Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaugs dopingsak i CAS

Alle vil ha åpen Johaug-høring, men Wada-visepresident Helleland lar åpenhetsdebatten ligge

Therese Johaug får ikke åpen CAS-høring når dopingsaken mot henne behandles i juni, selv om Europarådet anbefaler åpne dopinghøringer. Visepresident i Wada, Linda Hofstad Helleland, lar problemstillingen ligge på styremøtet i mai.

SER VERDIEN AV OFFENTLIG INNSYN: Advokat Christian B. Hjort (til venstre) ønsket seg en åpen Johaug-høring også i Lausanne. Det får han ikke. <br>Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SER VERDIEN AV OFFENTLIG INNSYN: Advokat Christian B. Hjort (til venstre) ønsket seg en åpen Johaug-høring også i Lausanne. Det får han ikke.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Therese Johaugs dopingsak skal høyst sannsynlig behandles av Idrettens Voldgiftsrett, CAS, i Lausanne 6. juni.

- Vi håper å få bekreftet det så raskt som mulig, sier Johaugs norske advokat, Christian B. Hjort, til Dagbladet.

Hjort og Johaug ønsket en åpen høring i CAS for å hindre spekulasjoner om hva som var skjedd i etterkant av høringen, men hovedregelen i CAS er at sakene går for lukkede dører.

Det gjør at klimaet i sakene blir fundamentalt forskjellige fra hvordan den åpne norske Johaug-høringen var.

Eurparådet på banen

I februar i år kom Europarådet på banen med en rekke anbefalinger for hvordan idretten burde sikre rettferdige behandlinger i dopingsaker.

Europarådet er en tung, internasjonal aktør både i menneskerettighetsspørsmål og utvikling av rettssystemer.

I dopingsaker mener blant annet Europarådet at «høringer bør være offentlige så fremt ikke domsutvalget bestemmer at det ikke skal være det».

I CAS er altså hovedregelen at høringene er lukket, så fremt ikke partene blir enige om noe annet. I Johaugs tilfelle, er partene altså ikke blitt enige om åpenhet.

- Jeg var ikke forberedt på å bli håndtert på den måten. Du sitter der og føler du har begått et drap, sa Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet om hans opplevelse av det lukkede rettssystemet i Sveits.

Wada-fundament

CAS har den internasjonale Wada-koden som juridisk fundament når de behandler saker som kommer opp for domstolen. Wada har ingen innflytelse over domstolen utover at det er Wada som lager regelverket CAS dømmer etter.

17. mai skal Wadas executive committee møtes i Montreal i Canada. Denne komiteen er det internasjonale antidopingbyråets politiske beslutningstaker, og har både Thorhild Widvey og kulruminister Linda Hofstad Helleland som medlemmer.

Hofstad Helleland er visepresident i Wada, og kunne i kraft av sin posisjon der hatt stor innflytelse på åpenheten i CAS framover.

Men Hofstad Helleland kommer ikke til å ta opp problemstillingen med lukkede CAS-høringer i det kommende styremøtet.

- Åpne domsinstanser i idretten og antidopingarbeidet er ikke tema på det kommende møtet i Wada Foundation Board (styret, red.anm.). Jeg er kjent med Europarådets nylig vedtatte anbefaling om uavhengige domsinstanser og rettferdig rettergang i dopingsaker. I dokumentet heter det at domsinstansene som hovedregel bør være åpne hvis ikke annet er bestemt. Jeg støtter anbefalingen fra Europarådet, sier Hofstad Helleland til Dagbladet gjennom sin kommunikasjonsavdeling.

Vil ha Johaug-høring som mal

Ifølge den samme kommunikasjonsavdelingen tar ikke Hofstad Helleland opp spørsmålet fordi det ikke er på agendaen for styremøtet.

- Jeg tror det eventuelt ville hatt større virkning framover enn akkurat i denne saken, sier advokat Hjort til Dagbladet.

Johaug og Hjort er ikke de første som har forsøkt å få en åpen prosess i CAS. Da rytteren Tony Andre Hansen tok dopingsaken mot hesten Casemiro til CAS, førsøkte advokat Morten Steenstrup på å få til en åpen høring.

Det gikk ikke da heller.

- Uten offentlighet møter man et helt lukket og privat system. Man kjemper uten at noen utenfra kan følge med. Man burde hatt et helt åpent system der man også fra idrettens side aksepterte innsyn, sa Steenstrup i et intervju med VG om prosessen de var gjennom.

Hansen og Steenstrup tapte saken i CAS, akkurat som Sundby gjorde i fjor.

Skipresident Erik Røste håper det blir en endring i åpenheten rundt CAS-sakene i framtida. Johaug-saken som gikk for åpen sal i det norske Domsutvalget, viste at det var mulig.

- Måten høringen i Norge ble gjennomført på bør være en mal på framtidige høringer. Også internasjonalt, skriver skipresident Erik Røste i en sms til Dagbladet.