- Alle vi smørerne står klare med kamera

- Må kanskje spørre Fred Børre om lov, sier Bjørgen om nakenstuntet.

BELØNNING I VENTE: Denne gjengen har jobben med å sørge for at de norske løperne har verdens beste ski - som Marit Bjørgen hadde i dag. Foran: Perry Olsson, Knut Nystad og Ulf Olsson. I midten: Kai Selbæk, Roy Pedersen, Terje Fahrdal, Kristoffer Moan, Ronnie Frydenlund Hansen og Nils Einar Dalande. Bak: Per-Erik Bjørnstad. 
Foto:Erik Berglund
BELØNNING I VENTE: Denne gjengen har jobben med å sørge for at de norske løperne har verdens beste ski - som Marit Bjørgen hadde i dag. Foran: Perry Olsson, Knut Nystad og Ulf Olsson. I midten: Kai Selbæk, Roy Pedersen, Terje Fahrdal, Kristoffer Moan, Ronnie Frydenlund Hansen og Nils Einar Dalande. Bak: Per-Erik Bjørnstad. Foto:Erik BerglundVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Ingen bruker mer penger hvert år enn Norge på å ha de beste langrennsskiene i verden.

Derfor måtte smøreteamet tåle mye kjeft da Petter Northug & co sleit med dårligere ski enn konkurrentene i starten av OL i fjor - men til VM på hjemmebane har de tilsynelatende prikket inn toppformen på lik linje med de norske løperne.

Marit Bjørgen kunne knapt få fullrost smøregjengen etter å ha gått inn til sitt andre gull på dagens fellesstart med skibytte, og i det som kanskje var et svakt øyeblikk varslet hun å komme naken inn i smøretraileren for å takke gutta personlig.

- Jeg må vel kanskje spørre han hjemme om jeg får lov først, sa Bjørgen smilende til Dagbladet i intervjusonen etterpå.

Ledige billetter
I smøretraileren er hun i hvert fall hjertelig velkommen.

JUBELHOPP: Marit Bjørgen tok et lite gullhopp til ære for fotografene.  Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
JUBELHOPP: Marit Bjørgen tok et lite gullhopp til ære for fotografene. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

- Vi har ikke fått besøk av Marit ennå, men det er sikkert muligheter til å kjøpe billetter. Her står i hvert fall alle stilt opp etter veggen med kamera og kjemper om de beste posisjonene, sier smøresjef Knut Nystad til Dagbladet.

De har i hvert fall god plass: Den norske smøretraileren er 14 meter lang, 60 kvadratmeter stor og har kostet over fire millioner kroner. Det hjelper imidlertid ikke med topp moderne utstyr om smørerne bommer - men det gjorde de ikke i dag.

Nystad minner om at det er kort vei mellom himmel og helvete.

- I dag var det veldig bra teamwork i bussen. Festeteamet fungerte optimalt, og gliteamet gjorde en utrolig bra jobb. I dag var det god klaff, men så er det en ny mulighet til å drite seg ut i morgen.

BLE GRATULERT AV JENS: Marit Bjørgen hadde fått på seg ei ny gulljakke da hun møtte statsministeren etter gullet på fellesstarten med skibytte.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BLE GRATULERT AV JENS: Marit Bjørgen hadde fått på seg ei ny gulljakke da hun møtte statsministeren etter gullet på fellesstarten med skibytte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Om du fulgte med på TV - hva tenkte du om skia til Bjørgen underveis?

- Det så veldig bra og komfortabelt ut hele veien. Det er ofte enkelt å smøre for folk som er i bra form. Jeg setter veldig pris på at hun tenker på oss og takker oss. Det er hyggelig at vi kan være god fornøyde med hverandre, sier han.

- Ingen selvfølge med gull
Marit Bjørgen har nå tatt to av to gull i Holmenkollen. Det er vanskelig å se hvem som skal kunne stoppe henne i fortsettelsen også, og både Marthe Kristoffersen og Kristin Størmer Steira tror mulighetene er store for at han rasker med seg samtlige seks gullmedaljer.

Bjørgen selv advarer dem som tror at hun bare kan spasere seg til gull.

- Har folk litt lite respekt for hvor mye det koster å ta disse gullene? spurte en journalist på pressekonferansen.

GULL OG BRONSE: Bjørgen og Johaug gratulerer hverandre i målområdet.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GULL OG BRONSE: Bjørgen og Johaug gratulerer hverandre i målområdet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det ligger mye bak, og det er mye som skal klaffe. Det er mange jenter som trener like mye og bra som meg. Det er små marginer, og jeg kan fort være utenfor podiet. Det er ingen selvfølge at jeg tar gull.

- Men tror du folket ser på det som en selvfølge?

- Ja, men det gjorde de nok også før mesterskapet startet. Jeg er veldig rolig og behersket i forhold til det. Det er mye press, men jeg har taklet det utrolig bra. Jeg hadde et mål, og det var å ta ett gull. Nå har jeg to og er veldig fornøyd, sier Bjørgen til Dagbladet.

Tappes for energi
Den verste jobben for Bjørgen er imidlertid ikke under selve løpet. Hun sier selv at alt styret rundt det å ta gull tar vel så mye krefter.

- Det å gå selve løpet er tøft det også, men det rundt er verst. Det viktigste er å slippe ned skuldrene, og slappe av når man har muligheten til det. Det er selvfølgelig en fantastisk dag, og det er mye som hører med, så det gjelder å nyte det og bruke minst mulig krefter på det jeg ikke trenger bruke krefter på.

Neste løp på programmet for Bjørgen og bronsevinner Therese Johaug er 10 kilometer klassisk på mandag. Hvem som er storfavoritt der er unødvendig å si.

- Jeg må først legge dette bak meg, og få en god dag i morgen der jeg restituerer bra og hviler nok før start. På mandag blir det mann mot mann. Eller kvinne mot kvinne, kanskje, sier Bjørgen og flirer.