ENDA LENGER UNNA BARCELONA?: Pepe og Real Madrid reddet ett poeng hjemme mot Lionel Messi og Barcelona sist lørdag, men er hektet av i serien. Tor Kristian Karlsen mener de helhvite spiller dårligere fotball i år enn i fjor, men møter motbør hos Lars Tjærnås. Foto: AFP PHOTO/ DOMINIQUE FAGET
ENDA LENGER UNNA BARCELONA?: Pepe og Real Madrid reddet ett poeng hjemme mot Lionel Messi og Barcelona sist lørdag, men er hektet av i serien. Tor Kristian Karlsen mener de helhvite spiller dårligere fotball i år enn i fjor, men møter motbør hos Lars Tjærnås. Foto: AFP PHOTO/ DOMINIQUE FAGETVis mer

- Alle topplagene er blitt dårligere, unntatt Barcelona

- Drøyt, mener Lars Tjærnås om Tor Kristian Karlsens påstand.

(Dagbladet): Det er blitt en populær oppfatning blant fotballfolket at årets versjon av Premier League er den svakeste på lenge.

De virkelig store stjernene, som Didier Drogba, Wayne Rooney og Fernando Torres, har ikke vært blant de fremste profilene.

I stedet har folk som Charlie Adam og Scott Parker vært blant de seks nominerte til årets spiller. Og Manchester United har nesten fått mer ris enn ros for spillet sitt denne sesongen, selv om de topper serien og holder stø kurs mot ligatittel mot 19.

Men det er ikke bare topplagene i Premier League som sliter med å nå høydene fra tidligere, skal man tro talentspeider og overgangskonsulent Tor Kristian Karlsen, som har sin base i London.

Med unntak av Barcelona mener han så godt som alle storklubbene i de beste europeiske ligaene er blitt svakere enn i fjor.

- All fotball er blitt dårligere i år, jeg føler det bare er Barcelona som har forbedret seg av topplagene, sier han til Dagbladet.

- Serie A dårligst i manns minne
Og starter med England:

- Manchester United har kommet langt til tross for en veldig, veldig tynn stall, Arsenal har knapt keepere og midtstoppere, Chelsea har en krisesesong, spisser som ikke scorer mål og kommer trolig til å sparke treneren, City har brukt 350 millioner pund de siste åra og kommer sannsynligvis inn til en lite overbevisende fjerdeplass. Liverpool på sjetteplass er også superkrise. Nivået generelt er blitt mye, mye lavere.

SVAKERE ENN FØR?: Manchester Uniteds stall imponerer ikke alle, selv om de røde både leder ligaen og er i semifinalen i Champions League. Foto: (AP Photo/Jon Super)
SVAKERE ENN FØR?: Manchester Uniteds stall imponerer ikke alle, selv om de røde både leder ligaen og er i semifinalen i Champions League. Foto: (AP Photo/Jon Super) Vis mer

I Italia mener han Serie A «kanskje har vært den dårligste i manns minne».

- Det er en kombinasjon av at resultatene i Europa har vært elendige. De hadde ett lag i kvartfinalen i Champions League og ingen i kvartfinalene i Europa League. Det er en rekorddårlig sesong av Italia i europacupene. Samtidig har regjerende Champions League-mester Inter levert dårlig, sparket en trener og mistet mye av det som gjorde dem til Europas beste lag. Milan har egentlig ikke gjort særlig mer enn å hente Zlatan og Robinho, og så tar de gullet.

- Av lagene bak ligger Napoli, som ikke har hatt noe stort prosjekt i form av økonomiske investeringer, på annenplass. De spiller også en 3-5-2-formasjon mange mener er utdatert. Vi ser at det er mindre klubber som greier å hevde seg på øvre halvdel, mens de store sliter. Juventus har det tøft med å komme til Champions League, Roma er i økonomisk krise og skifter eierskap.

Ikke imponert over Real
En del vil kanskje argumentere for at Real Madrid har tatt et steg framover under José Mourinho denne sesongen, men det synes ikke Karlsen.

- Poengmessig ligger de an til å havne litt under fjoråret, da de tok 96 poeng. De har gjort et framskritt i Europa og kommet til semifinale i Champions League, men jeg synes ikke fotballen de spiller er mer overbevisende enn i fjor, snarere motsatt. Jeg synes de kollektivt spilte bedre under Pellegrino enn under Mourinho. Det sier også litt at de tapte 0-5 mot Barcelona.

- Hva med de andre spanske lagene i sjiktet bak Barcelona og Real Madrid?

- Lag som Valencia, Sevilla, Atletico Madrid og Villarreal har heller ikke tatt nye steg, mener jeg.

En gal, tysk liga
- Og i Tyskland?

- Det har vært en «freakliga», Dortmund vinner med en gjennomsnittsalder på 23 år. Hannover, som redda toppseriekontrakten i siste kamp i fjor, kjemper plutselig om Champions League-plass. Bayern München har brukt veldig mye penger, men ligger på fjerdeplass. Det er ikke noen logikk i det. Store lag som Schalke og Wolfsburg, som har brukt mye penger, sliter i gal halvdel på tabellen. Det virker mer tilfeldig at Schalke har nådd så langt i Europa. Den tryggeste pekepinnen på hvor et lag står er serien og tabellsituasjonen, sier Karlsen.

TRONSKIFTE I ITALIA: Milan ser ut til dra i land ligagullet i Serie A, mens Inter har hatt en svak sesong uten José Mourinho. Europacupinnsatsen til de italienske lagene er blant tidenes dårligste. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
TRONSKIFTE I ITALIA: Milan ser ut til dra i land ligagullet i Serie A, mens Inter har hatt en svak sesong uten José Mourinho. Europacupinnsatsen til de italienske lagene er blant tidenes dårligste. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN Vis mer

Han synes det er vanskelig å gi noe klart svar på hvorfor topplagene i de store ligaene er på ville veier.

- Det kan ha noe å gjøre med at presset til å levere enn større enn noen gang, samtidig som det føres lite kontinuitet på ledersida. Det er mange klubber som har skiftet trener eller direktør i løpet av sesongen. I Tyskland har i hvert fall over halvparten av trenerne måttet gå, det er utrolige tall.

- I England blir det spekulasjoner så fort noen taper tre kamper på kort tid. Maninci har allerede vært gjennom det flere ganger denne sesongen. Nå snakkes det om at Ancelotti ikke får fornyet oppholdet sitt på Stamford Bridge, mens vi har Arsenal-supportere som sutrer om Wenger. Presset om å levere skaper usikkerhet, og gjør at man ikke får lov til å planlegge langsiktig. Fotballen er også blitt tøffere taktisk, kunnskapen bedre og bedre, og det er enklere for mindre lag å stoppe de store, sier han.

Tjærnås bare enig om Premier League
Lars Tjærnås jobber som ekspert for Canal +, som sender spansk og italiensk fotball. Han er enig med Karlsen i at England har sett et nivåfall denne sesongen, men følger ikke resonnementet lenger enn det.

- Det er en drøy påstand at alle andre (topp)lag enn Barcelona er blitt dårligere. Jeg følger Spania, Italia og England tett. I England er jeg enig, i Spania og Italia har topplag som Milan, Napoli, Real Madrid og Villarreal hatt framgang. Real er for eksempel bedre fordi de har flere strenger å spille på, flere mottrekk overfor motstander og enda flere enkeltspillere som kan avgjøre fotballkamper enn i fjor, skriver han i en sms til Dagbladet.

Tjærnås synes fotballen som serveres i de beste ligaene er enda bedre enn før.

- Over tid ser vi stadig økende intensitet, og enda bedre individuelle ferdigheter. Vi ser stadig flere enkeltspillere som er i stand til å gjøre ting med ball vi knapt har trodd var mulig, også på lag som er hakket under de beste.

- Avstanden krymper hvert år
Talentspeider Stig Torbjørnsen satt ringside da Inter i går slo Roma 1-0 i den italienske cupen, og ble ikke videre imponert over det han så.

- Du treffer meg på en ganske god dag, for selv om det var en cupkamp jeg så i går, ble jeg ikke veldig begeistret over nivået. Jeg satt ikke med noen wow-følelse. Jeg tror nok totalen generelt er blitt dårligere.

SMÅTASSENE FRA DORTMUND: Men en snittalder på rundt 23 år er Borussia Dortmund på vei mot tittelen i Bundesliga. Foto: (AP Photo/Frank Augstein)
SMÅTASSENE FRA DORTMUND: Men en snittalder på rundt 23 år er Borussia Dortmund på vei mot tittelen i Bundesliga. Foto: (AP Photo/Frank Augstein) Vis mer

- Hva tror du er grunnen?

- De «dårlige» lagene blir stadig bedre. Det er mye lettere for dem å ta innpå de store klubbene, enn det er for de store å øke forspranget. I landslagssammenheng kunne de store nasjonene leke seg til 7-0 mot Estland, Litauen og Færøyene, nå vinner de stort sett med et par mål. Avstanden krymper for hvert år.

- Men at de små blir bedre trenger vel ikke bety at de store blir dårligere?

- Hvis Italia slo Luxemburg 7-0 før, mot 2-1 nå, vil nok de fleste synes Italia er blitt dårligere. Men kanskje det er motstanderen som er blitt bedre? Det er ikke så enkelt å slå fast. Jeg synes det er litt vrient å se. Min teori er at de dårligere lagene er blitt mye bedre, sier Torbjørnsen.

FRA NEDRYKKSKAMP TIL CHAMPIONS LEAGUE-KAMP: Bortsett fra Mohammed Abdellaoue forsterket ikke Hannover laget nevneverdig etter fjorårssesongen, der de reddet plassen først i siste kamp. Denne sesongen har de ligget jevnt blant de 3-4 beste. Foto: (AP Photo)
FRA NEDRYKKSKAMP TIL CHAMPIONS LEAGUE-KAMP: Bortsett fra Mohammed Abdellaoue forsterket ikke Hannover laget nevneverdig etter fjorårssesongen, der de reddet plassen først i siste kamp. Denne sesongen har de ligget jevnt blant de 3-4 beste. Foto: (AP Photo) Vis mer