Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2017: Den nordiske seierskampen

Alle tror Nilsson er elendig i monsterbakken. Nå avslører hun årsaken til den mystiske kollapsen i fjor

Heidi Weng er herved advart. Stina Nilsson er mye bedre i monsterbakken enn folk flest tror. Kaffe, allergi og mageproblemer i fjor har fått konkurrentene til å undervurdere henne.

AVGJØRES I DAG: Stina Nilson leder Tour de Ski sammenlagt, men Heidi Weng og Krista Pärmäkoski vil gi svensken kamp om sammenlagtseieren i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AVGJØRES I DAG: Stina Nilson leder Tour de Ski sammenlagt, men Heidi Weng og Krista Pärmäkoski vil gi svensken kamp om sammenlagtseieren i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
  • Kvinnenes finale starter klokka 11.30. Mennene går klokka 15.30.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Sjelden har det vært mer åpent om Tour de Ski-seieren på kvinnesiden før den avsluttende etappen i dag. Stina Nilsson leder 20 sekunder foran Heidi Weng og 54 sekunder foran Krista Pärmäkoski før monsterbakken i Val di Fiemme.

En av dem vil vinne Tour de Ski for første gang og skrive seg på den eksklusive lista sammen med Virpi Kuituinen, Charlotte Kalla, Justyna Kowalczyk, Marit Bjørgen og Therese Johaug.

- Krista blir tøff å slå, men det kan Stina også bli. Hun var seks minutter bak Therese i fjor, men man vet aldri, sier Weng til Dagbladet.

- Jeg frykter Pärmäkoski mer enn Nilsson. Hun blir hard å slå opp den bakken, sier kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset.

Varierende tall

Årsaken er at Nilsson var håpløst langt bak i monsterbakken i fjor, mens den finske jenta regnes som en habil klatrer. Det er en sannhet med modifikasjoner:

I fjor var Pärmäkoski godt over minuttet bak Weng i Alpe Cermis-bakken (1.19). Det finske håpet ble også slått med over minuttet av Ragnhild Haga og Kerttu Niskanen.

DUELL: Heidi Weng og Krista Pärmäkoski er vel så store sammenlagtfavoritter som Stina Nilsson, selv om de har mange sekunder å hente inn.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DUELL: Heidi Weng og Krista Pärmäkoski er vel så store sammenlagtfavoritter som Stina Nilsson, selv om de har mange sekunder å hente inn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

For to år siden var imidlertid Pärmäkoski bare åtte sekunder bak Weng i bakken. Det året gikk for øvrig Astrid Uhrenholdt Jacobsen noe overraskende raskere enn klatreprinsessen fra Ytre Enebakk opp selve bakken.

Nilssons mageproblem

Nilsson hadde på sin side bare den 40. beste tiden på denne etappen i fjor og ble slått med hele fire minutter og 31 sekunder av Weng. Ingvild Flugstad Østberg, som nå er nr. 4 i sammendraget, var tre minutter raskere enn Nilsson, mens Therese Johaug banket den svenske jenta med hele seks minutter.

Nilsson, som er 11 centimeter og 12 kilo tyngre enn Weng, har ikke fysikkens lover på sin side i en så tøff motbakke. Men fire minutter og 31 sekunder var likevel en sensasjonell avstand. Hvordan i all verden kunne det skje?

Nå letter Nilsson på sløret: Fjorårsfiaskoen var et resultat av mageproblemer, som hun mistenker skyldtes noe så spesielt som allergi mot kaffe.

- Jeg hadde litt problemer med magen i fjor. Jeg trodde jeg var allergisk mot kaffe. Det var det jeg innbilte meg. Jeg ble i hvert fall satt tilbake de siste dagene i Tour de Ski i fjor, avslører Nilsson overfor Dagbladet.

- Med andre ord kan vi ikke lese mye av fjorårets resultater. Hvor mye raskere kan du gå i bakken i år?

- Jeg er generelt sterkere i år. Jeg var et stykke bak på alle etapper i fjor. Vi får se i morgen hvor mye jeg er bedre i år. Men jeg kommer nok ikke til å holde unna. Jeg regner med å få selskap fra Heidi ganske raskt, sier Nilsson.

Om gårsdagens seier sier hun:

- Dette er et av mine beste distanserenn. Jeg ble ikke engstelig etter det dårlige rennet i Toblach, fordi jeg vet formen kan variere mye fra dag til dag, sier 23-åringen.

Håper på smørerhjelp

Heidi Weng opplever at hun har hatt mye stang ut i situasjoner hvor hun har vært i seiersposisjon. I dag trenger hun gode ski for å komme først til topps.

- Jeg får håpe det blir bedre i dag og at smørerne gjør en god jobb, sier Weng til Dagbladet.

- Det blir tøft og hardt i monsterbakken. Nilsson var seks minutter bak Therese i fjor, men hun er ganske mye bedre i år. Vi får se.

Martine Ek Hagen, tremenningen og venninna til Weng, tror det blir norsk seier i kvinneklassen i dag.

- Jeg tror Heidi vinner til slutt. Hun har mye å gå på. Jeg tror Heidi jubler i Val di Fiemme, sier tremenning og skikollega Martine Ek Hagen til Dagbladet.

- Hun snakker seg hele tiden ned, men det verste er at hun mener det og ikke føler seg topp. Heidi kjenner at toppformen ikke er der. Hun holder igjen litt bevisst for å klinke maks til i Lahti. Men i blant glemmer hun nok at hun ikke er i toppform og blir litt pessimistisk. Da er det fort gjort at hun svartmaler situasjonen. Men Heidi har mye å gå på, mener hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling