Alle tiders tidtakerskandale

Vibeke Skofterud ble utropt til vinner, fikk den store premien og seiersbonusen, men så enkelt var det slett ikke.

- Ganske fantastisk. En av de største skandalene jeg har vært borti iallfall, sa landslagstrener Egil Kristiansen. I likhet med alle oss andre på stadion, måtte han bare riste oppgitt på hodet.

Det tyske tidtakerfirmaet Wige Data bommet totalt på kvinnenes 10 kilometer langrenn i klassisk stil i Kuusamo i dag.

I rask rekkefølge ble både Kristina Smigun fra Estland, Skofterud og Valentina Sjevtsjenko fra Ukraina kåret til vinnere.

Tavla på stadion viste ikke tider, så der var vi like kloke. Men TV-kommentatorene og vi andre så at Skofterud neppe kunne ha vunnet, selv om tiden hennes raskt ble justert. Det totale kaos hersket.

Det måtte være Sjevtsjenko som hadde vunnet, det kunne da umulig ha gått over minuttet mellom Skofteruds og Sjevtsjenkos målgang?

Etter hvert ble det også offisielt. Da hadde Skofterud for lengst gitt de første seiersintervjuene.

Glad

Men selv på pressekonferansen over 30 minutter etter målgang, nektet ukrainske Valentina Sjevtsjenko å tro at hun hadde vunnet.

- Jeg er veldig glad, men det er litt forvirrende. Det var sånn rot at jeg fortsatt ikke forstår at jeg har vunnet, sa Sjevtsjenko, og spurte om hun kunne få se resultatlisten.

- Nei, dette kan ikke være riktig, konkluderte Kristina Smigun selvironisk da hun fikk se den korrigerte listen

- Jeg sovnet ikke mot slutten heller, sa hun og mente det var merkelig at hun var så langt bak som 16,9 sekunder.

Men listen ble stående. Da hadde allerede Skofterud resignert, og hadde gitt sin pokal til Sjevtsjenko (en pokal som for øvrig Sjevtsjenko ga tilbake til Skofterud mot slutten av pressekonferansen!).

Da hadde også sjefen for organisasjonskomiteen vært innom og beklaget. Han sa som korrekt var at årsaken til alle problemene var at Skofterud ikke fikk registrert noen tid da hun passerte mål. Tiden ble registrert på Virpi Kuitunen, som kom i mål nesten samtidig med henne.

- Men i morgen blir det lettere for dem, kom det med et fett glis fra Smigun, vel vitende om at det da handler om jaktstart og førstemann i mål..

Ikke sur

- Sur, nei. Jeg kan ikke gjør noe med at jeg ble nummer to til slutt. Jeg gjorde et godt løp, og er «back in business».

Det som kunne ha blitt hennes første verdenscupseier, ble i stedet til hennes tredje 2. plass i verdenscupen.

- I fjor gikk jeg på smell på smell. Rett før NM foretok jeg noen endringer. Før ville jeg alltid være best i alt, best på trening og så videre. Det er ikke alltid det er en god egenskap. Jeg har lært meg å være mer tålmodig.

- Og du fikk trening i å stå øverst på pallen en stund?

- Jeg fikk den umiddelbare følelsen av hvordan det kjentes. Jeg hadde pengene og premien og alt i lomma, sa Slitu-løperen på 23 år.

Det trenger ikke gå lang tid før hun står der på ordentlig.

(NTB)

<B>PLUNDER I SKILØYPA:</B> Vibeke Skofterud over mål i dag.