UVENTET:  Den kroatiske AIK-keeperen, Ivan Turina (32), døde brått torsdag morgen. Nå får resten av laget tilbud om ny hjertesjekk, for å dempe bekymringen hos lagkameratene. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
UVENTET: Den kroatiske AIK-keeperen, Ivan Turina (32), døde brått torsdag morgen. Nå får resten av laget tilbud om ny hjertesjekk, for å dempe bekymringen hos lagkameratene. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRANDVis mer

Alle spillerne får tilbud om ny hjertesjekk

AIK-spillerne bekymret etter keeper-dødsfallet.

(Dagbladet): I går døde keeperen hos den svenske fotballklubben AIKs uventet.

32-år gamle Ivan Turina ble funnet død i sin egen leilighet på morgenen. I går tidlig antok klubben at spilleren kunne ha dødd av hjertestans, men senere ble også hjerneblødning nevnt som en mulig årsak.

Den rettsmedisinske undersøkelsen vil trolig kunne gi det endelig svaret.

Men det uventede dødsfallet har også ført til redsel og usikkerhet blant AIK-spillerne, forteller administrerende direktør i den svenske klubben.

- Det er de som nesten ikke tørr legge seg, i frykt for å dø mens de sover, sier Thomas Edselius til Aftonbladet.

Bruker psykologer Men direktøren legger til at det også finnes spillere som godt kan tenke seg å legge fotballskoene på hylla umiddelbart, og de som raskt klarer å gå videre.

- Men vi har en kriseplan for dette, og vi kommer ta i bruk psykologer, sier Edselius.

Ivan Turina kom til den svenske klubben i 2010, og har de siste sesongene vært klubbens førstevalg som keeper. Turina hadde flere av lagkameratene som naboer, deriblant Kwame Karikari.

 DØDE BRÅTT:  Ivan Turina ble funnet død i sin egen seng i går tidlig. Hjertestans er blant dødsårsakene som er nevnt.  AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
DØDE BRÅTT: Ivan Turina ble funnet død i sin egen seng i går tidlig. Hjertestans er blant dødsårsakene som er nevnt. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND Vis mer

Han forteller til Aftonbladet at han var inne i leiligheten til keeperen på morgenen.

- Jeg var inne i leiligheten hans på morgenen. Han lå helt stille, så jeg ristet i armen hans. Men den var stiv. Jeg ble så redd at jeg sprang hjem igjen, og nå ser jeg for meg ansiktet hans hele tiden, forteller Karikari.

Får hjertesjekk Da Ivan Turina kom til AIK, fortalte han selv om en medfødt hjertefeil på den ene klaffen, fortalte klubblege Karol Zyto i går. En rekke hjerteundersøkelser ble gjennomgått, men legene ga beskjed om at det ikke var noe farlig for keeperen å spille.

Klubblege Bengt-Olov Tengmark sier til den svenske avisen at de nå har informert lagkameratene om mulige dødsårsaker, og forteller at de har diskusjoner om vordan en tilsynelatende frisk person kunne sovne inn.

I fjor gjennomgikk alle AIK-spillerne hjerteundersøkelser i forbindelse med klubbens spill i Europa League. Men nå får spillerne tilbud om nye blod og EKG-tester, forteller klubblegen, for å forsøke å roe de som bekymrer seg.

- Det er mange spørsmål vi ikke kan gi et svar på, men de ekstra helseundersøkelsene er en måte å roe ned spillerne på, sier Tengmark.