Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norge dominerer langrenn:

Alle unner Martin dette!

Den desidert beste.

TAUER PÅ RESTEN: Martin Johnsrud Sundby viste at han fortsatt er sportens desidert beste. Her  drar han Matti Heikinen fram til tredjeplassen på 3-mila i Davos. FOTO:AFP / Fabrice Coffrini.
TAUER PÅ RESTEN: Martin Johnsrud Sundby viste at han fortsatt er sportens desidert beste. Her  drar han Matti Heikinen fram til tredjeplassen på 3-mila i Davos. FOTO:AFP / Fabrice Coffrini. Vis mer

DAVOS (Dagbladet): Da Martin Johnsrud Sundby vant vinterens første verdenscupseier for en snau uke siden, utløste det en kloakk av twittermeldinger i Sverige. Det fløt sikkert noen ut over nettet denne gangen også, men nå er det på tide å gjøre som de som kan sporten:

  • Rett og slett gratulere verdens desidert beste langrennsløper med at han er tilbake der han hører hjemme. På førsteplass.

Det var akkurat det Matti Heikkinen gjorde idet han forlot podiet sammen med Anders Gløersen for å la Martin få plassen i rampelyset helt alene:

- Hils ham fra meg, sa finnen og gikk.

I respekt.

DA hadde Martin og Matti hatt tre kvarter for seg selv i skogkanten i Davos. I og for seg nok tid til å prate ut om hva det måtte være, men det var ikke slik det fungerte de to imellom:

  • Det var Martin først og finnen halsende bak helt til Matti våget å dra en stund på sin egen sisterunde.

Etterpå mente Martin Johnsrud Sundby at det var bra med denne lille hjelpen, men det lyder ikke så sannsynlig. Her var det Heikkinen som ble tauet opp på tredjeplassen, slik enhver konkurrent blir den svakeste i par med Martin på distanserenn.

OG hvilket renn. På forhånd ranket Martin 3-mila i Davos som vinterens nest viktigste utenom VM. Bare 5-mila i Holmenkollen henger høyere blant langrennsløpere.

Likevel betydder nok den gode følelsen etterpå mer selve resultatet. Etter at demningen brast med tårene på Lillehammer søndag, er den vonde tida over. Martin har sonet. Nå gjelder bare det som skjer i sporet, og der merker han at det nærmer seg ok kontroll.

DET samme gjelder laget han har rundt seg. Også den desidert beste er et lagprodukt. Eller som en fornøyd trener Tor Arne Hetland rolig kommenterte resultatlista med fem nordmenn blant de ti beste:

- Ingen vinner alene.

Det er Martins forståelse av akkurat det som gir ham så mye godvilje i dette miljøet. Det er jo han som i år etter år har løftet lagkameratene på treningene, satt standarden på testene og formet et miljø der det er blitt naturlig å hjelpe hverandre.

Nettopp posisjonen som løpernes egen omtenksomme ener gjør at alle unner ham denne suksessen etter alt det vonde som har skjedd. Der en dårlig lagkamerat ville ha slitt i samme posisjon, skjer det motsatte med Martin. De gode resultatene etter soningen i høst, gir bare enda mer respekt for hvordan har har taklet dommen.

kan hele miljøet også rette ryggen etter at de samlet har kommet gjennom de siste turbulente månedene. Det skyldes ikke en langrennsgjeng med korttenke, selvgode stjerner isolert fra virkeligheten. Både dopingsakene og medisineringsdebatten er pratet igjennom blant fornuftige, voksne idrettsutøvere som skjønner at de ikke kan drive sin egen eliteidrett i en boble. Det omverdenen mener om deres ærlighet betyr alt.

Men bare hvis de sier noe som er sant.

DET siste er grunnen til at Martin er ferdig med sin sak.

Nå er han klar for en sesong der han i hvert fall er i posisjon til å få sin første individuelle VM-tittel. Sannsynligvis var han like bra forberedt til OL for to år siden da det hele startet med en feil dosering astmamedisin denne samme lørdagen i Davos, men det får så være.

Livert har tatt enda en sving, sjansen er der igjen og Martin Johnsrud Sundby er fortsatt best av alle.

FOTNOTE: Mye flott norsk altså i tillegg til Martin Johnsrud Sundby: Kloke Anders Gløersen viste at det bare er å gi ham klarsignal til 5-mila i VM; Simen Andreas Sveen meldte seg på den samme diskusjonen, Hans Christer Holund gikk et sterkt løp helt alene i en løype skapt for parløp, mens lovende Simen Hegstad Krüeger tapte en topplass på et stygt fall før han ble fint med Martin på slutten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media