kommer langt flere folk i oktober. Da er nok også prisnivået på et mer edruelig nivå. Det er to ting som gjør at du får folk: Du må vinne kamper og få ned billettprisene. Og så er det viktig at denne gjengen byr på seg selv. Dette er en fin gjeng med flotte gutter, sier Mathisen.

Hele Norges coronakart